Αρχείο

14 Ιουνίου 2014

Η μεγάλη μάχη επιβίωσης της Χρυσής Αυγής

Προφυλακιστέος κρίθηκε από τις ανακρίτριες, μετά από πολύωρη απολογία, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Κούζηλος.

Ο βουλευτής κλήθηκε σε απολογία για την βασική κατηγορία που έχει απαγγελθεί για την υπόθεση, δηλαδή για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακρίτριες και εισαγγελέας...

έκριναν ότι ο βουλευτής πρέπει να κρατηθεί προσωρινά καθώς είναι ύποπτος για τέλεση νέων αδικημάτων.

Ο κ. Κούζηλος φέρεται, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, να συμμετείχε σε επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στον Κοινωνικό Χώρο Ρεσάλτο, στο Κερατσίνι, περίπου τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μία προφυλάκιση βουλευτή λοιπόν για... μικροεπεισόδιο κατά την διάρκεια πορείας από αυτά που γίνονται με το... κιλό στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Τι είναι όμως το “Ρεσάλτο” το οποίο, όπως καταλαβαίνουμε αναφέρεται στην απόφαση των εισαγγελέων ως “κοινωνικός χώρος”;

Παραθέτουμε από είδηση του 2009: “Από την έφοδο στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ρεσάλτο» συνελήφθησαν 22 άτομα. Είκοσι ένας Ελληνες και μία Ισπανίδα, κατηγορούμενοι για παραβίαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών. Η έφοδος της Αστυνομίας στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ρεσάλτο», που βρίσκεται στη διασταύρωση της λεωφόρου Δημοκρατίας με την οδό Ερμού, έγινε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, παρουσία εισαγγελέα.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε, αρχικά, ότι έκανε 22 προσαγωγές και πως μέσα στο στέκι βρέθηκαν: 200 άδεια μπουκάλια, δύο σφυριά, τρεις βαριοπούλες, δύο καλέμια, δύο μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό, επτά κοντάρια, τρία κράνη, έξι αντιασφυξιογόνες μάσκες και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τον οποίον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι προσαχθέντες προσπάθησαν να καταστρέψουν. Αργότερα ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ακόμη: επτά αντιασφυξιογόνες μάσκες και μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.

Από την Αστυνομία χθες έγινε γνωστό ότι «δεν προέκυψε κάτι» από την έρευνα του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ενώ όσον αφορά τη χειροβομβίδα ερευνάται αν έχει ληφθεί «ως λάφυρο» από αστυνομικές δυνάμεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Μάλιστα ανάμεσα στα άτομα που προσήχθησαν τότε, το 2009, βρίσκονταν ο υιός και η κόρη του τότε  αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Νιώτη...

Τι είχε συμβεί όμως τότε; Η Χρυσή Αυγή διοργάνωνε μία πορεία για μοίρασμα φυλλαδίων στην περιοχή. Όπως αναφέρεται σε μαρτυρίες συμμετεχόντων, περνώντας από εκεί που βρίσκεται το συγκεκριμένο “στέκι” (τώρα σύμφωνα με τους εισαγγελείς) - “γιάφκα” (το 2009 σύμφωνα με την αστυνομία) οι χρυσαυγίτες δέχτηκαν επίθεση με αντικείμενα που πετάχτηκαν μέσα από τον συγκεκριμένο χώρο. Κάποιοι από αυτούς απάντησαν πετώντας άλλα αντικείμενα και η υπόθεση τελείωσε πολύ γρήγορα. Κάποιος προφανώς αστοχώντας έσπασε μια τζαμαρία παρακείμενου σπιτιού.

Πρίν από δύο σχεδόν χρόνια έγραφα σε αυτήν εδώ την εφημερίδα: “Η αριστερά έχει δύο στόχους. Από την μία να προκαλέσει την σύνδεση που χρειάζονται τα ΜΜΕ μεταξύ βίας και Χρυσής Αυγής. Και καθώς στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής δεν υπάρχει βία, δημιουργούνται αντισυγκεντρώσεις έστω και από δέκα είκοσι άτομα, σπάνε μαγαζιά, βιτρίνες και αυτόματα γίνεται ο συνειρμός στα κεφάλια των παθητικών ενημερωμένων από την τηλεόραση πολιτών. Και από την άλλη πλευρά ελπίζει η αριστερά σε κάποιο μέλος της Χρυσής Αυγής που πιθανώς θα “ξεφύγει” και θα τους δώσει έτσι αυτό που θέλουν ή ποντάρουν στην πολιτική απειρία στελεχών της Χρυσής Αυγής για να κάνουν λάθη που θα εκμεταλλευτούν ακόμη και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα τα ΜΜΕ.” Και έτσι ακριβώς έγινε...

