Αρχείο

3 Ιουνίου 2014

Η συντηρητική στροφή των πολιτών σε σοβαρούς υποψηφίους που δεν είχαν το χρίσμα της Συγγρού και του Μαξίμου

Μπορεί η Ν.Δ. να πέτυχε ικανοποιητικές εκλογικές επιδόσεις σε πολλές Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, δείχνοντας ότι ως παράταξη έχει σημαντικά αποθέματα, οι επιλογές όμως συγκεκριμένων προσώπων από την ηγεσία, που λειτούργησαν συμβολικά για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποδείχτηκαν καταστροφικές και εκ των πραγμάτων...

θέτουν θέμα σοβαρών ευθυνών.

Ενδεικτικές θεωρούνται οι περιπτώσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Περιφέρεια Αττικής και του Γιάννη Ιωαννίδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι απογοήτευσαν με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έμεινε στον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας μόλις το 14,16% των ψήφων των πολιτών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Και τώρα κάποιοι ετοιμάζονται να επιβραβεύσουν την αποτυχία προσφέροντάς του υπουργικό θώκο...

Η Ν.Δ. στη συγκεκριμένη Περιφέρεια κατά τις ευρωεκλογές έλαβε 21,16%, δηλαδή ακριβώς πέντε εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον κ. Κουμουτσάκο. Αντίστοιχα, στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ η «γαλάζια» παράταξη στην κάλπη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε 23,35%, ο υποψήφιός της περιφερειάρχης Γιάννης Ιωαννίδης ψηφίστηκε από σχεδόν 19% των ψηφοφόρων, δηλαδή περίπου 4,5 μονάδες λιγότερες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, τον οποίο επέλεξαν πολλοί νεοδημοκράτες.

Επίσης οι χειρισμοί που έγιναν στην Αθήνα είχαν ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά η Ν.Δ. να μείνει ακόμη και εκτός του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης. Αν είχαν γίνει σωστοί χειρισμοί, όχι μόνο θα διεκδικούσε τον Δήμο η Ν.Δ., αλλά και η πολιτική εικόνα θα ήταν διαφορετική. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε αυτό το σκηνικό διάσπασης των δυνάμεων της Ν.Δ. ο Αρης Σπηλιωτόπουλος έλαβε 16,92% και ο Νικήτας Κακλαμάνης 7,1%. Το άθροισμα των δύο ωστόσο (που όμως δεν έχει κάποιο αντίκρισμα έτσι όπως αποτυπώθηκε) δίνει περίπου το ποσοστό που έλαβε η Ν.Δ. στον Δήμο της Αθήνας κατά τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα 24,59%.

Για τη γενική εικόνα, που επιβεβαιώνει ότι η παράταξη διαθέτει αντοχές, είναι ενδεικτικό ότι η Ν.Δ. έλαβε στις ευρωεκλογές τα χαμηλότερα ποσοστά στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου με 16,02%, στη Ροδόπη με 17,05%, στο Ρέθυμνο με 17,75%, στην Κέρκυρα με 17,8%, στην Ξάνθη με 18,8%, στη Βοιωτία με 18,95% και την Εύβοια με 19,8%.

dimokratianews.gr