Αρχείο

5 Ιουνίου 2014

Προς μια δεξιά Ελιά! Εντός ή εκτός ΝΔ;

Την ανεξαρτητοποίησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωστοποίησε χθές με επιστολή της η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως οι ΑΝΕΛ έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, ενώ επισημαίνει πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε πως το...

μήνυμα προς τους πολίτες δεν ήταν σαφές και ξεκάθαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, σήμερα Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για το θέμα, και αναμένονται οι τοποθετήσεις του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου και των βουλευτών. Μαντεύει κανείς εύκολα, ποιά θα είναι η στάση των ΑΝΕΛ. Θα κατηγορήσουν την βουλευτή ότι “ξεπουλήθηκε” στο μνημονιακό στρατόπεδο και ότι σκοπεύει μέσω μίας “θετικής ουδετερότητας” προς την κυβέρνηση να την στηρίξει. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, όπου θα κριθεί και το μέλλον της... κυβέρνησης! Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις ακριβείς προθέσεις της κ. Ιατρίδη, σχετικά με το ζήτημα αυτό αλλά και την γενικότερη στάση της κυβέρνησης.
Σας παραθέτουμε όμως την επιστολή της, προς τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο:

«κ. Πρόεδρε,
Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, θα ήθελα να σας ενημερώσω και εγγράφως ότι αποχωρώ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε πριν δυο χρόνια να συμμετάσχω στη δημιουργία του κινήματος, ώστε να εισέλθουμε στη Βουλή και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπολίτες μας. Λυπάμαι πραγματικά που, δυο χρόνια μετά τις βουλευτικές εκλογές, το κίνημα μας έχει χάσει σε τέτοιο βαθμό τον προσανατολισμό του.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το μήνυμα μας προς τους πολίτες δεν ήταν σαφές και ξεκάθαρο. Δεν καταφέραμε να εκφράσουμε τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και να ανταποκριθούμε σε αυτά.
Στην μέχρι τώρα πολιτική μου πορεία, έλαβα όλες τις αποφάσεις μου με εντιμότητα και ειλικρίνεια, αδιαφορώντας για το προσωπικό πολιτικό κόστος, έχοντας πάντα ως πυξίδα την καλυτέρευση της ζωής των Ελληνίδων και των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν αδικηθεί τόσο πολύ, όλα αυτά τα χρόνια».

Καταλαβαίνει κανείς άνετα ότι η κ. Ιατρίδη “αφορμή έψαχνε” για να φύγει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Διότι το να λέει βουλευτής ενός κόμματος, ότι παραιτείται επειδή το “κόμμα δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμά του στην κοινωνία” ή γιατί “έχασε τον προσανατολισμό του” δεν είναι σοβαρή πολιτική θέση.
Η αλήθεια είναι ότι η εκτός ΝΔ “δεξιά” που βρίσκεται ανάμεσα στις μυλόπετρες του κυβερνητικού κόμματος και της ξεκάθαρης αντίθεσης της ΧΑ, αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου κόπωση. Ίσως αυτό οφείλεται στον κορεσμό του αντιμνημονιακού λόγου ως μοναδικού πολιτικού επιχειρήματος, ίσως στην αποτυχία όλων των σχημάτων που δημιουργήθηκαν, λόγω πολιτικών στρατηγικών, επιλογών και πληθώρας τους.

Με απλά λόγια η εκτός ΝΔ παλαιά δεξιά απέτυχε στο να δημιουργήσει έναν σχηματισμό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες “το 'καψαν” - κατά την άποψη του γράφοντος- με το πολιτικό τους φλέρτ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του “αντιμνημονίου”. Προφανώς δεν είχαν υπόψιν τους, αυτό που ο καθηγητής Χρίστος Γούδης ανέφερε πρόσφατα, ότι δηλαδή οι πολιτικοί διαχωρισμοί στην Ελλάδα μεταξύ δεξιάς και αριστεράς δεν έχουν γίνει με πολιτικούς όρους, αλλά με όρους αίματος. Η κίνηση Πολύδωρα-Νικολόπουλου είχε πολύ κακό timing, μικρές επικοινωνιακές δυνατότητες ενώ έμεινε σε ένα τελείως “θεωρητικό επίπεδο” δίχως δυνατότητα αντιπροσώπευσης στην κοινωνία.

Η δεξιά “Ελιά”

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κινήσεις της κεντροαριστεράς τύπου “Ελιά” σίγουρα θα καθρεφτιστούν στην κεντροδεξιά. Υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό και αρκετά στάδια, καθότι οι “δεξιοί” δεν έχουν την “ευλυγισία” των πασόκων, ούτε αυτή την σχέση ηδονής με την εξουσία και τον “επαγγελματισμό” των αριστερών.

