Αρχείο

12 Ιουνίου 2014

Τα δέκα χαρτοφυλάκια με τις «μεγάλες» εκπλήξεις

Με φλεγματικό χιούμορ

Κώστας Τασούλας: Ο βουλευτής Ιωαννίνων είναι ο νέος υπουργός Πολιτισμού που διαδέχεται στον υπουργικό θώκο τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Αυτό δεν είναι το πρώτο κυβερνητικό πόστο που αναλαμβάνει, καθώς διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επί υπουργείας του σημερινού...

προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Πρώην δήμαρχος Κηφισιάς και ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ τη δεκαετία του '90, ο Κώστας Τασούλας τάχθηκε σταθερά στο πλευρό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα στην κούρσα της διαδοχής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει εποχή η επιστολή προς την Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία της εξηγούσε την απόφασή του να στηρίξει τον μετέπειτα αρχηγό του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Με την τοποθέτησή του στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Τασούλας φαίνεται ότι ξεπερνά τον προσωπικό πολιτικό χειμώνα του, στον οποίο βρέθηκε την εποχή που ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο που οδήγησε σε διαρροές και τελικά σε πογκρόμ διαγραφών βουλευτών της Ν.Δ., καθώς του χρέωσαν λάθος χειρισμούς. Ο κ. Τασούλας διαθέτει φλεγματικό χιούμορ.

Ορθοπεδικός Δημ. Τάξης

Βασίλης Κικίλιας: Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει από σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον έως σήμερα υπουργό Νίκο Δένδια, που μετακινείται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ωστόσο, ο κ. Κικίλιας αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη αυτού του ανασχηματισμού, καθώς μπορεί να φημολογούνταν ότι θα έχει ενεργό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα αναλάβει υπουργός Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Κικίλιας, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α' Αθηνών της Ν.Δ. τον Μάιο του 2012, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και στο επάγγελμα είναι ορθοπεδικός χειρουργός, ενώ έχει διατελέσει διεθνής παίκτης στο μπάσκετ. Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, όπου κατάφερε να κοντράρει στα ίσια τον νικητή Γιάννη Σγουρό, χάνοντας στον δεύτερο γύρο με 48% έναντι 52%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από τον Δήμο της Αθήνας με την προτροπή του Νικήτα Κακλαμάνη!


Είχε περάσει τον Σαμαρά

Γιάννης Λαμπρόπουλος: Στα παλιά του λημέρια, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, και πάλι ως υφυπουργός επιστρέφει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Λαμπρόπουλος υπήρξε υφυπουργός στο Πεντάγωνο στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, από το 2004 έως το 2007, με υπουργό τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, και δεν επανατοποθετήθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007. Ηταν ο πολιτικός που δεν έκανε πίσω όταν αποκαλύφθηκε το κύκλωμα των παράνομων απαλλαγών στράτευσης για καλλιτέχνες, γόνους επιχειρηματιών και πολλούς άλλους που πλήρωναν για να αποφύγουν τη στράτευση. Δυστυχώς η προσπάθειά του είχε υπονομευτεί από διάφορους κύκλους και συναδέλφους του. Το θέμα όμως είναι ότι δεν έκανε πίσω. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος υπήρξε στέλεχος του πολιτικού γραφείου του σημερινού πρωθυπουργού στη Μεσσηνία πριν πολιτευτεί, είχε καταφέρει να εκλεγεί στις εκλογές του 2007 πρώτος βουλευτής στον νομό, αφήνοντας πίσω τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Λαμπρόπουλος είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Κατσιμεντέ.


