Αρχείο

5 Ιουνίου 2014

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος στην εκπομπή της Κριστιάν Αμανπούρ για την παραίτηση του Βασιλέως της Ισπανίας Χουάν Κάρλος υπέρ του Διαδόχου Φελίπε.

O Βασιλεύς Κωνσταντίνος παραχώρησε συνέντευξη στην Christiane Amanpour, σχετικά με την παραίτηση του Βασιλέως της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, υπέρ του Διαδόχου Φελίπε.
Για να παρακολουθήσετε το περιεχόμενο της συνέντευξης επιλέξτε τον παρόντα σύνδεσμο.
Aκολουθεί το περιεχόμενο της συνέντευξης μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 Βασιλεύ Κωνσταντίνε καλώς ήλθατε ξανά στην εκπομπή μας, σας ευχαριστώ
Είναι ευχαρίστησή μου
Αυτή η είδηση μας ξάφνιασε όλους, ο γαμπρός σας, ο Βασιλεύς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας έπειτα από 40 χρόνια στον θρόνο της Ισπανίας αποφασίζει να παραιτηθεί. Γιατί; Γιατί τώρα;
Αν και δεν έλαβα μέρος σε αυτή του την απόφαση, πιστεύω ότι θεωρεί ότι σαράντα χρόνια είναι αρκετά και ότι ο υιός του είναι απόλυτα ικανός να αναλάβει αυτός πλέον το έργο του. Το δύσκολο είναι να επιλέξεις την κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις αυτό και πιστεύω ότι την επέλεξε. Επέλεξε την κατάλληλη στιγμή.
Ποια πιστεύετε ότι είναι η παρακαταθήκη του;
Η παρακαταθήκη του είναι πάρα πολύ σημαντική, ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει η Ισπανία να κρατηθεί μακριά από τον εξτρεμισμό και να παραμείνει δημοκρατική χώρα, και όπως καλά γνωρίζετε, πέρασε από μία αρκετά δύσκολη περίοδο για να το καταφέρει αυτό. Αλλά ήμουν πεπεισμένος ότι θα ξεπερνούσε όλες τις δυσκολίες, και όντως τις ξεπέρασε. Παράλληλα η Ισπανία αναπτύχθηκε υπερβολικά και έγινε μία μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη.
Ο Βασιλεύς της Ισπανίας θα παραιτηθεί έπειτα από 40 χρόνια παραμονής του στο θρόνο υπέρ του σαράντα-εξάχρονου Διαδόχου Φελίπε. Το 1969, Ο Βασιλεύς Χουάν Κάρλος υπεδείχθη ως διάδοχος του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Όταν ο Φράνκο απεβίωσε το 1975, ο Βασιλεύς Χουάν Κάρλος επιτυχώς οδήγησε την χώρα του προς τον εκδημοκρατισμό. Τι σκεπτόσασταν όταν εξελίσσονταν αυτά τα γεγονότα στην Ισπανία; «Σκιαγραφήστε» μας αυτές τις ιστορικές στιγμές.
Μπορώ να σας πω ότι ο Φράνκο πρέπει να ήταν – αν ρίξουμε μία ματιά στα βιβλία της Ιστορίας – ο μόνος δικτάτορας ιστορικά που προετοίμασε το μέλλον της χώρας του για μετά τον θάνατό του. Και ο ίδιος είπε στον γαμπρό μου, τον Βασιλέα της Ισπανίας ότι « όταν θα γίνεις ο Αρχηγός του Κράτους, η Ισπανία θα εκδημοκρατιστεί» και ο Βασιλεύς Χουάν Κάρλος όχι μόνο διατήρησε την Ισπανία μία δημοκρατική χώρα αλλά με την βοήθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης μετέτρεψε την Ισπανία σε μία πάρα πολύ ισχυρή δημοκρατική χώρα της Ευρώπης.
Το 1981 έγινε η εκδήλωση ενός Πραξικοπήματος και πάλι ο Βασιλεύς Χουάν Κάρλος διαχώρισε τη θέση του – όπως θα αναφέρουν τα ιστορικά βιβλία – επιμένοντας ότι η δημοκρατία πρέπει να διατηρηθεί. Μπορείτε να μας «σκιαγραφήσετε» κι αυτές τις στιγμές; Δώστε μας την αίσθηση για το πώς ήταν τα πράγματα, πόσο τεταμένη ήταν η κατάσταση και πόσο πιθανή ήταν η κατάργηση της Δημοκρατίας.
Δεν δέχεται αμφισβήτηση ότι ήταν μία ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση. Όλες αυτές οι καταστάσεις εξελίσσονται υπερβολικά γρήγορα, οπότε θα πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό και ξεκάθαρη σκέψη ως προς το πώς θα τις αντιμετωπίσεις. Και θα πρέπει να έχεις, όπως ο Βασιλεύς Χουάν Κάρλος είχε επιτυχώς, ελεύθερη τη δυνατότητα επικοινωνίας ώστε να επικοινωνήσεις με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, και να μιλήσεις με τον λαό μέσω της τηλεόρασης και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το να γνωρίζει ο Ισπανικός λαός ακριβώς το τι σκέπτεται ο Βασιλιάς του, ο οποίος ποτέ δεν παρέκλινε από το πιο σημαντικό σημείο: ότι η Ισπανία είναι δημοκρατική χώρα και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Αλλά η συγκεκριμένη κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη και απρόβλεπτη.
