Αρχείο

16 Ιουνίου 2014

Από τις εξέδρες των τηλεπαραθύρων στα σαλόνια του Μέγαρου Μαξίμου

Είναι από τα «γαλάζια» στελέχη που μέχρι πρότινος αρέσκονταν να «γκρινιάζουν» στα τηλεοπτικά παράθυρα, συμπεριφερόμενοι ως εσωκομματικοί αντάρτες. Ανέκαθεν στέκονταν απέναντι στο Μνημόνιο (παρόλο που στη συντριπτική πλειοψηφία τους το ψήφιζαν), αλλά και στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζονταν ως εκφραστές της «λαϊκής Δεξιάς», αν και στην πραγματικότητα...

τη σφετερίζονταν και κακοποιούσαν εν τέλει το περιεχόμενό της.

Πλέον, με την υπουργοποίησή τους τα πράγματα -για αυτούς- αλλάζουν. Ηδη έχουν ξεχάσει όσα έλεγαν και προσπαθούν, όχι με επιτυχία, να κάνουν και τους άλλους να τα ξεχάσουν. Εμφανίζονται έτοιμοι να συμπορευτούν με τους μέχρι χθες αντιπάλους τους, αλλά και να υπερασπιστούν την εφαρμοζόμενη πολιτική, την οποία έως την περασμένη Δευτέρα κατήγγειλαν. Η μετάλλαξή τους θα πρέπει να είναι εντυπωσιακή, εάν θέλουν να επιτύχουν στους νέους ρόλους τους, ωστόσο οι δηλώσεις τους κατά το παρελθόν -όχι και πολύ μακρινό- είναι καταγεγραμμένες και δεν μπορούν να παραγραφούν.

Ενδεικτική, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση του Γεράσιμου Γιακουμάτου, νέου υφυπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος δεν έχει πει και λίγα. «Αν δεν διάβασε το Μνημόνιο, τότε είναι ηλίθιος» είπε, φέρ' ειπείν, στις 7 Μαρτίου για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργό Υποδομών. Αλλά, ακόμα και με τον νέο πολιτικό προϊστάμενό του στο υπουργείο, τον Νίκο Δένδια, η συνεργασία δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Πρόσφατες είναι, για του λόγου το αληθές, οι καταγγελίες του κ. Γιακουμάτου, με αφορμή τη σύλληψη από την Αστυνομία της συζύγου του και του αδελφού της για φορολογική παράβαση στον οίκο ευγηρίας που έχει. «Η Οικονομική Αστυνομία υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος δίνει αναφορά στον γενικό γραμματέα κ. Ανδρεουλάκο και εκείνος στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Πρόκειται για στημένη υπόθεση. Μπράβο σας! Δεν βρήκατε τη λίστα Λαγκάρντ, δεν βρήκατε τον Ξηρό και τον Χλωρό και πιάσατε την κυρα-Λένη» υποστήριξε. Ειδικά πάντως για το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο στηρίχτηκε η σύλληψη της συζύγου του και το οποίο ο ίδιος είχε ψηφίσει, δήλωσε... άγνοια. «Τύφλα στα μάτια μου. Αυτόν τον νόμο, επειδή είμαι γιατρός, ανάθεμά με, δεν είμαι νομικός, δεν τον είχα πάρει χαμπάρι» τόνισε στον Alpha. Αναφορικά με την υπερψήφιση από αυτόν των δύο Mνημονίων, έγινε, όπως λέει, «με το πιστόλι στον κρόταφο», ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Real Fm στις 26 Οκτωβρίου, «αυτή τη φορά, αφού ισοσκελίσαμε, στο... ρούβλι προτιμώ να πάω παρά να ενδώσω σε νέα μέτρα και στο Mνημόνιο».

Αλλά και ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος δεν είχε και την καλύτερη εικόνα για την οικονομική πολιτική, αλλά και τον εκφραστή της, πρώην υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. Είχε πει για τη φορολογία των ακινήτων στις 5 Δεκεμβρίου: «Πρέπει να ακούσουμε τη φωνή των νοικοκυραίων. Με αυτά που ακούγονται, η ελπίδα συρρικνώνεται». Δύο εβδομάδες αργότερα, από το βήμα της Βουλής, απευθυνόταν στον πρώην υπουργό Οικονομικών: «Η κοινωνία οργίζεται όταν τους λέμε ότι δεν υπερφορολογούνται. Δείτε ποια ήταν η στάση που κρατούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τους ισχυρούς του χρήματος και των τραπεζών και θα αντλήσετε χρήσιμα συμπεράσματα». Μέχρι τώρα, δεν είναι λίγες οι φορές που τα έχει βάλει και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο πλέον συγκυβερνά: «Ο Βενιζέλος που τελειώνει σε... Ακης... ε, όχι και αθώος ο Βενιζέλος για τα υποβρύχια» είχε υπογραμμίσει σε ένα σκληρό άρθρο του τον Απρίλιο του 2012, που ατυχώς γι' αυτόν όμως παραμένει πάντα επίκαιρο.

