Αρχείο

24 Ιουνίου 2014

Προσκλητήριο Σαμαρά για πανεθνικό μέτωπο

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεις, αποκατάσταση αδικιών, μείωση φόρων, διαπραγμάτευση του χρέους, αναθεώρηση του Συντάγματος και στο βάθος εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας… Αυτοί είναι οι στόχοι που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για επόμενο –μέχρι τέλος του έτους– χρονικό διάστημα, προκειμένου να θεωρηθεί ότι...

βρίσκεται σε καλή πορεία το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Και είναι οι βασικοί αυτοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού σκηνικού, που προέκυψε μετά τον «σαρωτικό» ανασχηματισμό. Ενα πολιτικό σκηνικό, όμως, που έχει ήδη «δηλητηριαστεί» από τον πονοκέφαλο που προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι κινήσεις ορισμένων μελών της κυβέρνησης, μόλις δύο εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό, καθώς εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική από αυτήν των προκατόχων τους. Η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς από τη μια επιχειρείται να κλείσουν μέτωπα με διάφορες κοινωνικές ομάδες και από την άλλη ανοίγονται νέα μεταξύ των νέων και των πρώην υπουργών, μερικοί από τους οποίους διαγκωνίζονται ποιος θα εμφανιστεί περισσότερο «λαϊκός», ακόμη και… αντιμνημονιακός. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι με την αποκατάσταση, σταδιακά, των αδικιών που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω μνημονίου, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις αποκρατικοποιήσεις, θα δοθεί αρχικώς η αίσθηση ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και αφήνει πίσω της το μνημόνιο.

Οι εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέους. (κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι η συζήτηση θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο και μετά) θα καθορίσουν, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, εν πολλοίς την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση σε ένα νέο πολιτικό πεδίο με άλλα χαρακτηριστικά και διαφορετική φιλοσοφία. Ο πρωθυπουργός, σε κάθε περίπτωση, επιθυμεί να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα αυτά τα μέτωπα, τα οποία θα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από το Μέγαρο Μαξίμου, με «τοποτηρητές», που θα τεθούν σε κρίσιμα πόστα.

Το τετ α τετ με τον Β. Σόιμπλε και η συζήτηση για το χρέος και τις φοροελαφρύνσεις δείχνει εξάλλου ότι θέλει να πάρει πάνω του το παιχνίδι. Ολα αυτά βεβαίως έχουν σχέση ή εξαρτώνται από την εκλογή ή μη Προέδρου Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και οι διαδικασίες για την εκλογή ενδεχομένως να αρχίσουν ενωρίτερα του καθορισμένου. Δηλαδή, Οκτώβριο-Νοέμβριο αντί για τον Μάρτιο του 2015. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί να λειτουργήσει κάτω από τη διαρκή ανασφάλεια μιας επερχόμενης προεδρικής εκλογής. Ετσι, δεν αποκλείεται να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου για τον Οκτώβριο, προκειμένου να μην αφήσει την αβεβαιότητα να σέρνεται έως τον επόμενο Μάρτιο (εξάλλου το Σύνταγμα το επιτρέπει). Τότε είτε θα τα καταφέρει και θα εκλέξει Πρόεδρο, κατακτώντας τον απόλυτο έλεγχο των μετέπειτα κινήσεων, είτε δεν θα το καταφέρει, οπότε θα πάμε σε εκλογές μέσα στον Νοέμβριο. Στην περίπτωση αυτή, υποστηρίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, το κόστος του αδιεξόδου της προσφυγής στις κάλπες και της πολιτικής αστάθειας που θα απειλεί τη χώρα, θα το φορτωθεί η αντιπολίτευση και τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα μπορέσουν να πάνε στις εκλογές με τον μανδύα της σταθερότητας και της υπευθυνότητας.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των αλλαγών που θα επιχειρήσουν σε κρίσιμους τομείς παλαιοί, αλλά και νέοι υπουργοί, όπως Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Υγείας Μάκης Βορίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Καθοριστική βεβαίως θα είναι η συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο άλλος μεγάλος στόχος του Αντώνη Σαμαρά, εκτός από την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, είναι η προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση του χρέους, αλλά και ο καθορισμός του πλαισίου για τη νέα φυσιογνωμία της ΝΔ. Προς τον σκοπό αυτόν, θα αναλάβει πρωτοβουλίες: Πρώτον, απευθύνοντας προσκλητήριο για δημιουργία πανεθνικού μετώπου ενόψει των συζητήσεων για την ρύθμιση του χρέους. Δεύτερον, προχωρώντας σε ταχύτερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, εντός του οποίου θα πραγματοποιήσει τη μετεξέλιξή της ΝΔ, υπό άλλο σχέδιο και όχι αυτό που ήταν εδώ και καιρό γνωστό, δηλαδή της «Νέας Ελλάδας». Ο κ. Σαμαράς πρόκειται να απευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τα να συμμετάσχουν στις συζητήσεις με τους δανειστές μας για τη ρύθμιση του χρέους. «Οι στιγμές είναι ιστορικές», λέει στο «Π» ανώτερο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, και συνεχίζει: «Πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα ενδεχομένως πενήντα χρόνια. Κρατώντας τις ιδέες τους, τις θέσεις τους και τα προγράμματά τους πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οσοι δεν αποδεχτούν το εθνικό αυτό προσκλητήριο και δεν θελήσουν να συμμετάσχουν στις συζητήσεις θα είναι υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα του οποίου λένε πως υπερασπίζονται».

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, θα απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και δουλειάς για τον κοινό στόχο: τη ρύθμιση του χρέους με ευνοϊκότερους για τη χώρα μας όρους, την απαλλαγή από τα μνημόνια, την πρόοδο της πατρίδας πάντα εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, την ισχυροποίηση της χώρας χωρίς υποχωρήσεις για τα εθνικά θέματα και την οικονομική ανεξαρτησία. Το προσκλητήριο θα απευθύνεται σε εκείνους που, όπως λέει στενός του συνεργάτης, πιστεύουν αυτό που έγραψε ο Ρήγας Φεραίος: «Για την πατρίδα όλοι να ’χωμεν μια καρδιά».

Του Φώτη Σιούμπουρα
paraskhnio.gr