Αρχείο

25 Ιουνίου 2014

Τι λένε Γκιουλέκας και Καράογλου για Τζιτζικώστα, Καλαφάτη και Ιωαννίδη

Τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Θεσσαλονίκης που δημιουργήθηκαν από την επανεκλογή των Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του Γιάννη Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης και την ήττα των υποψήφιων που στήριξε η Νέα Δημοκρατία, του Γιάννη Ιωαννίδη και του Σταύτου Καλαφάτη, αντίστοιχα, σχολιάζουν μιλώντας στη “ΜτΚ” δύο κορυφαία στελέχη...

της ΝΔ οι βουλευτές και μέχρι πριν λίγες ημέρες μέλη της κυβέρνησης, Θόδωρος Καράογλου και Κώστας Γκιουλέκας, Και οι δύο συμφωνούν στο ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει διαφορετικοί χειρισμοί στο θέμα της Περιφέρειας ενώ ο κ. Καράογλου θεωρεί πως η περιφέρεια είναι “γαλάζια” και αντικρούει το επιχείρημα του κ. Ιωαννίδη πως η ΝΔ δεν τον υποστήριξε. Από την πλευρά του ο κ. Γκιουλέκας απαντά στις αιχμές που άφησαν στελέχη του συνδυασμού “Εντάξει” για απουσία αντιπολίτευσης προς τον κ. Μπουτάρη επί 3.5 χρόνια.
“Ήταν, εκ του αποτελέσματος, λάθος οι χειρισμοί της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια και η κάθοδος του Γιάννη Ιωαννίδη;”, απευθύνουμε το ερώτημα στους κυρίους Καράογλου και Γκιουλέκα, έχοντας πλέον μια ικανή απόσταση από τις εκλογές η οποία επιτρέπει την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. “Προσωπικά διαφωνώ με τη λέξη “λάθος”. Για αυτό, μιλώντας και εγώ εκ του αποτελέσματος, θα πω ότι σε κεντρικό κομματικό επίπεδο θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι και πιο… ισορροπημένοι πολιτικά χειρισμοί. Από τη στιγμή που υπήρχε ένας εν ενεργεία Περιφερειάρχης ο οποίος μάλιστα εξέφρασε επανειλημμένα την επιθυμία του να είναι εκ νέου υποψήφιος, άποψή μου είναι ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε πιο ομαλά και πιο ενιαία σε επίπεδο κομματικής βάσης, στις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου. Από την πλευρά του ο κ. Γκιουλέκας εκτιμά πως “πληρώσαμε, δυστυχώς, το τίμημα του γαλάζιου διχασμού. Το ότι υπήρχαν δύο υποψηφιότητες φυσικά και δεν έδινε την καλύτερη εικόνα. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και για τις άλλες περιπτώσεις όπου εμφανίστηκαν διπλές υποψηφιότητες. Η ΝΔ εξέφρασε την άποψη πως η υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη μπορούσε να προχωρήσει καλύτερα. Σίγουρα, αυτά τα διχαστικά φαινόμενα μας κόστισαν και το είδαμε στα αποτελέσματα”.
Αναφορικά με τα αίτια της επικράτησης του κ. Τζιτζικώστα έναντι του κ. Ιωαννίδη, ο κ. Καράογλου διαφωνεί αρχικά με το επιχείρημα του “κόουτς” πως δεν υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ: “Το κόμμα της Ν.Δ., ως μηχανισμός, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Από εκεί και πέρα, η συντριπτική πλειονότητα του εκλογικού σώματος γνώριζε εδώ και περίπου ένα χρόνο ότι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και κατ’ επέκταση θεωρούσε αυτονόητο ότι θα ήταν εκ νέου υποψήφιος”. Το λίγο χρόνο που είχε μπροστά του ο κ. Ιωαννίδης αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Τζιτζικώστας ήταν εν ενεργεία περιφερειάρχης αξιολογεί ως βασικούς παράγοντες του αποτελέσματος ο κ. Γκιουλέκας. “Προφανώς ο κ.Ιωαννίδης, μέσα από την διεξαγωγή του προεκλογικού του αγώνα και έχοντας ο ίδιος τον συντονισμό της εκστρατείας του, γνωρίζει καλύτερα από όλους ποιος τον στήριξε ή δεν τον στήριξε από τα στελέχη της ΝΔ στους επτά νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”, προσθέτει.
