Αρχείο

5 Ιουνίου 2014

Αντ. Σαμαράς: Αναστρέψιμη η εικόνα Ν.Δ.

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ταλανίζεται με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης εν μέσω σεναρίων για το διάδοχο του κ. Γιάννη Στουρνάρα και τις θέσεις ευθύνης των υπολοίπων πρωτοκλασάτων, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει έναν πρώτο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, με βασικό στόχο την επαναπροσέγγιση των «παραταξιακών...

ψηφοφόρων» που βρέθηκαν απέναντι στο κόμμα ή δεν ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε χθες μιας μακράς και -κατά τους συμμετέχοντές της- πλέον ουσιαστικής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ., με αντικείμενο τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να αναγνώρισε λάθη και αστοχίες αλλά και την ανάγκη βελτίωσης των πολιτικών που ασκούνται από την κυβέρνηση, ωστόσο φέρεται να εκτίμησε πως είναι αναστρέψιμη η εκλογική εικόνα της 25ης Μαΐου και εφικτός ο επαναπατρισμός σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές απείχαν ή ψήφισαν μικρότερα κόμματα. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τα μέλη του οργάνου γραπτές εισηγήσεις, επιβεβαίωσε τον επικείμενο ανασχηματισμό, μετά την ολοκλήρωση του οποίου, όπως δήλωσε, θα συγκληθεί εκ νέου το ανώτατο κομματικό όργανο για τη λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να αναγνωρίζει τη σημασία του κομματικού μηχανισμού -έναντι και του ενδεχομένου να στηθούν στο ορατό μέλλον εθνικές κάλπες- με τον οποίο η συνεργασία του Μαξίμου, το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν και βέλτιστη.

«Να αγκαλιάσουμε ξανά εκείνους που χωρίς να φύγουν από την παράταξη και να περάσουν “απέναντι” ψήφισαν χαλαρά, ψήφισαν πολύ μικρά κόμματα ή δεν ψήφισαν καθόλου... Πρόκειται για 600 χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης που πρέπει να τους κερδίσουμε πίσω, γιατί παραμένουν στην παράταξη, αλλά χρειάζεται να τους προσεγγίσουμε πολύ συστηματικά», σημείωνε χαρακτηριστικά χθες κορυφαίο κομματικό στέλεχος, αναδεικνύοντας έτσι και την επιδίωξη της Ν.Δ.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας παραμένει η απόκλιση ως προς τα χαρακτηριστικά των ομάδων-στόχων. Αλλα στελέχη εισηγούνται στροφή προς το 16% των ψηφοφόρων που επέλεξε στις ευρωεκλογές Χ.Α., ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ, Ενωση κ.ο.κ. Αλλοι, πάλι, επιμένουν ότι, λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής, αυτή η μερίδα ψηφοφόρων έχει, προσώρας, χαθεί για το κόμμα και προφανώς δεν θα επιστρέψει αν η Ν.Δ. υιοθετήσει δεξιά ρητορική. Αντιθέτως, θεωρούν πως τα όρια του κόμματος δεν μπορούν παρά να επεκταθούν με την υιοθέτηση σαφούς κεντρώου λόγου.

Ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας για τον ανασχηματισμό, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά «έδειχναν», χθες, τη Δευτέρα 9 Ιουνίου ως την πιθανότερη ημέρα ανακοίνωσης του νέου σχήματος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κάποιες πληροφορίες -που πάντως δεν επιβεβαιώνονταν- επέμεναν ότι το Μαξίμου μπορεί να «εκπλήξει» ανακοινώνοντας τη νέα σύνθεση αύριο. Προς αυτό συνέτεινε και η προγραμματισμένη για απόψε κοινή παρουσία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου σε δείπνο που διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα, στο περιθώριο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια.

Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση του κ. Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρείται ως η πλέον πιθανή εκδοχή και η αφετηρία όλων των σεναρίων για τις επικείμενες αλλαγές στην κυβέρνηση, μέσω των οποίων οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να σηματοδοτήσουν τη νέα σελίδα της δικομματικής.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τη σημερινή συζήτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α., αναμένεται να «κλείσει» η Ολομέλεια της Βουλής και το σώμα να λειτουργήσει με τα θερινά τμήματα.

kathimerini.gr