Τα σενάρια που μέχρι στιγμής μπορούν να προκύψουν ως “λογικά” είναι τα εξής:
α) Μία “νεοδημοκρατική” Ελιά. Η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να “σκουπίσει” τα δεξιά της, ό,τι βρίσκεται ανάμεσα σε αυτήν και την ΧΑ. Θα επαναφέρει τους “ανεξάρτητους” στο κόμμα, θα μαζέψει τους διαφωνούντες, θα κάνει προτάσεις σε ΛΑΟΣ και ό,τι κινείται, σε ένα νέο πλαίσιο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό το σενάριο είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο φαίνεται να έχουν “βεντέτα” οι πάντες.

β) Το δεύτερο σενάριο έχει ως “βασικό άξονα” τον Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος “επιβίωσε” μέσα από όλη αυτή την διαδικασία αποσπώντας ένα ποσοστό πολύ κοντά στο εκλογικό όριο του 3%. Ήδη μαθαίνει κανείς ότι υπάρχουν σοβαρές συζητήσεις τόσο με τον Βύρωνα Πολύδωρα στον οποίο έχει ήδη προσφερθεί η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έτσι ώστε σε περίπτωση Εθνικών εκλογών να εκλεγεί σίγουρα, αλλά και εκτεταμένες συζητήσεις με τον Π. Ψωμιάδη που μπορεί από μόνος του να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματος στην Β. Ελλάδα.

γ) Το τρίτο σενάριο, θέλει να καθυστερεί προς το παρόν η δημιουργία της “κεντροδεξιάς” Ελιάς, προκειμένου αυτή να μην καεί αλλά να σχηματισθεί υπό μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα “δικαιολογεί” έναν ευρύτατο δεξιό συνασπισμό με την συμμετοχή πολλών και κάποιων που αυτή την στιγμή δεν περιμένουμε.
Η ουσία όμως είναι μία. Η “δεξιά” στην Ελλάδα οδεύει προς το “βιολογικό” της τέλος. Κανείς από αυτούς τους σχηματισμούς, δεν κατανοεί την ριζοσπαστικοποίηση του δεξιού που τον οδήγησε στην ΧΑ. Ελπίζουν είτε να την απομονώσουν, είτε να την συνθλίψουν νομικά. Δεν κατανοούν ότι η Χρυσή Αυγή είναι τα “παιδιά” τους. Οι υπουργοί και οι βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων αδυνατούν να καταλάβουν ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει ξημερώσει μία “νέα εποχή” όπου τα ριζοσπαστικά κόμματα έχουν πλέον θέση.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπακούοντας στα κελεύσματα διαφόρων κύκλων – εσωτερικού και εξωτερικού – για ποινικοποίηση της ΧΑ ουσιαστικά διεύρυνε το χάσμα γενεών στην Δεξιά. Διέκοψε αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία σταδιακή ενσωμάτωση της “παλαιού τύπου” αστικής δεξιάς, σε ένα ευρύτερο σχήμα όπου θα αντιπροσωπευόντουσαν οι αντι-νεωτεριστικές απόψεις της ΧΑ, που στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο κοντά στην αυθεντική δεξιά, από ότι οι “νεοφιλελευθερισμοί” κάποιων στην ΝΔ.

Όλα τα σενάρια για μία “κεντροδεξιά” ελιά δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα μηχανήματα που θα υποστηρίζουν μία παράταξη σε κώμα. Γιατί οι “παρατάξεις” δεν μπορούν παρά να εκπροσωπεύουν τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στην κοινωνία. Και η δυναμική της κοινωνίας είναι συγκεκριμένη και δείχνει προς τα κάπου, όσο και εάν αυτό δεν θέλουν να το δούν στην ΝΔ. Υπ' αυτή την έννοια ο Αντώνης Σαμαράς είναι πολύ πιθανόν να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που “σκότωσε” την ελληνική δεξιά, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.


Μέσω Twitter προτίμησε να σχολιάσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, την ανεξαρτητοποίηση της Μίκας Ιατρίδη. Ο κ. Καμμένος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό του μια φωτογραφία που είχε ανεβάσει η οργάνωση του κόμματος στην Θεσσαλονίκη στην οποία γράφει «Και σας ενοχλούμε και μας φοβάστε... τις ψυχές μας δεν θα τις εξαγοράσουνε ποτέ».

Δημήτρης Παπαγεωργίου
elora.gr