Αρχείο

14 Ιουλίου 2018

Οι άγνωστες συνιστώσες της Ν.Δ.

Την ώρα που οι ζυμώσεις στην ευρύτερη Δεξιά εντείνονται και νέα κόμματα και φορείς δημιουργούνται, άγνωστες στο ευρύ κοινό τάσεις δραστηριοποιούνται και εντός της ΝΔ.

Οι τριγμοί που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την έλλειψη ηγετών που δύνανται να συσπειρώσουν γύρω τους μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και να δημιουργήσουν πλειοψηφικό...

...ρεύμα, έφεραν στην επιφάνεια πρόσωπα, τάσεις και φορείς, ακόμα και στο εσωτερικό μεγάλων κομμάτων, όπως αυτό της ΝΔ.

Έτσι, εκτός από κόμματα που προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ και που απέτυχαν ή συνεχίζουν την προσπάθειά τους, έχουν συγκροτηθεί και τάσεις εντός της γαλάζιας παράταξης, η οποία δείχνει να μην μπορεί να ξεφύγει από την προσωπική "λατρεία" σε πρώην αρχηγούς και να διαμορφώσει τάσεις τουλάχιστον με ευδιάκριτα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται θιασώτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδη, οπαδοί των οποίων προβάλλουν μια πιο "σκληρή" δεξιά ατζέντα, μέσω ιστοσελίδων, ιστολογίων και σχετικών ομάδων και σελίδων στο facebook.

Παράλληλα όμως, δρουν και λειτουργούν επίσημες τάσεις κυρίως καραμανλικών στελεχών, οι οποίοι ασκούν έντονη κριτική τόσο στη νεοφιλελεύθερη-μητσοτακική πλευρά όσο και σε εκείνη των "σκληρών" της Δεξιάς, κάνοντας λόγο για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της ιδεολογίας του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Ταυτόχρονα, αντιδρούν στην ένταξη πολιτικών που προέρχονται είτε από τον φιλελεύθερο-μεταρρυθμιστικό χώρο (εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) είτε από κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ, επιθυμώντας να παραμείνει ως κεντρικός ιδεολογικός πυλώνας του κόμματος ο αποκαλούμενος «καραμανλισμός».

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδρυθεί ο Σύνδεσμος «Φίλοι Κώστα Καραμανλή», ο οποίος διατηρεί και γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα η σελίδα «Πυρήνας υποστηρικτών Κώστα Καραμανλή» με συνεχείς αναρτήσεις παρεμβαίνει στα πολιτικά τεκταινόμενα, καθώς και στα εσωτερικά της ΝΔ.

Τα τελευταία χρόνια επίσης, λειτουργεί και ο «Σύνδεσμος 1974» αποτελούμενος από ιστορικά στελέχη του κόμματος, διεκδικώντας ρόλο «Νέστωρα» της παράταξης.

Επιπλέον, στελέχη της ΝΔ όπως ο πρώην γενικός Διευθυντής του κόμματος κ. Σκορδάς και ο πρώην γραμματέας οργανωτικού κ. Αγγελακας, πλαισιωμένοι από άλλα κομματικά στελέχη έχουν δημιουργήσει την κίνηση Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α.), πραγματοποιώντας ομιλίες και εκδηλώσεις.

Τέλος, οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, Σάββας Τσιτουρίδης και Νίκος Τσιαρτσιώνης, μαζί με κεντροδεξιά στελέχη της Βορείου Ελλάδος, έχουν προχωρήσει στην ίδρυση του Δικτύου Ελλήνων Ριζοσπαστών (Δ.Ε.ΡΙ.), για το οποίο πολλοί σημείωναν ότι πρόκειται για νέο κόμμα, ωστόσο οι ίδιοι δεν έχουν διευκρινίσει αν θα κατέλθουν στον εκλογικό στίβο αυτόνομα ή αν φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν ακόμη μία τάση στο εσωτερικό της ΝΔ.

Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και την τάση των νεοφιλελεύθερων, οι οποίοι τώρα μπορεί να νιώθουν ισχυροί, αλλά πάντα αισθάνονται ότι αποτελούν την μειοψηφία εντός της ΝΔ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η γαλάζια παράταξη είναι ένα αμάλγαμα διαφορετικών αντιλήψεων, με τις προσωπικές όμως διαφορές να υπερνικούν τις ιδεολογικές. Ωστόσο, η συγκολλητική ουσία όλων είναι μία και δεν είναι άλλη από την ΕΞΟΥΣΙΑ!