Αρχείο

23 Ιουνίου 2014

Ο «Θεσσαλονικάρχης» Απόστολος Τζιτζικώστας

«Ποιος δεν θα ήθελε να τα έχει καλά με τον Περιφερειάρχη του 71%; Ο Τζιτζικώστας είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών. Υπουργοί και βουλευτές έρχονται και παρέρχονται, αυτός όμως θα βρίσκεται στη θέση του για την επόμενη πανταετία» ήταν το σχόλιο κορυφαίου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας όταν κλήθηκε να σχολιάσει την «επίθεση φιλίας» από τη Λεωφόρο Συγγρού, που έγινε και εξακολουθεί να γίνεται στο νέο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από την επομένη κι όλας των εκλογών. Η αλήθεια όμως είναι, πως όχι μόνο οι Νεοδημοκράτες φίλοι του θα ήθελαν να έχουν μια καλή συνεργασία μαζί του αλλά και οι υπόλοιποι θεσμικοί παράγοντες της πόλης. Για το λόγο...

αυτό, Άνθιμος και Μπουτάρης υπήρξαν θετικοί στο κάλεσμα που τους απηύθυνε την περασμένη Τρίτη. Ποιος είναι όμως οι σχέσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Μητροπολίτη και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά και τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης;

Φίλοι με τον πατέρα του

Μητροπολίτης Άνθιμος και Απόστολος Τζιτζικώστας, γνωρίζονται από παλιά και πιο συγκεκριμένα από την εποχή που ο πρώτος ήταν Μητροπολίτης στην Αλεξανδρούπολη και ο πατέρας του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος ήταν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη και την περίοδο 1990-1991 υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Η καλή σχέση των δυο ανδρών φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Μητροπολίτη το πρωί της περασμένης Τρίτης στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί της Β. Όλγας 198. «Όλες οι προϋποθέσεις για μια καλή συνεργασία της Περιφέρειας και της Εκκλησίας υπάρχουν. Όπως υπήρχαν όταν ήταν υπουργός ο πατέρας του» είπε ο κκ. Άνθιμος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος συμπλήρωσε στην Karfitsa πως «ο πατέρας του κ. Τζιτζικώστα έδινε σε εκκλησίες της Αλεξανδρούπολης πιστώσεις και χρήματα προκειμένου αυτές να πραγματοποιούν το φιλανθρωπικό τους έργο». Αναφερόμενος στον Τζιτζικώστα το… νεότερο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τον χαρακτηρίζει ως έναν άνθρωπο «δημιουργικό με γνώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση που μόνο καλό μπορεί να κάνουν στην περιοχή». Ο κκ. Άνθιμος θωρείται πάντως, στους διαδρόμους της περιφέρειας… «το γούρι» της παράταξης «Αλληλεγγύη» που συγκέντρωσε ποσοστό 71,1%. Υπενθυμίζεται πως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ήταν αυτός ο οποίος πραγματοποίησε τον αγιασμό του κεντρικού προεκλογικού κέντρου της παράταξης στην οδό Παύλου Μελά, ενώ ο Περιφερειάρχης δεν τον επισκέφτηκε όπως έκαναν άλλοι υποψήφιοι στο γραφείου του στη Μητρόπολη αλλά αρκέστηκε να τον συναντήσει ορισμένες φορές σε επίσημες εκδηλώσεις. Όμως και οι κληρικοί, σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στο νεαρό Περιφερειάρχη, αφού όποτε προκύπτει κάποιο ζήτημα η βοήθεια της Περιφέρειας είναι άμεση. Σε αυτή την καλή συνεργασία άλλωστε, «πάτησε» και ο κκ. Άνθιμος όταν επισκεπτόμενος το γραφείο του Τζιτζικώστα ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου όπου θα φιλοξενούνται οι χρόνια πάσχοντες και θα ονομάζεται «Μακεδονίας Μέλαθρον». Μάλιστα, για να συνεχιστεί η… «παράδοση» ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έχει ήδη δεχτεί πρόσκληση από τον κ. Τζιτζικώστα, προκειμένου να τελέσει την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου στα τέλη Αυγούστου.