Οι “πονηροί” όμως της αριστεράς που ξέρουν τι να κάνουν, φρόντισαν να μιλήσουν για “επίθεση χρυσαυγιτών”. Λές και είναι δυνατόν να ξεκινήσουν μέρα μεσημέρι 80 άτομα να πάνε να κάνουν επίθεση σε έναν “οχυρωμένο” χώρο, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς κανένα “υλικό” γι' αυτή την επίθεση και αφού πρώτα είχαν διανύσει ολόκληρη πορεία όπου μοίραζαν φυλλάδια του κόμματός τους.  Αλλά αυτά τα πράγματα, όπως η αλήθεια και η απλή λογική λίγο ενδιαφέρουν την αριστερά. Πήγαν λοιπόν οι του ΣΥΡΙΖΑ και για να “κατοχυρώσουν” την δήθεν επίθεση αλλά και να κάνουν τις “δημόσιες σχέσεις” τους με τους αναρχικούς κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή στην οποία παρουσιάζουν μία “δική τους” πραγματικότητα και η οποία προφανώς έγινε αποδεκτή ως... θέσφατο από τις δικαστικές αρχές.

Στην οποία ανάμεσα σε άλλα “μαργαριτάρια” διαβάζουμε: “Επειδή είναι έκδηλη η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να ανακτήσει έδαφος στο δημόσιο χώρο, τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την προφυλάκιση του αρχηγού, βουλευτών και στελεχών του κόμματος – όσο προφανείς, αντίστοιχα, είναι και οι όροι “επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου”, λές και είναι παράνομο για ένα κόμμα να διεκδικήσει “δημόσιο χώρο”. Αλλά και ότι η μόνη “μαρτυρία” που αναφέρεται για το περιστατικό ανήκει στον Δημήτρη Καρακώστα, πρώην δημοτικό σύμβουλο εκλεγμένο φυσικά με παράταξη που υποστηρίζει ο... ΣΥΡΙΖΑ! Μεταξύ μας Metaxa, που έλεγε και το διαφημιστικό σλόγκαν!

Κάποιοι άλλοι πιο "πονηροί" όμως λένε ότι η προφυλάκιση του βουλευτή έλαβε χώρα, προκειμένου να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει... βηματισμό μετά τον ανασχηματισμό. Λέτε;
Για να μπορέσουμε να κρίνουμε φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.. Όταν και θα απολογηθούν και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και θα δούμε εάν και πόσες προφυλακίσεις θα έχουμε. Επόμενη είναι η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ήδη έχει φανεί ξεκάθαρα ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζει να στηρίζεται η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της Χ.Α. σχεδόν διακομματικά στην Βουλή αυτή. Έχει μάλιστα ακουστεί ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου, υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ήταν να αντικατασταθεί παρέμεινε στην θέση του, διότι η εικόνα των δύο υπουργών που είχαν αναλάβει επ' ώμου την υπόθεση της ΧΑ να αφήνουν τα υπουργεία τους, αφού και ο Ν. Δένδιας μετακόμισε στο Ανάπτυξης, θα έδινε έναν τόνο... δυσαρέσκειας και αλλαγής πορείας.

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζει τις προφυλακίσεις με μία ... στωϊκότητα. Βέβαια οι τρείς ευρωβουλευτές του κόμματος επισκέφθηκαν μόλις χθές τον Νίκο Μιχαλολιάκο στις φυλακές του Κορυδαλλού και σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι θα επιχειρήσουν να διεθνοποιήσουν το ζήτημα, όμως όπως δείχνουν τα πράγματα και στην Ευρωβουλή δεν θα έχουν πολλούς... συνομιλητές αφού δεν θα ανήκουν σε κάποια Ευρωπαϊκή ομάδα.  Η “μόνιμη” απάντηση των στελεχών της Χρυσής Αυγής είναι ότι ο λαός με την ψήφο του θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στην κυβέρνηση.

Φυσικά η Χ.Α. δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αφού είναι πραγματικά πιεσμένη από παντού. Πολιτικά είναι απομονωμένη, τον κόσμο της δεν μπορεί να τον κατεβάσει στον δρόμο, είτε επειδή φοβάται προβοκάτσια, είτε επειδή υστερεί σε οργανωτικό επίπεδο, είτε επειδή έχει πολύ περισσότερους ψηφοφόρους από ότι “υποστηρικτές” (αφού πλέον για λόγους ασφαλείας προφανώς δεν έχει μέλη).

Το σύστημα φαίνεται ότι έχει ως κύρια στρατηγική του το να μην δώσει στην Χ.Α. τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να επιβιώσει. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Είτε δούμε και άλλους βουλευτές στην φυλακή, είτε όχι, η Χρυσή Αυγή θα χρειαστεί να κάνει μια υπερπροσπάθεια προκειμένου να επιβιώσει, αλλά και να προσαρμόσει τις στρατηγικές της. Σε μία εποχή που ακόμη και το “αντιμνημόνιο” φαίνεται να ξεφουσκώνει, είναι απαραίτητο ο στρατηγικός της σχεδιασμός να προσαρμοσθεί λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
elora.gr