Αρχείο

10 Ιουνίου 2018

Υπέρ της ψήφου των αποδήμων το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών

Το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών, πολιτική κίνηση η οποία δημιουργήθηκε από στελέχη της κεντροδεξιάς, μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, Σάββας Τσιτουρίδης και Νίκος Τσιαρτσιώνης, προχώρησε στην παρακάτω πρόταση σχετικά με την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων:

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ερίζουν για το χθες

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται και πάλι για τη ψήφο των αποδήμων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ερίζουν για ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί πριν από χρόνια.
Σήμερα το ζητούμενο θα πρέπει να είναι...

...κάτι σημαντικά ευρύτερο.
Οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν απόδημους Έλληνες για την ελληνική Βουλή.
Συγκεκριμένα το Δίκτυό μας καταθέτει την παρακάτω πρόταση:
«Η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προβλέπει την εκπροσώπηση των αποδήμων Ελλήνων στο εθνικό μας κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια οι απόδημοι Έλληνες πρέπει να ψηφίζουν απόδημους Έλληνες, που θα τους εκπροσωπούν στην ελληνική βουλή. Άλλες χώρες με χαμηλότερα ποσοστά αποδήμων σε σχέση με τον πληθυσμό του κέντρου τους το έχουν ήδη προβλέψει. Αναφερόμαστε ενδεικτικά στην Ιταλία στην οποίαν μετά από συνταγματική αναθεώρηση του 2001 εκλέγονται 12 βουλευτές σε βουλή των 630 εδρών. και στη Γαλλία όπου μετά από συνταγματική αναθεώρηση του 2008 εκλέγονται 11 βουλευτές σε βουλή των 577 εδρών καθώς και 12 γερουσιαστές. Για τη χώρα μας οι εκλογικές περιφέρειες, ο αριθμός των εκλεγομένων και ο τρόπος διεξαγωγής ψηφοφορίας, πρέπει να είναι αντικείμενο διαβούλευσης με όλους που θα πρέπει να έχουν άποψη για το θέμα αυτό. Η δική μας πρόταση είναι για εκλογικές περιφέρειες Ευρώπης (με 4 έδρες), Βορείου Αμερικής (με 4 έδρες), Νοτίου Αμερικής (με 1 έδρα), Ασίας (με 2 έδρες), Αφρικής (με 2 έδρες) και Ωκεανίας (με 2 έδρες). Ο αριθμός αυτών των εδρών προστίθεται στον όποιον αριθμό – μειωμένων- εδρών προβλέψει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Με τη δυνατότητα αυτή θα υπάρξει ουσιαστική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του απανταχού ελληνισμού, ο «ορίζοντας» του εθνικού κέντρου ανοίγει και οι απόδημοι Έλληνες «έρχονται» πιο κοντά στο εθνικό κέντρο. Κι αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό για όλους».