Αρχείο

4 Ιουνίου 2014

Καρατζαφέρης σε ΝΔ: "Αλλάξτε ρότα και... έρχομαι"!

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μιλά στα Παραπολιτικά για την πρόταση-έκπληξη που κάνει στον Αντώνη Σαμαρά

Ενα έντονο «φλερτ» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του Γιώργου Καρατζαφέρη, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει πολλά «επεισόδια», φαίνεται να αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες μετά τα τελικά αποτελέσματα των...

ευρωεκλογών της Κυριακής, στις οποίες ο ΛΑΟΣ καταγράφοντας ποσοστό-έκπληξη 2,7% διπλασίασε ουσιαστικά τη δύναμή του από τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, με προεξάρχοντα τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, απευθύνουν στον κ. Καρατζαφέρη συνεχόμενες προσκλήσεις επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτό εντάσσεται στη στρατηγική του Μαξίμου και της Συγγρού για συγκρότηση της «Νέας Ελλάδας», που προβλέπει και τη διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, έχοντας ρίξει αρκετά τους τόνους απέναντι στο κόμμα στο οποίο ανδρώθηκε πολιτικά, αφήνει για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Παπαδήμου ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ακόμα και σε επίπεδο ανάληψης αναβαθμισμένου κυβερνητικού ρόλου. Υπό την προϋπόθεση βέβαια να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική των Μνημονίων.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. «Εάν πρόκειται να αλλάξει πολιτική, εάν θέλει βοήθεια να αλλάξει πολιτική, εάν δεν θα είναι δέσμιος των υπογραφών που έχει βάλει και αρνήθηκα να βάλω εγώ τότε, κάτω από αυτό το πλέγμα μπορώ να αναλάβω έναν ρόλο απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο», αναφέρει μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κ. Καρατζαφέρης, παρεμβαίνοντας δυναμικά στη συζήτηση που εξελίσσεται τελευταία εντός και εκτός Μαξίμου για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Και προσθέτει: «Ξέρω πώς να απεγκλωβίσω τη χώρα από αυτή την παράλογη πρακτική του Μνημονίου, που θάβει την Ελλάδα, τη μεγάλη παράταξη και όλους τους Ελληνες».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στις οποίες οι ευρωσκεπτικιστές εξασφάλισαν το 1/3 των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι η χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να διεκδικήσει και να επιτύχει την αλλαγή πολιτικής. «Πρέπει ο κ. Σαμαράς να τρίξει τα δόντια σε αυτούς. Βγάζουν 200 ευρωβουλευτές οι ευρωσκεπτικιστές και η παρέα τους. Πας, λοιπόν, και λες στην κυρία Μέρκελ να αλλάξουν πολιτική, διαφορετικά θα πλημμυρίσουμε ευρωσκεπτικιστές, που θα διαλύσουν τελικά την Ευρώπη. Ας τελειώσει τη λιτότητα. Μιλάω για αλλαγή πλεύσης, όχι διορθωτικές κινήσεις. Εγώ δεν μπορώ να παίξω τον ρόλο του Αδωνι και του Βορίδη, των υμνητών του Μνημονίου. Για να έχει ο Σαμαράς τον Καρατζαφέρη, υπάρχει μία μόνο προϋπόθεση: Αλλαγή πολιτικής», υπογραμμίζει με ένταση και συμπληρώνει: «Εάν, λοιπόν, υπάρχει αλλαγή πολιτικής, αναλαμβάνω να κάνω όλο το σέρβις. Διαφορετικά ο κ. Σαμαράς θα είναι ο υπεύθυνος της επέλασης του κ. Τσίπρα στην εξουσία και θα το γράψει η Ιστορία».

Η Ν.Δ. Μπορεί, βέβαια, στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση ο κ. Καρατζαφέρης να εμφανίζεται ανοικτός υπό όρους, ωστόσο δεν κρατά την ίδια στάση για το σενάριο επιστροφής του στη Ν.Δ. «Ο Αδωνις Γεωργιάδης περιφέρει εδώ και καιρό αυτή την πρότασή του, να επιστρέψουμε στη μεγάλη παράταξη, η οποία μας βρίσκει εξαιρετικά επιφυλακτικούς και βεβαίως αρνητικούς. Εγώ του απήντησα κοφτά ότι η μεγάλη παράταξη πρέπει πρώτα να μάθει να συμπεριφέρεται ως μεγάλη. Γιατί μια μεγάλη παράταξη δεν συμπεριφέρεται με αυτό τον παιδαριώδη τρόπο, που χειρίζεται όλα τα θέματα ως ΠΟΛ.ΑΝ., η οποία κυριαρχεί μέσα στη Ν.Δ.», δηλώνει στα «Π». Στη συνέχεια ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πειστεί για τα σοβαρά κίνητρα του ηγετικού πυρήνα της Ν.Δ. σχετικά με το σχέδιο για συγκρότηση κεντροδεξιού πόλου ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών. «Δεν συμμετέχω σε περιστασιακές κουβέντες. Λένε τα ίδια πράγματα που έλεγε και η ομάδα του Πολύδωρα και τους είπα ότι “είστε περιστασιακή ένωση”. Το ότι ο κ. Σαμαράς τρόμαξε και ψάχνει να βρει ανθρώπους εφεδρείας δεν με αφορά», τονίζει.

Ο ρόλος του Κ. Καραμανλή, η συνομιλία με την Ντόρα Μπακογιάννη και οι ΑΝ.ΕΛ.

Σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Κώστας Καραμανλής, ο Γ. Καρατζαφέρης υπενθυμίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα και αυτό είναι εμφανές: «Ο Καραμανλής, που το πονάει (σ.σ. το κόμμα), που κληρονομικώ δικαίω είναι δικό του, έχει τραβηχτεί στα πλάγια. Ας το καταλάβει ο κ. Σαμαράς: Εχει οδηγήσει τη Ν.Δ. σε πλήρη απομόνωση. Εγώ αν δω τον Καραμανλή και πάει στη Συγγρού, θα πω ότι κάτι κινείται». Ο ίδιος, πάντως, συνεχίζει να έχει επαφές με στελέχη, βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, κρατώντας «ζεστή» τη σχετική συζήτηση.
Προ ημερών, μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές συνομίλησε τηλεφωνικά με την πρώην υπουργό Ντ. Μπακογιάννη, η οποία τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα, όπως και με άλλους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Με πήραν τηλέφωνο 35 βουλευτές της Ν.Δ. Και τους εξήγησα ότι δεν εξαρτάται από εμένα. Εγώ είμαι αρχηγός άλλου κόμματος. Εξαρτάται από τον αρχηγό του δικού σας κόμματος αν καταλαβαίνει τα πράγματα», αναφέρει.
Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης δείχνει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες και την κινητικότητα που αναπτύσσουν τα άλλα μικρά κόμματα της Κεντροδεξιάς. Εμφανίζεται, μάλιστα, θετικός στην πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για έναρξη διαλόγου με στόχο την ενότητα των «αντιμνημονιακών πατριωτικών δυνάμεων». «Ο κ. Καμμένος είχε την έπαρση των αρχηγών των μικρών κομμάτων. Τώρα που ήρθε η καρπαζιά, κατάλαβε την ανάγκη του διαλόγου. Δεν θα του αρνηθώ διάλογο αν μου το ζητήσει», αναφέρει, ενώ κάνει γνωστό ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με δύο εκ των ιδρυτών της «Ενωσης για την Πατρίδα και τον Λαό» του Βύρωνα Πολύδωρα.

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
parapolitika.gr