Αρχείο

30 Νοεμβρίου 2012

Μ. Βολουδάκης: Επανασχεδιάζονται τα οργανογράμματα των υπουργείων


Πηγή: tovima.gr

Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του αριθμού των οργανικών μονάδων
Έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ελέγχου και επανασχεδιασμού των οργανογραμμάτων αρχικά των υπουργείων και εν συνεχεία εντός του 2013 όλου του δημόσιου τομέα, έκανε γνωστό ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας στο...
συνέδριο της «Διεθνούς Διαφάνειας».
Στο πλαίσιο της «λειτουργικής αξιλόγησης» του κράτους, όπως είπε ο κ. Βουλουδάκης, θα υπάρξει  απλούστευση των διαδικασιών, «μέσω τόσο του επανασχεδιασμού των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι δομές της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν προσφέρουν πραγματική υπηρεσία στην κοινωνία, ή αλληλεπικαλύπτονται με αρμοδιότητες άλλων φορέων και δομών, όσο και της ελαχιστοποίησης του αριθμού των οργανικών μονάδων της δημόσιας διοίκησης αλλά και των ενδιαμέσων σταδίων των διοικητικών διαδικασιών».
Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ακόμη  ότι το κύριο όχημα για την ενίσχυση της διαφάνειας και την απλούστευση δομών είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην σύνθετη πραγματικότητα και αρχιτεκτονική του σύγχρονου κράτους, «η οποία αποτελεί συχνά «εχθρό» της διαφάνειας και προκάλυμμα για την έλλειψη αυτής, κυρίως λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας των πληροφοριών, αλλά και των πολύπλοκων και πολλές φορές αντιφατικών αποφάσεων της διοίκησης»
Ο κ. Βολουδάκης παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν συνιστά «πανάκεια» για τη διαφάνεια, καθώς υπάρχουν χώρες της Άπω Ανατολής που στερούνται δημοκρατικών θεσμών, και έχουν παρ' όλα αυτά ιδιαίτερα ανεπτυγμένα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνηση».
Για την κυβέρνηση διοικητική μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κινούνται παράλληλα, σημείωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφερόμενος σε έργα πληροφορικής που υποστηρίζουν την ψηφιακή δημόσια διοίκηση, τα οποία πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του έτους (CRM) ή στις αρχές του επομένου (ERP), επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι τομές που είναι απαραίτητες να γίνουν στη δημόσια διοίκηση δεν μπορούν να περιμένουν τους χρόνους υλοποίησης των μεγάλων έργων πληροφορικής.