Υπάρχει όμως και η επόμενη ημέρα:. “Πρέπει, πιστεύετε, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ν.Δ. με τον κ. Τζιτζικώστα; Θεωρείτε “γαλάζια” την Περιφέρεια;”, ρωτάμε τους δύο βουλευτές. “Σαφέστατα ναι, καθώς ο Απόστολος έχει μια ιστορική σχέση με τη Ν.Δ. Ο πατέρας του, Γιώργος Τζιτζικώστας, υπηρέτησε το κόμμα ως βουλευτής και Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, ενώ και ο ίδιος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση όταν το 2007 εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, όταν ορίστηκε Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης το έκανε με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και όταν στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειάρχη, το έκανε έχοντας πάλι την πλήρη στήριξη του κόμματός μας. Φυσικά σέβομαι τη δήλωσή του ότι η νίκη του ανήκει στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο προσωπικά θεωρώ ότι ναι, η Κεντρική Μακεδονία έχει κάθε δικαίωμα να θεωρείται “γαλάζια””, απαντά ο κ. Καράογλου. Ο κ. Γκιουλέκας επισημαίνει πως “Το γεγονός ότι δεν δόθηκαν χρίσματα αλλά εκφράστηκε η επίσημη στήριξη της παράταξης δεν έγινε για να δημιουργηθούν αντιπαλότητες και διαφορές. Ακριβώς το αντίθετο. Ακόμη κι αν η μάχη δόθηκε μέσα στο ίδιο στρατόπεδο. Κανένα άλλο σχόλιο”.
Το αποτέλεσμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης
“Δεν χωράει σχολιασμός”…. σχολιάζει με υπονοούμενο ο Κώστας Γκιουλέκας το αποτέλεσμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αφήνει αιχμές για την προεκλογική τακτική του κ. Καλαφάτη. “Ήταν ένα αποτέλεσμα που έρχεται σε αντίθεση με τα 3,5 χρόνια της διοίκησης Μπουτάρη, κατά την οποία πολλά προβλήματα της πόλης οξύνθηκαν -καθαριότητα, αναρχία στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, παρεμπόριο, σκοτεινή πόλη κ.ά.-. Δυστυχώς, όμως, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν αναγκάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο να απολογηθεί για αυτά τα 3,5 χρόνια”, σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο κ. Καράογλου από την πλευρά του δηλώνει: “ο Σταύρος Καλαφάτης έδωσε μια έντιμη και ωραία μάχη. Θεωρώ ότι στο χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεσή του, έκανε το καλύτερο δυνατόν. Κατά την άποψή μου εάν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα η υποψηφιότητά του, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Δήμο Θεσσαλονίκης”.
Ο κ. Γκιουλέκας εκτός από βουλευτής είναι και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ως υποψήφιος δήμαρχος με τη ΝΔ το 2010. Στο συνδυασμό “Εντάξει” του κ. Καλαφάτη δεν συμμετείχε κανένας δημοτικός σύμβουλος της “Ομάδας Δημιουργίας” ενώ μετά τις εκλογές συνεργάτες του “Εντάξει” ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα  άφηναν αιχμές για την έλλειψη αντοπολίτευσης στην πρώτη θητεία του κ. Μπουτάρη. Με αυτά τα δεδομένα ρωτήσαμε τον κ. Γκιουλέκα αν για το αποτέλεσμα στο Δήμο “έπαιξε ρόλο ότι ο κ. Καλαφάτης έκανε ανανέωση και δεν χρησιμοποίησε κανένα στέλεχος και δημοτικό σύμβουλο από το συνδυασμό σας; Μάλιστα άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση που ασκήθηκε στην πρώτη θητεία του κ. Μπουτάρη”. Ο κ. Γκιουλέκεας απάντησε: “την ευθύνη για την προεκλογική μάχη την είχε αποκλειστικά ο Σταύρος Καλαφάτης. Με την έννοια αυτή, νομίζω ότι δεν είναι δεοντολογικό να μιλήσω πριν εκφράσει εκείνος πρώτος την άποψή του και κάνει τον απολογισμό του.Αναφορικά με τις αιχμές για την αντιπολίτευση φαντάζομαι ότι δεν εννοούσε την “Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη”, δηλαδή την δημοτική μας παράταξη κι εμένα, αφού επί 3,5 χρόνια ήμασταν οι μόνοι που κάναμε σκληρή αντιπολίτευση ενάντια στον Γιάννη Μπουτάρη.  Οι συνεργάτες μου κι εγώ δώσαμε σκληρούς αγώνες και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και στο δημόσιο διάλογο και ασκούσαμε συνεχώς κριτική στην διοίκηση Μπουτάρη για ουσιαστικά ζητήματα της πόλης αλλά και για τα λάθη και τις παραλείψεις του. Αντίθετα, πολλά άλλα στελέχη απουσίαζαν παντελώς από την αντιπολιτευτική μάχη και σιωπούσαν επικίνδυνα. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν πρόκειται να βρει ούτε μία δήλωσή τους που να κριτικάρει και να αντιπολιτεύεται τη διοίκηση Μπουτάρη αυτά τα προηγούμενα χρόνια”.

neapolitika.wordpress.com