Αρχείο

17 Μαΐου 2014

Τα μηνύματα που λαμβάνουν στην Συγγρού από τις… μυστικές δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν ούτε δήμαρχο, ούτε ευρωβουλευτή αλλά σίγουρα αποτελούν το μοναδικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κομματικά επιτελεία λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την μάχη της κάλπης.

Έτσι όλα τα κομματικά επιτελεία έχουν παραγγείλει δημοσκοπήσεις κυρίως για...

τις περιφέρειες, τις ευρωεκλογές και τους μεγάλους δήμους.

Στη ΝΔ τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν φτάσει αρκετές τέτοιες «μυστικές» οι λεγόμενες δημοσκοπήσεις που είχαν παραγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες. Τα βασικά συμπεράσματα αυτών των δημοσκοπήσεων έχουν να κάνουν με την απήχηση που έχουν στους πολίτες τόσο οι θέσεις του κόμματος και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, όσο και η διεισδυτικότητα των προσώπων των υποψηφίων ανά περιφέρεια και νομό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα πιο θετικά μηνύματα τα λαμβάνουν οι επιτελείς της Συγγρού από την Βόρεια Ελλάδα όπου όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση των περιφερειαρχών της ΝΔ και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις με πολύ μεγάλες διαφορές από τους αντιπάλους τους του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαίρεση στη Βόρεια Ελλάδα είναι το αντάρτικο στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας όπου η μάχη Τζιτζικώστα με Ιωαννίδη εξελίσσεται σε ντέρμπυ . Και μπορεί η περιφέρεια να καταγραφεί ότι θα είναι σε γαλάζια χέρια αλλά στη ΝΔ είναι δεδομένο ότι θα ήθελαν περιφερειάρχη τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Στην Ήπειρο τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όπως είναι και στην κεντρική Ελλάδα δηλαδή Θεσσαλία και Στερεά όπου οι υποψήφιοι της ΝΔ δείχνουν να επικρατούν όχι όμως από τον πρώτο γύρο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πελοπόννησο όπου προηγείται ο Πέτρος Τατούλης που ωστόσο θα χρειαστεί και την δεύτερη Κυριακή για να εξασφαλίσει την επικράτησή του.

Ντέρμπυ καταγράφουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει η Συγγρού στη διάθεσή της στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και στα Δωδεκάνησα όπου θεωρείται δεδομένο ότι τα πάντα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο ενώ δεν είναι άνετη και η «πρόκριση» εκεί των γαλάζιων υποψηφίων.

Γρίφος αποτελεί η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που είναι της Αττικής. Και αυτό γιατί τα στοιχεία στην Β' Αθηνών δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο στην Α' Αθήνας προγείται η ΝΔ.

Επιπλέον στοιχείο που προβληματίζει τα στελέχη της ΝΔ είναι ότι στην περιφέρεια αυτή υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων. Όλο το βάρος, έλεγε στο newpost κορυφαίο κομματικό στέλεχος, πρέπει να δοθεί σε αυτήν την κατηγορία των αναποφάσιστων ιδιαίτερα την δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Και εξηγούσε με νόημα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων θα αποφασίσει την δεύτερη Κυριακή αφού πρώτα δει το κλίμα που θα έχει καταγραφεί στην πρώτη αναμέτρηση της 18ης Μαΐου.

Ο γρίφος της περιφέρειας Αττικής έχει ένα ακόμη αγκάθι που λέγεται δήμος Αθήνας. Και αυτό γιατί πολλοί ψηφοφόροι επηρεάζονται από το αποτέλεσμα του δήμου Αθήνας και συνήθως κατευθύνονται προς το κόμμα που επικρατεί στον δήμο.

Οι δημοσκοπήσεις δεν σταματούν εδώ αφού θα έρχονται στο κόμμα της ΝΔ και όλη την επόμενη εβδομάδα, με άλλα δεδομένα βέβαια. Ανάλογα με τα νούμερα και τις τάσεις που θα καταγραφούν θα σχεδιαστούν και οι επόμενες κινήσεις των υποψηφίων που θα συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο αλλά και οι περιοδείες του Αντώνη Σαμαρά για την ενίσχυση αυτών των υποψηφιοτήτων.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος
newpost.gr