Αρχείο

29 Νοεμβρίου 2012

Η προκλητική δήλωση Μπερίσα ματαίωσε την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αλβανία

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος σε ομιλία του στην Αυλώνα ανέφερε: "Την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή. Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την...


ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!".
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακυρώνει το ταξίδι του στην Αλβανία. Επιπλέον, κάλεσε τον Αλβανό ομόλογό του Παναρίτι, του μίλησε σε υψηλούς τόνους και τον ενημέρωσε για την απόφαση ακύρωσης της επίσκεψής του.