Ως προερχόμενη από τη «λαϊκή Δεξιά» εμφανίζεται και η Κατερίνα Παπακώστα, νέα υφυπουργός Υγείας. Βέβαια, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου του 2013, με ερώτησή της στη Βουλή ζητούσε την αποκατάσταση των απωλειών των ομολογιούχων, άγνωστο είναι πώς -ενάμιση χρόνο μετά- θα συνεργαστεί με τον εμπνευστή του PSI, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Νωρίτερα, στις 10 Ιουνίου του 2011, είχε φροντίσει σε άρθρο της να τα βάλει με τον Γιώργο Παπανδρέου, «έναν νεοφιλελεύθερο "σοσιαλιστή", νεοσυντηρητικό οπαδό της σταυροφορίας του αχαλίνωτου καπιταλισμού, οπαδό του Μίλτον Φρίντμαν, που ανοίγει στον παρία ΔΝΤ την πόρτα της Ε.Ε.». Στον περσινό ανασχηματισμό, εξάλλου, μέσω του facebook, είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τις λίγες γυναίκες που είχε η τότε κυβέρνηση. Τώρα, παρά την ίδια σχεδόν αναλογία ανδρών - γυναικών, δεν αναφέρθηκε στο θέμα. Προφανώς διότι η ίδια συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο.

Αλλά και ο (επίσης μέχρι πρότινος αντάρτης») νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης οφείλει να συμπορευτεί με το ΠΑΣΟΚ για το οποίο δεν έχει και τα καλύτερα αισθήματα. Οπως είχε πει στη Βουλή στις 13 Φεβρουαρίου 2012, «δεν εμπιστεύομαι αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Επίσης, πριν από λίγους μήνες, είχε πρωταγωνιστήσει στην κόντρα μερίδας βουλευτών της Ν.Δ. με την κυβέρνηση (και δη το υπουργείο Ανάπτυξης) για το θέμα του γάλακτος. Τότε είχε ταχθεί υπέρ των αγελαδοτρόφων, δημοσιοποιώντας τη διαφωνία του με μια μακροσκελή επιστολή. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ως υπουργός.

Αντιμνημονιακός, όταν η Ν.Δ. ήταν αντιπολίτευση, ήταν και ο Κώστας Τασούλας, πλέον υπουργός Πολιτισμού. Στις 16 Φεβρουαρίου 2011 είχε επικρίνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα 50 δισ. αποδεικνύουν την αποτυχία του Μνημονίου». Εναν χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου 2012, κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι «αφού σκόρπισε ψεύδη και ελπίδες, αλαφιασμένο και σαστισμένο κυβέρνησε επί επτάμηνο χωρίς να πάρει μέτρα. Οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο της ανεργίας, της ύφεσης και των οριζόντιων περικοπών. Και το χειρότερο: Κόντεψε να τινάξει τα πάντα στον αέρα με την επιπολαιότητα του δημοψηφίσματος και να οδηγήσει τη χώρα έξω από την Ευρώπη».

Η Βούλτεψη με τα βαριά λόγια για Χαρδούβελη

Στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την οικονομική πολιτική, την οποία θα πρέπει να υπερασπιστεί από τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου, έχει κινηθεί και η Σοφία Βούλτεψη. Σε παλαιότερη ομιλία της στον Χολαργό, είχε κάνει λόγο για έναν «οικονομικό πόλεμο που πρέπει να τον αντέξουμε, επιβιώνοντας ως έθνος. Μα, όλους να τους κρεμάσουμε στο Σύνταγμα -ό,τι πρέπει να το κάνουμε πρέπει να το κάνουμε-, πρέπει κάτι ν' αλλάξουμε». Στις 7 του περασμένου Φεβρουαρίου, μέσα από τη Δημόσια Τηλεόραση, είχε καταγγείλει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. «Μπάτε, σκύλοι, αλέστε, γινόταν από όλους» είχε καταγγείλει. Και φυσικά, μόνο καλά λόγια δεν επιφύλασσε για τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σε άρθρο της τον Ιανουάριο του 2012: «Οπου και να στραφείς, πάντα πάνω σε κάποιον εθελόδουλο θα πέσεις. Τελευταίως προστέθηκε και καινούργιος αναλυτής των ψυχαναγκαστικών προβλημάτων των δανειστών μας. Στα διαλείμματα προσφοράς των υπηρεσιών του μεταξύ Σημίτη και Παπαδήμου (πάντα από το ίδιο πόστο), κάνει και τον καθηγητή». Πλέον, η κυρία Βούλτεψη θα πρέπει να συνεργαστεί και μάλιστα στενά μαζί του.

dimokratianews.gr