Αρχείο

17 Ιουνίου 2014

Γεύματα και μυστικές συνομιλίες μεταξύ υπουργών και βουλευτών

Εβδομάδα έντονων εσωκομματικών διεργασιών ήταν αυτή που πέρασε για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, λόγω του ανασχηματισμού. Οι μυστικές συναντήσεις μεταξύ των κομματικών και κυβερνητικών στελεχών κυριάρχησαν.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα καταγράφηκαν γεύματα και μυστικές συνομιλίες μεταξύ υπουργών και βουλευτών, όπου συζητήθηκαν οι...

εξελίξεις που διαμορφώνονται για το φθινόπωρο. Αφετηρία ήταν οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού για ανασχηματισμό, ενώ κυρίαρχο ήταν το ερώτημα εάν επιταχύνονται οι εξελίξεις για πρόωρες εκλογές.

Η πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ εκτιμά ότι τα δεδομένα αλλάζουν σημαντικά στο κυβερνών κόμμα μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και διαπιστώνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα αιφνιδιάζει από εδώ και μπρος, όπως φάνηκε και στον ανασχηματισμό. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις τονίστηκε ότι ήταν αναγκαία η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα και πως χρειάζεται και ένα γενναίο λίφτινγκ ο κρατικός μηχανισμός.

Όμως, παρά το γεγονός ότι εκτίμησαν πως καλώς έγινε ο ανασχηματισμός, διαφώνησαν για πολλά πρόσωπα που αξιοποιήθηκαν, λέγανε ότι δεν καταλαβαίνουν τον στρατηγικό στόχο του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι μέσα από τις συναντήσεις αυτές διαμορφώνονται και οι «συμμαχίες της επόμενης ημέρας» στη ΝΔ, καθώς όλοι πιστεύουν ότι το αργότερο ως τα μέσα του φθινοπώρου θα υπάρξουν και εσωκομματικές εξελίξεις.

Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου υπήρξαν και ορισμένες συνομιλίες που αποδεικνύουν ότι και οι βουλευτές οργανώνονται και δεν πρόκειται να καθίσουν σε ησυχία, αν και ο Άδωνις Γεωργιάδης εντός 72 ωρών επέδειξε κομματικό πατριωτισμό και δέχθηκε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ από τον Πρωθυπουργό, αν και είχε αρνηθεί την πρώτη μέρα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ξάφνιασε πολλούς στην ΚΟ της ΝΔ και στο υπουργικό συμβούλιο διότι δημόσια εκθείασε τον Αδωνι Γεωργιάδη, κάτι που δεν έγινε για άλλους που απομακρύνθηκαν από το κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, όλοι σχεδόν οι απομακρυνθέντες υπουργοί συνομίλησαν μαζί τους, όπως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τον Γιάννη Μιχελάκη και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και άλλοι καραμανλικοί που δεν ήταν στην κυβέρνηση μίλησαν εκτενώς με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με τον οποίο είχε επαφή και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Επίσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως πόλος εσωκομματικής σταθερότητας και προνομιακός συνομιλητής των περισσοτέρων στη ΝΔ επικοινώνησε με αρκετούς που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση. Το ίδιο έπραξε, όπως λέγεται και ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης που διατηρεί πολλές επαφές στην Κ.Ο. της ΝΔ.

Ιδιαίτερα πικραμένος από τη στάση του Πρωθυπουργού να μην το συμπεριλάβει στο νέο σχήμα είναι και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που φέρεται να συνομίλησε και αυτός με παλαιούς καλούς του πολιτικούς φίλους, όπως π.χ. ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
newpost.gr