Αρχείο

11 Μαΐου 2014

Οι Καραμανλικοί, η «Νέα Ελλάδα» και το λουκέτο στη ΝΔ

«Αναγκαία η μετεξέλιξη της παράταξης αλλά...». Ένα μεγάλο «αλλά...» πλανάται εδώ και αρκετό διάστημα πάνω από την Συγγρού με αφορμή το εγχείρημα στο οποίο επιθυμεί να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Οι φόβοι των παραδοσιακών στελεχών της παράταξης είναι προφανείς: Ποιος θα κάνει τη μετεξέλιξη; Με ποιους θα την κάνει; Και τέλος, πότε θα την κάνει;
Οι επιφυλάξεις πάντως είναι αρκετές και ιδιαίτερα από στελέχη που έχουν γερές βάσεις στο εσωτερικό του κόμματος...

Στο περιθώριο των ζυμώσεων αρκετοί αναρωτιούνται –off the record- πως είναι δυνατόν να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα από έναν άνθρωπο που έλλειπε από το κόμμα για περισσότερα από 10 χρόνια;
Τα σενάρια περί μετεξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας σε ένα νέο πολιτικό φορέα κλείνουν ήδη δυο χρόνια συνομιλιών. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, ολοκληρώνοντας τον ιστορικό κύκλο του κυρίαρχου κόμματος της κεντροδεξιάς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η παράταξη που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ολοκλήρωσε τον ιστορικό της κύκλο και τη θέση της να πάρει ένα νέο, σύγχρονο κόμμα, ικανό να καλύψει το χώρο από τη συντηρητική Δεξιά έως τη σοσιαλδημοκρατία.
Η πρόθεση αυτή άλλωστε έχει γίνει ξεκάθαρη μέσω συντονισμένων διαρροών το τελευταίο διάστημα, αλλά και με την επικοινωνιακή διαχείριση της προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία τα σύμβολα της ΝΔ έχουν σχεδόν παραμεριστεί σε αντίθεση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο. Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις Νέα Δημοκρατία!
Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν πως πλέον μόνο αρνητικές φορτίσεις έχει να προσφέρει το κόμμα, ευελπιστώντας πως ένα νέο σχήμα θα προσφέρει νέα πνοή στην προσπάθεια του πρωθυπουργού και κυρίως νέες συμμαχίες. Συνεπώς το εγχείρημα της «Νέας Ελλάδας» είναι μια καλή ευκαιρία για να αποσυνδεθεί η δεξιά παράταξη από τις μνημονιακές επιλογές τις οποίες υπηρέτησε τα τελευταία δύο χρόνια.
Το τελευταίο στοιχείο είναι το κλειδί που θα ανοίξει τις πόρτες των εξελίξεων, καθώς από εκεί εκκινούν και οι αντιδράσεις του Καραμανλικού στρατοπέδου. Ο Αντώνης Σαμαράς δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να έχει τον "καραμανλισμό" απέναντι του στο νέο εγχείρημα και για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να ανοίξει το θέμα πριν συζητήσει με τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα, ωστόσο πρόσωπα όπως ο Ανδρέας Λυκουρέτζος και η Μαριέττα Γιαννάκου δε βλέπουν αρνητικά ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος.
Το κλίμα στο καραμανλικό στρατόπεδο πάντως είναι μεταβατικό, με τον Κώστα Καραμανλή να βλέπει συνεχώς κόσμο στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού, αρνούμενος να θεωρήσει ως σοβαρά τα σενάρια που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή ο συνονόματος εξάδερφος του, γιος του Αχιλλέα φαίνεται έτοιμος να μπει και ο ίδιος στην πολιτική, εκπροσωπώντας τη γενέτειρα της οικογένειας, τις Σέρρες.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα επικοινωνεί συχνά πυκνά με γαλάζια στελέχη ανταλλάσσοντας απόψεις για την επικαιρότητα και όχι μόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο παραδοσιακά εκφραστής πάντως των ιδεών του καραμανλισμού στις νεότερες γενιές της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο βουλευτής Ροδόπης, παραμένει σημαντικός πόλος στην γαλάζια παράταξη, δίχως πάντως να έχει εκφράσει ακόμα την άποψη του για το θέμα.
Αρνητική πάντως για την μετονομασία του κόμματος εμφανίστηκε εσχάτως η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιμένει στη γραμμή του Μαξίμου πως ο όρος "Νέα Ελλάδα" αφορά το όραμα της κυβέρνησης για το αύριο της Πατρίδας και όχι κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα νέου κόμματος.
Είναι πάντως γεγονός πως αν και οι περισσότεροι στο εσωτερικό της παράταξης συμφωνούν ότι η μετεξέλιξη είναι επιβεβλημένη, ωστόσο, υπάρχει επιφυλακτικότητα για το ποιοι θα κάνουν αυτό το βήμα και με ποιους θα το κάνουν.
Άνθρωποι κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, σημειώνουν πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η νύχτα της 25ης Μαΐου καθώς αν ο Αντώνης Σαμαράς κερδίσει τις ευρωεκλογές, τότε οι διαδικασίες πιθανότατα θα επισπευσθούν προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να πάει στις επόμενες εθνικές εκλογές με νέο όνομα και σύμβολα. Σε περίπτωση ήττας πάντως, το σενάριο δεν πρόκειται να αποκλειστεί, ωστόσο ενδεχομένως να μην είναι το μείζον και να εξαρτηθεί από το εύρος της ήττας του κόμματος.

newsbomb.gr