Αρχείο

3 Ιουνίου 2014

Η “μυστική πρόταση” στο Νικήτα για το Δήμο της Αθήνας-Τι αποκαλύπτει ο Άρης- Ποιος τη ‘μετέφερε’

Αποκαλυπτικός για το "τι παίχθηκε" μέχρι και τις παραμονές των εκλογών του α' γύρου ο επικεφαλής της κίνησης "Αθήνα Μπορείς"-Η "προσφορά" κορυφαίου συμβούλου του Σαμαρά και η άρνηση Νικήτα- Η υπουργοποίηση του Άρη και τι "προβλέπει" για τη συσπείρωση του...

συντηρητικού χώρου ενόψει της Προεδρικής εκλογής

Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο και τις μυστικές επαφές συμβούλων του Πρωθυπουργού για επίτευξη συμφωνίας με το Νικήτα Κακλαμάνη,προεκλογικά, αποκαλύπτει σε συνέντευξη του ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Μπορείς» Αρης Σπηλιωτόπουλος στη Realnews και στην Χριστίνα Κοραή.

Παράλληλα ο κ.Σπηλιωτόπουλος που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι τελεί “υπό υπουργοποίηση ” στον επερχόμενο ανασχηματισμό, ‘ανοίγει ‘ τις πόρτες για την επιστροφή στη ΝΔ στελεχών που έχουν φύγει η ανήκουν στον δεξιό χώρο, όπως ο Β.Πολύδωρας, ο Γ.Καρατζαφέρης, ο Χρ.Ζώης κ.α., επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ που αναφέρουν τις κινήσεις προσέγγισης που νκάνει το Μαξίμου προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και προωπικότητες της κεντροδεξιάς εκτός ΝΔ.

Σε ότι έχει να κάνει με τις “αποκαλύψεις” για τα τηλεφωνήματα συμβούλου του Πρωθυπουργού, προεκλογικά, με το Νικήτα Κακλαμάνη, ώστε να αποσυρθεί ο συνδυασμός του από την κούρσα και να ενταχθεί στο ‘ Αθήνα Μπορείς’ του Άρη Σπηλιωτόπουλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, όντως έγιναν το τελευταίο Σ/Κ πριν από τον α’ γύρο των εκλογών.

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι “κομιστής” της πρότασης ήταν ο στενός φίλος και σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Θόδωρος Βάρδας και η πρόταση αφορούσε το ενδεχόμενο, να “ενσωματωθεί” η κίνηση του κ.Κακλαμάνη στο συνδυασμό του κ. Σπηλιωτόπουλου, με τη δεσμευση ότι αν κερδιζόταν ο Δήμος, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. θα αποχωρούσε για να υπουργοποιηθεί και ο Νικήτας Κακλαμάνης ως Αντιδήμαρχος θα αναλάμβανε το Δήμο Αθηναίων, ως την ολοκλήρωση της θητείας.

Την πρόταση, για την οποία όμως ειπώθηκε ότι “Δεν ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός” και ότι θα ενημερωνόταν μόνο “εφ’ όσον υπήρχε συμφωνία” απέρριψε, όπως αποκαλύπτει και στη συνέντευξή του, ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Η συνέντευξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για συνένωση δυνάμεων που θα έφερναν τη νίκη και εγώ θα έκανα πίσω για να γίνει δήμαρχος εάν το επιθυμούσε τόσο», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω κοινού φίλου. Κατηγορεί τον Ν. Κακλαμάνη ότι με τη «μοναχική πορεία του καμικάζι» που επέλεξε «κατέστρεψε τον εαυτό του, την παράταξη, αλλά και την προοπτική της Αθήνας». Μία μυστική συμφωνία την οποία επιχείρησε να κλείσει με τον Νικήτα Κακλαμάνη όταν διεκδικούσαν και οι δύο τον δήμο της Αθήνας, αποκαλύπτει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με τη συνέντευξή του στη Realnews.

Απογοητευτήκατε από το ποσοστό που πήρατε στις εκλογές για το δήμο της Αθήνας, κ. Σπηλιωτόπουλε;

Γνωρίζω πως λειτουργούν οι δημοσκοπήσεις λόγω επαγγέλματος. Είχα μια εικόνα για το πού κινείται το ποσοστό που μπορούσε να είναι η οροφή της παράταξης με δεδομένη τη διάσπαση των δυνάμεών μας. Απογοητεύτηκα γιατί, ενώ αγγίξαμε την οροφή, ένα μικρό ποσοστό κομματικών φίλων του παρελθόντος παρέμεινε στον κ. Κακλαμάνη και μας στέρησε την είσοδο στον δεύτερο γύρο. Με εξέπληξε η επιμονή του κ. Κακλαμάνη και εκείνος γνώριζε σειρά δημοσκοπήσεων που έδειχναν ότι όχι μόνο δεν άγγιζε τον δεύτερο γύρο, αλλά ούτε ένα ποσοστό αξιοπρεπούς εμφάνισης. Είχε εναλλακτικές προτάσεις, αλλά τις αρνήθηκε. Κατέστρεψε τον εαυτό του, την παράταξη, αλλά και την προοπτική της Αθήνας.