Επειτα από δέκα χρόνια

Γεράσιμος Γιακουμάτος: Η είσοδός του στην κυβέρνηση θεωρείται από τις μεγάλες εκπλήξεις του ανασχηματισμού. Επειτα από δέκα χρόνια επιστρέφει και πάλι σε υπουργικό θώκο, καθώς το 2004, επί κυβέρνησης Καραμανλή, είχε αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Γενικώς, όλο αυτό το διάστημα ήταν από τους βουλευτές που, με συχνή παρουσία στα ΜΜΕ, έβαλλε συχνά κατά της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, απειλούσε να καταψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Πρόσφατα αντιμετώπισε την περιπέτεια με τη σύλληψη της συζύγου του και του αδερφού της για φορολογικές παραβάσεις στο Κέντρο Μέριμνας και Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νέο Ψυχικό. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Γιακουμάτος τάραξε και πάλι τα λιμνάζοντα ύδατα, καταγγέλλοντας τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ως πράκτορα του... ΣΥΡΙΖΑ. Στα υπέρ του, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, είναι η συνεχής δημόσια παρουσία του κατά την προεκλογική περίοδο και ο αγώνας που έδωσε για τη Ν.Δ., ενώ άλλοι συνάδελφοί του, όπως λένε στη Συγγρού, ήταν εξαφανισμένοι.

Επιθετική με Στουρνάρα

Σοφία Βούλτεψη: Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το όνομά της είχε ανακοινωθεί και κατά τον περσινό ανασχηματισμό, ωστόσο, λόγω της παρουσίας του Αδωνη Γεωργιάδη στον υπουργικό θώκο, τελικά λίγες ώρες μετά παραιτήθηκε, για να αναλάβει τελικά η Ζέττα Μακρή. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνώρισαν την καλή, όπως λένε, παρουσία της στη Βουλή ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ., κάτι που «εξαργυρώθηκε» κατά τον χθεσινό ανασχηματισμό, διαδεχόμενη τον Σίμο Κεδίκογλου. Η νέα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, μιλώντας χθες με δημοσιογράφους, είπε ότι την κάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και της ζήτησε να αναλάβει χρέη εκπροσώπου. Στις εκλογές του 2000 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, ενώ για πρώτη φορά εξελέγη το 2004 στη Β' Περιφέρεια Αθηνών. Πάντως δεν μπορεί να λησμονηθεί ότι αρκετές ήταν οι φορές που με δημόσιες τοποθετήσεις της ασκούσε έντονη κριτική στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με διάφορες αφορμές. Ο ρόλος της πλέον θα είναι διαφορετικός, αφού δεν θα μπορεί να... διαφωνήσει.


«Διακριτική» παρουσία

Κώστας Κουκοδήμος: Ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας που αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας είχε θητεύσει ξανά σε υπουργείο ως γενικός γραμματέας Αθλητισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή από το 2004 έως το 2006. Η σχέση, άλλωστε, του κ. Κουκοδήμου με τον αθλητισμό είναι μακρά, καθώς υπήρξε επί σειρά ετών αθλητής παγκόσμιας κλάσης στο άλμα σε μήκος, έχοντας σημειώσει παγκόσμιες και ευρωπαϊκές νίκες. Για διάστημα επτά μηνών το 2008 είχε παραιτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, παρά το γεγονός ότι δεν δημιούργησε προβλήματα στην κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική παρουσία του ήταν ανύπαρκτη. «Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτεί ο πρωθυπουργός τα καθήκοντα του υφυπουργού στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να μη διαψεύσω τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών και των παιδιών μας» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Κουκοδήμος μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ότι αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας.


Ο... καπετάν φασαρίας

Αργύρης Ντινόπουλος: Από την Πάρο όπου βρισκόταν το τριήμερο στο υπουργείο Εσωτερικών! Ο λόγος για τον δημοσιογράφο Αργύρη Ντινόπουλο, ο οποίος πήρε τη θέση του Γιάννη Μιχελάκη. Εγινε γνωστός ως πολεμικός συντάκτης και το 2006 διεκδίκησε την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, αλλά έχασε από τη Φώφη Γεννηματά από τον πρώτο γύρο! Αφού, πάντως, είχε δημιουργήσει τον δικό του «μηχανισμό», πέρασε στην κεντρική πολιτική σκηνή και για τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες βρίσκεται στο Κοινοβούλιο, δίχως πάντως να έχει σημαντική παρουσία. Επιπλέον, γίνεται πρώτο θέμα για... παραπολιτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα όταν τον δάγκωσε σκύλος στην (αγαπημένη του) Πάρο, όπου ακολούθησαν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία έκανε μήνυση στον ιδιοκτήτη, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Και φυσικά αλήστου μνήμης είναι και το περιστατικό που είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», όταν τη βραδιά της δολοφονίας δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ τον Μάρτιο του 2011 εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα του Λεκανοπεδίου και, κάνοντας χρήση της βουλευτικής ιδιότητας, απελευθέρωσε τρία άτομα που είχαν συλληφθεί για χρήση και κατοχή ναρκωτικών, ένα εκ των οποίων αποτελούσε στενό συγγενή του.


