Αρχείο

4 Οκτωβρίου 2019

4 Οκτωβρίου: Μία ημερομηνία με σημαντικά ΔΕΞΙΑ γεγονότα

Η 4η Οκτωβρίου είναι διεθνώς γνωστή ως παγκόσμια ημέρα των ζώων. Για εμάς όμως, που είμαστε πολιτικά "ζώα" και μας αρέσει να μελετούμε την ιστορία της εθνικής-συντηρητικής παράταξης, χωρίς να ταυτιζόμαστε απόλυτα με πρόσωπα και καταστάσεις κάθε εποχής, η ημερομηνία αυτή αποτελεί σταθμό.
4 Οκτωβρίου 1955 πεθαίνει ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος, ηγέτης τότε της παράταξης και πρωθυπουργός.
Φυσικός του διάδοχος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του και υπουργός εξωτερικών, Στέφανος Στεφανόπουλος, ο οποίος απεβίωσε κι αυτός στις 4 Οκτωβρίου 1982.
Ωστόσο, ελέω παλατιού και "δυτικών...

...συμμάχων" πρωθυπουργός χρίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος με τη σειρά του και αφού μετεξέλιξε τον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου σε ΕΡΕ, κυβέρνησε μέχρι το 1963, αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι για 11 χρόνια κι επανήλθε στην Ελλάδα ως σωτήρας με την πτώση της επταετίας στις 24 Ιουλίου 1974, στις 4 Οκτωβρίου του ίδιου έτους ίδρυσε τη ΝΔ.
35 χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου 2009, ο ανηψιός του Κώστας Καραμανλής χάνει τις εκλογές κι έπειτα από 5 χρόνια πρωθυπουργός παραιτείται και από τη θέση του προέδρου της ΝΔ, που κατείχε από το 1997.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και σε μία μικρή εθνικιστική κίνηση, το Ελληνορθόδοξο Εθνικόν Λαϊκόν Επαναστατικόν Κόμμα (Ε.Ε.Λ.Ε.Κ.), το οποίο ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1989 και τον Οκτώβριο του 1991 εξέδωσε εφημερίδα με τίτλο "4η Οκτωβρίου", η οποία άλλαξε σε "Ελληνοκρατία" στις 30 Ιουνίου 1995.