Αρχείο

25 Ιουνίου 2014

Σε σταυροδρόμι ο Σαμαράς

Να μην φέρει στα όριά του το πολιτικό σύστημα η τρόικα, θα επιχειρήσει άμεσα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατανοώντας πλήρως ότι υπάρχουν και αντιστάσεις και φραγμοί σε όσα ζητάνε πολλές φορές οι πιστωτές.
Η Αθήνα δεν λέει όχι στην τήρηση των συμφωνηθέντων και άρα στην προώθηση των προαπαιτούμενων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσει διορθώσεις, εάν διαπιστωθεί αδιέξοδο με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της...

ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προβάλλουν αντιρρήσεις στην ψήφιση ορισμένων διατάξεων, όπως π.χ. για τη «μικρή ΔΕΗ», την αποκρατικοποίηση ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ή αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να συνθέσει ένα πακέτο συμβιβασμού ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και στα όρια που έχουν θέσει οι βουλευτές των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι πιστωτές έχουν αρχίσει το παιχνιδάκι των διαρροών σε ελληνικά συστημικά ΜΜΕ, περί δήθεν ελλείμματος αξιοπιστίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος στο εξωτερικό. Η έλλειψη εμπιστοσύνης, όπως λένε οι τοποτηρητές των πιστωτών, π.χ. ο Ράιχενμπαχ, αναδεικνύεται όσο περνά ο καιρός στο σημαντικότερο πρόβλημα των σχέσεων κυβέρνησης και τρόικα.
Οι δανειστές εμφανίζονται να διαρρέουν πάλι ότι εξαντλούνται τα όρια της υπομονής τους με την κυβέρνηση Σαμαρά και η δυσπιστία τους μεγαλώνει, αποδυναμώνοντας άδικα, αλλά με σχέδιο το δικομματικό συνασπισμό.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αντιληφθεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ελλιπή ενημέρωση για όσα γίνονται στην Ελλάδα και ετοιμάζεται για ένα κύκλο τηλεφωνικών, στην παρούσα φάση, επικοινωνιών για να εξηγήσει για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορα μέτωπα.
Η επόμενη φάση θα είναι οι επαφές που θα έχει με τους ισχυρούς, αλλά και με τους πιο σκληρούς πρωθυπουργούς στην ΕΕ προκειμένου να τους εξηγήσει τι διακυβεύεται την επόμενη περίοδο, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν ομαλά. Αν συμβεί αυτό, τότε και ειδικά εάν υπάρξει μια θετική λύση μην αποκλείετε τις εκλογές εντός του φθινοπώρου.
Το πιο ζοφερό σενάριο είναι να αποδειχτούν τόσο βαριές οι απαιτήσεις των ξένων ώστε να μην μπορεί να τις δεχτεί ο Πρωθυπουργός. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται σίγουρο, ότι θα επωμιστεί ο ίδιος το βάρος της άρνησης να υποχωρήσει σε εξωφρενικές και προσβλητικές για τον ελληνικό λαό απαιτήσεις, ενώ παράλληλα θα ασκήσει την προσωπική του επιρροή στο εξωτερικό ως ένα μέσο ύστατης πίεσης στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Όπως και να έχει όμως, η χώρα ενδέχεται να μπει σε μια οδυνηρή περιπέτεια, με πολιτικές αναταράξεις, εκλογές και την αναζήτηση λύσεων…

antinews.gr