Ασυγκράτητη φωνακλού

Κατερίνα Παπακώστα: Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 2000 έως το 2009 και από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα, η νέα υφυπουργός Υγείας είναι ένα πολύ μαχητικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Παρά το γεγονός ότι εκλέγεται από το 2000 στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης, τη Β' Αθηνών, δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ σε κυβερνητικό θώκο. Και παρά το γεγονός αυτό η από σήμερα υφυπουργός Υγείας δεν είχε δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή ούτε στις έως σήμερα κυβερνήσεις του Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον, η κυρία Παπακώστα έχει ασχοληθεί για πάρα πολλά χρόνια με ευπαθείς ομάδες και η τοποθέτησή της στον ευαίσθητο χώρο του υπουργείου Υγείας θα της δώσει τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις παρεμβάσεις που έκανε σε όλα τα υπουργεία. Μία από αυτές ήταν η τροπολογία που είχε καταθέσει για την εξαίρεση των υπαλλήλων που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας από τις απολύσεις και τις μετατάξεις, που είχε κάνει αποδεκτή ο κ. Μητσοτάκης.


Εξαργύρωσε την ήττα!

Αντζελα Γκερέκου: Η Αντζελα Γκερέκου είναι μία από τις νέες εισόδους στην κυβέρνηση, υπό τις ευλογίες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Επί της ουσίας η όμορφη Αντζελα εξαργύρωσε την απόφασή της να τεθεί υποψήφια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες της περιοχής την αποδοκίμασαν, αφού δεν κατάφερε να περάσει ούτε καν στον δεύτερο γύρο. Στο βιογραφικό της πάντως δεν έχει πλούσια δράση, με μοναδική εξαίρεση την προσωρινή διαγραφή της από την Κ.Ο., όταν τον Νοέμβριο του 2012 καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Η κυρία Γκερέκου από καθαρή τύχη βρέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στη μάχη του περασμένου Ιουνίου, αφού κέρδισε την έδρα στην επαναληπτική διαδικασία, αν και τον Μάιο δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί! Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι επί Γιώργου Παπανδρέου είχε τοποθετηθεί στη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Ωστόσο, είχε παραιτηθεί όταν δημοσιεύματα ήθελαν τον σύζυγό της Τόλη Βοσκόπουλο να χρωστά στην Εφορία 5.500.000 ευρώ.

Βασιλιάς της παλινωδίας

Ανδρέας Λοβέρδος: Ωχ, ο Λοβέρδος στο Παιδείας! Ο επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», που πλέον βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ελιάς, κατάφερε με τις παλινωδίες του να αποκτήσει κυβερνητικό πόστο ακόμα και αν για τον ίδιο το υπουργείο Παιδείας είναι... λίγο. Από τους μύδρους που εξαπέλυε κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, στο φλερτ και τη συμφωνία με τον Φώτη Κουβέλη, ο κ. Λοβέρδος έκανε στροφή 180 μοιρών και τελικά επέστρεψε πίσω στη Χαριλάου Τρικούπη (υπό το πρόσχημα της Ελιάς), για να λάβει τελικά χαρτοφυλάκιο. Ο υπουργός Εργασίας και Υγείας των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, που μέχρι πρότινος έκανε τον αντιμνημονιακό, υπέρμαχος του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αναδιπλώθηκε εκ νέου σε πλήρως μνημονιακές σχέσεις και μαζί με τον «σύντροφό» του Χρήστο Αηδόνη φιγουράρει πλέον ως «παραπονεμένος» υπουργός. Ο θώκος του, βέβαια, προκαλεί και τις έντονες αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αφού πολλοί του καταλογίζουν «καιροσκοπισμό», υπενθυμίζοντας ότι πολλές φορές παρίστανε τον υποψήφιο αντάρτη.

dimokratianews.gr