Μιλήστε μου λίγο ακόμα σχετικά με αυτό. Υπήρξε στιγμή που μπορούσε να μην επιτύχει η προσπάθεια του Βασιλέως και να επιτύχει αυτό το πραξικόπημα;
Σίγουρα. Θεωρώ ότι αν δεν είχε δείξει ο Βασιλεύς αποφασιστικότητα και δεν είχε επικοινωνήσει απευθείας με τον Ισπανικό Λαό, μπορεί το πραξικόπημα να είχε επιτύχει. Αλλά μέσω της τηλεόρασης μίλησε στον λαό ευθέως, στις ένοπλες δυνάμεις ευθέως και το όλο εγχείρημα «ξεθώριασε» όταν πλέον κατάλαβαν ότι δεν μπορούσε να επιτύχει. Αλλά χωρίς αμφισβήτηση ήταν πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Και ερχόμαστε στα τελευταία χρόνια όπου ο Βασιλεύς έχει δεχθεί έντονη κριτική. Είναι ο γαμπρός σας αλλά παρόλα αυτά δέχθηκε έντονη κριτική διότι την εποχή που η Ισπανία μαστιζόταν από την λιτότητα, έκανε αυτό το ιδιωτικό ταξίδι στην Μποτσουάνα το οποίο δεν θα γινόταν γνωστό εάν δεν τραυματιζόταν και επέστρεφε άμεσα στην Ισπανία. Ο Βασιλεύς έκανε κάποιο λάθος υπολογισμό; Παρέκλινε; Μήπως έχασε την επαφή με τον λαό του, ο οποίος βίωνε αυστηρή λιτότητα εκείνη την περίοδο;
Είναι πολύ δύσκολο να κρίνεις, όταν είσαι μακριά από τα γεγονότα και δεν παρακολουθείς την εξέλιξή τους. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για αυτό το περιστατικό και δεδομένου ότι εγώ δεν ασχολούμαι με το κυνήγι άγριων ζώων, μου είναι πολύ δύσκολο να κρίνω. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό το γεγονός ξεπεράστηκε και δεν θεωρώ ότι ο ίδιος θα ξανακάνει κάτι παρόμοιο.
Και φυσικά καλείται να αντιμετωπίσει και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει για την κόρη του Πριγκίπισσα Χριστίνα. Η ίδια και ο σύζυγός της έχουν εμπλακεί σε υπόθεση φοροδιαφυγής και «ξέπλυμα» χρήματος. Γνωρίζω ότι οι ίδιοι αρνούνται την οποιαδήποτε ανάμειξη αλλά και πάλι αυτά είναι "χτυπήματα" στην εικόνα της Μοναρχίας. Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικά;
Μπορεί αυτά να είναι «χτυπήματα» όπως αναφέρατε αλλά (η Πριγκίπισσα Χριστίνα) είναι μία φανταστική νεαρή κυρία και δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε ποτέ να κάνει αυτές τις πράξεις. Ένα πράγμα το οποίο με ενοχλεί είναι το γιατί ο δικαστής χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για αν καταλήξει σε κάποια απόφαση, την όποια απόφαση; Και αυτή η ιστορία «τραβάει» και «τραβάει».
Σε μία δημοκρατική χώρα θα πρέπει να λαμβάνεις μία απόφαση και να τελειώνει η υπόθεση. Δεν μπορείς να κωλυσιεργείς. Είναι λες και «τραβιέται» αυτή η ιστορία επίτηδες ώστε να πληγεί ο θεσμός (της Μοναρχίας). Είναι ξεκάθαρο.
Εσείς πιστεύετε ότι αυτό συμβαίνει; Ότι το σύστημα προσπαθεί να βλάψει τη μοναρχία;
Υποπτεύομαι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, επειδή στην δημοκρατία πρέπει να λαμβάνεις αποφάσεις. Δεν μπορείς να διαιωνίζεις μία κατάσταση. Και είναι (η Πριγκίπισσα Χριστίνα) ένας εξαίρετος άνθρωπος και δεν πιστεύω ότι θα έκανε ενσυνείδητα κάτι παράνομο.
Δεδομένου ότι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο δημοκρατικός και ναι μεν ο γαμπρός σας άλλαξε ένα φασιστικό καθεστώς σε δημοκρατικό αλλά παρέμενε Βασιλιάς, ήταν Μονάρχης. Και κατά την άποψη αρκετών ανθρώπων η μοναρχία είναι ένα παρωχημένο σύστημα διακυβέρνησης. Πως η μοναρχία μπορεί να υπάρχει σε ένα δημοκρατικό σύστημα σήμερα; Μήπως θα πρέπει να καταργηθεί ως πολίτευμα ευρέως;
Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον οι λαοί των χωρών που έχουν συνταγματική μοναρχία δεν την επιθυμούν πλέον. Οι περισσότερες χώρες τις Ευρώπης που εξελίχθηκαν ως δημοκρατικές είχαν σε κάποια φάση της ιστορίας τους Συνταγματική Μοναρχία. Κάποιες ακόμα έχουν και είναι δημοκρατικές.
Σας μιλάω από την Δανία. Η Δανία είναι μία πολύ Δημοκρατική χώρα, με εξαίρετη κρατική λειτουργία και πολύ επιτυχημένη. Το ίδιο ισχύει και στο Βέλγιο, την Ολλανδία, στην Νορβηγία και στη Σουηδία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν εξαιρετικά νέους ανθρώπους στις ηγεσίες τους και νέους μονάρχες, που τους ενθαρρύνουν στο έργο τους.
Βασιλεύ Κωνσταντίνε σας ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή σας
Ήταν χαρά μου που μιλήσαμε και πάλι

greekroyalfamily.gr