Αρχείο

26 Ιουνίου 2014

Γραπτές εξετάσεις, συνέντευξη και εμπλοκή του ΑΣΕΠ -Αυτό είναι το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο

Ένα νέο σύστημα που καταργεί τη μοριοδότηση και ενεργοποιεί γραπτές και δομημένες συνεντεύξεις και ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ κατατέθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισες, Κυριάκο Μητσοτάκη, προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για...

ένα «σύστημα που θα θα αναδεικνύει τα στελέχη αυτά με διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα. Στόχος του εν λόγω συστήματος σύμφωνα με τον υπουργό είναι να χτιστεί «η νέα δημόσια διοίκηση» και να πλαισιωθούν «οι θέσεις ευθύνης με τους πιο κατάλληλους» για να δημιουργηθεί ένα «Δημόσιο φιλικό και αποτελεσματικό προς τους πολίτες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το νέο αυτό σύστημα μπαίνει τέλος στη λογική της αρχαιότητας, αλλά και της κομματικής επιλογής καθώς με αυτό τον τρόπο «θα εντοπίζονται τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικάπροϊσταμένων και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης».

Για την αξιολόγηση προβλέπεται εμπλοκή ΑΣΕΠ και συνέντευξη

Όπως αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα θα υπάρχει εμπλοκή του ΑΣΕΠ, ενώ τονίζεται ότι θα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη συνέντευξη ώστε να αξιολογούνται σωστά οι εν δυνάμει προϊστάμενοι, όπως ακριβώς γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εισάγονται δύο δικλείδες ασφαλείας: α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο το καινοτόμο στοιχείο του εν λόγω συστήματος είναι, μεταξύ άλλων, ότι στις διαδικασίες αξιολόγησής, εκτός από τους εκπρόσωπους του ΑΣΕΠ θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα. «Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. Αυτή η καινοτομία εισάγεται κυρίως για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδπροϊσταμένωνιωτικό τομέα στο κράτος. Επιπλέον όμως συμβάλλει και στην περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας».

Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έπεται νέα μελέτη για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σε συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.

iefimerida.gr