Αρχείο

13 Ιουνίου 2014

Το «μπαϊράκι» των πρώην φοβάται το Μαξίμου

Το «μπαϊράκι» που ενδέχεται να υψώσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ασκώντας κριτική σε ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης, διά της «πλαγίας οδού», φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου.

Κεντρικός στόχος τους θα είναι η πολιτική την οποία θα ακολουθούν οι διάδοχοί τους στα υπουργεία, όπου μέχρι πρότινος είχαν την...

εξουσία. Παρά την κριτική τους σε σειρά επιλογών, στηρίζουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ δεν εντάσσονται σε μια ενιαία ομάδα.

Οι «πρώην», παρά την γκρίνια τους στο παρασκήνιο, αποφεύγουν δημόσια να υψώσουν υπέρμετρα τους τόνους. Ωστόσο το κλίμα δυσαρέσκειας - για ορισμένους και το αίσθημα ανασφάλειας για μη επανεκλογή - είναι εμφανές σε όσους συζητούν μαζί τους.

Το μόνο που σώζει τη ΝΔ αυτή την περίοδο είναι τα θερινά τμήματα και το γεγονός ότι οι κρίσιμες ψηφοφορίες που έπονται είναι ελεγχόμενες, διότι μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή αλλαγή ενός αντιφρονούντα βουλευτή!

Πώς κινούνται μερικοί από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ; Τι κάνουν; Τι ετοιμάζουν; Τι αναμένουν; Τι λένε σε στενούς συνεργάτες τους; Παρά το γεγονός ότι δεν μετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο καθένας ακολουθεί τη στρατηγική την οποία έχει χαράξει. Αλλοι εμφανίζονται πιο επικριτικοί, άλλοι κρατούν αποστάσεις, άλλοι ρίχνουν συνεχώς πυρά και άλλοι απλώς περιμένουν. Ο καθένας έχει τους στόχους του. Ολοι περιμένουν, αν και δεν το παραδέχονται, την επιστροφή τους στο υπουργικό σχήμα.

«Αγνωσται αι βουλαί του Σαμαρά. Κανένας δεν ξέρει» σχολιάζει σχετικά πρώην υπουργός. Η αποχώρησή τους από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι παράτησαν τα όπλα. Το αντίθετο. Οι περισσότεροι κινούνται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, διαμορφώντας την επόμενη ημέρα γι' αυτούς.

Μια χαρακτηριστική και πολυσυζητημένη περίπτωση είναι ο βουλευτής Β´ Αθηνών και πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης που πήγε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό.

Η παρεξήγηση λύθηκε και τελικά ο Αδωνις Γεωργιάδης δέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού και θα είναι ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έκανε και δημόσια δήλωση υπέρ του πρώην υπουργού, ξαφνιάζοντας πολλούς στην Κ.Ο. και στην κυβέρνηση. Από την άλλη ο πρώην υπουργός προσπάθησε να διαψεύσει ότι είχε πικραθεί και δήλωσε στρατιώτης της παράταξης!

Τι θα γίνει όμως με τους άλλους που επίσης είναι…πικραμένοι, όπως οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κ.α. Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να δούμε και νέα καλέσματα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος; Η αποτροπή δημόσιων επιθετικών δηλώσεων που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ακόμα και στελέχη που στήριξαν με ένταση τον Πρωθυπουργό από το 2009, στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ, όπως ο Κώστας Τζαβάρας και η Φωτεινή Πιπιλή έχουν αποφασίσει να μιλάνε «έξω από τα δόντια», χωρίς διάθεση όμως αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά.

Στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον ανασχηματισμό και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Κ.Ο. της ΝΔ βράζει! Πάντως όλοι μέχρι στιγμής αποφεύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και αναμένουν…Τι; Την πρώτη ευκαιρία να αντεπιτεθούν.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
newpost.gr