Αρχείο

30 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ


Πηγή: apospasma.gr

Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει πληρωθεί ένα σημαντικό ποσό από τις οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες, ανέφερε κατά την παρουσίαση του προγράμματος αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Τα χρέη που έχουν σωρευθεί από την μη πληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες την διετία 2011-2012 ανέρχονται...


στα 9,3 δισ.ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ.ευρώ είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2011 και τα υπόλοιπα 2,3 δισ. είναι χρέη οργανισμών του δημοσίου από την πληρωμή υποχερώσεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Με βάση το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, η εξόφληση των χρεών του δημοσίου θα γίνει σταδιακά μέχρι το τέλος του 2013.
Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12 του 2011. Μετά, αφού δηλαδή αποπληρωθούν τα χρέη του 2011, το δημόσιο θα αρχίσει να εξοφλεί τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012.
Από τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προκύπτει ότι προβλέπονται εξαιρέσεις για να πληρωθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο κάποια από τα χρέη όταν το δημόσιο απειλείται με ρήτρες και αγωγές.
Το 50% του εφάπαξ «έναντι» θα λάβουν οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει το 50% του εφάπαξ που έχουν λαμβάνειν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί χωρίς να εισπράξουν την εφάπαξ αποζημίωση. Περίπου 40 χιλιάδες δικαιούχοι περιμένουν να λάβουν το εφάπαξ και το συνολικό προς εκταμίευση ποσό από τα δημόσια ταμεία υπολογίζεται στο 1,5 δισ.ευρώ.