Προσπαθήσατε να τον πείσετε να αλλάξει γνώμη; Να κάνετε κάποια συμφωνία μαζί του;

Ποτέ δεν είχα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Κακλαμάνη. Αντίθετα, τον είχα βοηθήσει όποτε χρειάστηκε, ακόμα και σε εσωκομματικές αναμετρήσεις, με κόστος προσωπικό. Θεωρούσα ότι το κίνητρό του ήταν η δημαρχία. Είπα δυο φορές σε κοινό φίλο που τον εμπιστεύεται ότι σημασία έχει να μη χαθεί η μάχη της Αθήνας. Ότι μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για συνένωση δυνάμεων που θα έφερναν τη νίκη και εγώ θα έκανα πίσω για να γίνει δήμαρχος εάν το επιθυμούσε τόσο. Ότι είναι λάθος οι προσωπικές φιλοδοξίες να μας στερήσουν την προοπτική. Μπορούσα να τις παραμερίσω. Αλλά, δυστυχώς, ο κοινός μας φίλος δεν τον έπεισε. Κανείς δεν ξέρει ποια ήταν τα κίνητρα μιας τέτοιας εμφανώς καταστροφικής για όλους εμμονής.

Υπάρχει περιθώριο επιστροφής του κ. Κακλαμάνη στη Ν.Δ;

Θα ήταν απρεπές και αλαζονικό εκ μέρους μου να απαντήσω σε μια ερώτηση που αφορά μια απόφαση του Προέδρου. Περιορίζομαι να πω ότι ο κ. Κακλαμάνης έχει διαγράψει μια πορεία με καλές και λιγότερο καλές στιγμές. Ο κάθε πολιτικός γνωρίζει πότε θέλει, πότε μπορεί ή πότε η κοινωνία τού υποδεικνύει το τέλος. Και οι πολίτες τον κρίνουν με βάση την αρχή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για ένα μικρό ποσοστό δεν βγήκε δήμαρχος. Είναι εκ των νικητών των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Όταν υπάρχει δεύτερος γύρος, τότε όλα δείχνουν μονομαχία μέχρι τέλους. Εκεί ένας κερδίζει. Αλλά σαφώς ο κ. Σακελλαρίδης βγήκε ενισχυμένος από την όλη εμπλοκή του, γιατί έκανε τον εαυτό του γνωστό, δοκίμασε τις αντοχές του και έδωσε ένα φρέσκο αέρα στις στελεχιακές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να δείξει ότι πήρε το μήνυμα;

Δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ότι έλαβε το μήνυμα. Συνεπώς, αναμένουμε ανασύνταξη πολιτικών και δυνάμεων. Ίσως τα πιο κρίσιμα ζητήματα έχουν να κάνουν με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, τα κίνητρα στις επιχειρήσεις, με έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και την ανακούφιση της αγοράς ακινήτων.

Θα μπορούσε η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ξέρω ότι πρέπει να κάνει τα πάντα για να το καταφέρει. Είναι λάθος κάθε φορά να χρησιμοποιούμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για θεσμικές αποδράσεις, πρόκληση εθνικών εκλογών και αποσταθεροποίηση.

Αλλαγή στρατηγικής μπορεί να γίνει με τον Γιάννη Στουρνάρα να παραμένει στη θέση του υπουργού Οικονομικών;

Η αλλαγή προσώπων αφορά τον Πρωθυπουργό. Εγώ περιορίζομαι να μιλώ για ανάγκη επαναχάραξης πολιτικών ακόμα και στον οικονομικό τομέα.

Η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον Αλέξη Τσίπρα για τις μεγάλες αποφάσεις και επιλογές που αφορούν, για παράδειγμα, τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ή τον επόμενο επίτροπο;

Η κυβέρνηση διαλέγεται με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Και, φυσικά, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Πρωτίστως με την αντιπολίτευση. Αλλά θεσμικά η κυβέρνηση στο τέλος αποφασίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση ελέγχει.

Ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίζει; Ή κυβερνάει ισότιμα και ο εταίρος του, Ευάγγελος Βενιζέλος;

Η κυβέρνηση είναι συνεργασίας και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο, υπουργούς και στηρίζεται στη σύνθεση που απορρέει από τη σύγκλιση των προγραμματικών απόψεων των δυνάμεων που τη συνθέτουν σε αντιπροσωπευτική αναλογία.

Ο Αντώνης Σαμαράς να καλέσει πίσω στη Ν.Δ τον Βύρωνα Πολύδωρα, τον Χρήστο Ζώη, ακόμα και τον Γιώργο Καρατζαφέρη;

Νομίζω ότι σημασία έχει να αναλύσουμε τα δεδομένα, το μήνυμα των εκλογών και να προχωρήσουμε σε πολιτικές. Η εμμονή σε ονοματολογία αδικεί και τα πρόσωπα και την πολιτική.

Ήρθε η ώρα της μετεξέλιξης της Ν.Δ σε Νέα Ελλάδα;

Η παράταξή μας έχει ή πρέπει πάντα να έχει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά ώστε να προσαρμόζεται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό όσο και παγκόσμια. Αυτή η μετεξέλιξη δεν είναι στατική, ούτε μπορεί να είναι ευκαιριακή. Είναι δυναμική και συνεχής.

Γιατί να μη μειωθεί έστω το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα;

Χρειάζεται συζήτηση, γιατί υπάρχουν εμφανή πλεονεκτήματα και εμφανείς αδυναμίες σε κάθε άποψη.

Μπαίνετε στην κυβέρνηση;

Σας είπα. Τα πρόσωπα αφορούν τον πρωθυπουργό.

Αν υπουργοποιηθείτε, θα αποχωρήσετε από τον δήμο της Αθήνας;

Θα είμαι πάντα παρών και χρήσιμος για την Αθήνα από οποιαδήποτε θέση. Και μάλιστα, όσο μεγαλύτερη θέση ευθύνης, τόσο πιο χρήσιμος στη μάχη για την Αθήνα. Μάχη που δεν εγκαταλείπω.

Πηγή: το site του Α.Σπηλιωτόπουλου athinamporeis.gr

7imeres.gr