Θείος και ανιψιός

Οι καλές σχέσεις του Περιφερειάρχη με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι δεδομένες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν μεταξύ των δυο… μικροεντάσεις! Γιάννης Μπουτάρης και Απόστολος Τζιτζικώστας όμως, δεν είναι μόνο δυο θεσμικοί που συνεργάζονται για το καλό της Θεσσαλονίκης, αλλά και συγγενείς. Πιο συγκεκριμένα η γιαγιά του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ξαδέρφη της μαμάς του δημάρχου Θεσσαλονίκης και όπως προκύπτει ο Τζιτζικώστας είναι… «ανιψιός» του Μπουτάρη. Ο τελευταίος μάλιστα, δε δίστασε πριν από τις εκλογές να δηλώσει επίσημα την υποστήριξή του στον επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη. Κάτι που επανέλαβε και στην πρόσφατη εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του δευτέρου ορόφου στη Β. Όλγας 198. «Ο Απόστολος είναι καθαρά αυτοδιοικητικός και το απέδειξε» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κυρ Γιάννης. Οι σχέσεις τους πάντως, έχουν περάσει… σαράντα κύματα και αυτό έχει φανεί αρκετές φορές με δημόσιες διαφωνίες, αφού όπως λένε άνθρωποι που τους γνωρίζουν καλά «είναι σίγουροι για αυτό που κάνουν και κανείς τους δεν… υποχωρεί».

Από «αντίπαλοι»… φίλοι

Για πολλούς η παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και η δήλωση του Γιώργου Ορφανού πως οι εκλογές πέρασαν και αποτελούν παρελθόν θεωρήθηκαν ως το πρώτο βήμα από πλευράς… Μαξίμου για να πέσουν οι γέφυρες επικοινωνίας με τον νεοεκλεγμένο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. «Το μήνυμα που ήθελα να στείλω είναι διττό» σχολιάζει από την πλευρά του στην Karfitsa ο νέος υπουργός. «Αρχικά πρέπει να γίνει κατανοητό πως όλοι πρέπει να σεβαστούμε αυτό που ψήφισε ο λαός και δεύτερον πως οι εκλογές ανήκουν στο παρελθόν και θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για το καλό της ευρύτερης περιοχής και για το καλό της παράταξης. Δεν πρόκειται να διαιωνίσω μια διαμάχη» συμπληρώνει. «Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν ανάγκη από τέτοιες συμμαχίες. Σύντομα αναμένεται να αναλάβω κι άλλες πρωτοβουλίες» είναι το μήνυμα που στέλνει, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοβουλιών σε παραταξιακό επίπεδο. Άλλωστε, ο Γιώργος Ορφανός γνωρίζει την οικογένεια Τζιτζικώστα από τη δεκαετία του ’80. «Ήμουν φίλος με τον πατέρα του» υπογραμμίζει στην «Κ» ο νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Για πολλούς Τζιτζικώστας και Ορφανός έχουν το ίδιο… πολιτικό σημείο αναφοράς, δηλαδή τον Κώστα Καραμανλή, και γι’ αυτό οι σχέσεις τους είναι καλές παρότι βρεθήκαν «απέναντι» στις εκλογές του 2007 και του 2009, όταν ρίχτηκαν στη μάχη του σταυρού στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. «Γαλάζια» τοπικά στελέχη εξηγούν μάλιστα πως στις διπλές εκλογές του 2012 ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν εκείνος που υποστήριξε τον Γιώργο Ορφανό, αφού ο πρώτος είχε ήδη εκλεγεί στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης. «Και αυτός ήταν ο λόγος που ο Ορφανός υποστήριξε στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές τον Τζιτζι, αφού και η απόσυρση του αδερφού του από το συνδυασμό του Γιάννη Ιωαννίδη θεωρείται ως μια μορφή υποστήριξης» συμπληρώνουν οι καλά γνωρίζοντες από την Μητροπολίτου Ιωσήφ. Βέβαια, από την πλευρά Ορφανού κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. «Ο υπουργός έχει στηρίξει τις επιλογές του κόμματος όσο κανείς άλλος. Ήταν ο μόνος βουλευτής που έβγαινε στον κόσμο την περίοδο που όλοι οι άλλοι κρύβονταν» αναφέρουν στην Karfitsa κύκλοι του υπουργείου. Όπως και να έχει, οι δυο τους διατηρούν άριστες σχέσεις, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς κομματικός παράγοντας. Ενδεικτικό του μεταξύ τους κλίματος ήταν τα τηλεφωνήματα που αντήλλαξαν όταν ο Τζιτζικώστας εκλέχτηκε την 25η Μαΐου και ο Ορφανός βρέθηκε στον… υπουργικό θώκο.

Του Βαγγέλη Στολάκη
karfitsa.gr