Αρχείο

9 Ιουνίου 2014

Τετ-α-τετ Ντόρας-Σαμαρά για τη θέση του επιτρόπου – Οι ισορροπίες Βερολίνου, Μόσχας,Ουάσινγκτον

Η σημασία της εκλογής Γιούνκερ. Γιατί Βερολίνο, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Ουάσινγκτον συμφωνούν στην τοποθέτηση Μπακογιάννη. Πως αλλάζει η εσωκομματική ισορροπία στη ΝΔ.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την οριστικοποίηση του ανασχηματισμού, συνάντηση είχαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη, στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του...

ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ στη συνάντηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή τους “ευρωπαϊκούς στόχους” της Ντόρας Μπακογιάννη οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη θέση της Ύπατη Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας την οποία σήμερα κατέχει η Κάθριν Άστον,  και ουσιαστικά αποτελεί τον άτυπο “Υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ.

Ως γνωστόν για να μπορέσει η κ. Μπακογιάννη να τοποθετηθεί στη θέση αυτή από τον Γιούνκερ εφόσον αυτός αναλάβει όπως όλα δείχνουν τη προεδρία της ΕΕ και με δεδομένο του ρεπορτάζ του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ότι έχει ήδη επέλθει συμφωνία μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να την προτείνει για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου και στη συνέχεια είναι στην ευχέρεια του νέου προεδρου της Κομισιόν να αποφασίσει σε ποιο πόστο θα αξιοποιήσει όποιον προτείνει το κάθε κράτος-μέλος.

Πηγές που απηχούν τις επιδιώξεις της κ.Μπακογιάννη υποστηρίζουν ότι η συμφωνία του Ζ.Κ. Γιούνκερ για να είναι η Ντόρα στη θέση της Άστον έχει ήδη κλειδώσει από καιρό με τις ευλογίες του Βερολίνου και των Βρυξελλών όσο και του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον. Το σημαντικό όμως είναι ότι στην παρούσα συγκυρία η κ. Μπακογιάννη φαίνεται να αποτελεί και το ιδανικό πρόσωπο για να δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Μόσχας μιας και η Μπακογιάννη είναι επικεφαλής της επιτροπής που θα συντάξει την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το νευραλγικό αυτό πόστο μετά και τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία αποτελεί άλλο ένα συν στην επιλογή της κ. Μπακογιάννη για να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ούτε διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται η αποδοχή από τον πρωθυπουργό των επιδιώξεων της κας Μπακογιάννη.

7imeres.gr