Αρχείο

24 Ιουνίου 2014

Γέφυρες με Καραμανλή, τείχη με Παπανδρέου χτίζει η Νέα Δημοκρατία

Καθώς το ενδεχόμενο των εκλογών, λιγότερο ή περισσότερο πρόωρων, μοιάζει αρκετά πιθανόν και οι εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αυξάνονται, το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να τραβήξει κι αυτό τις διαχωριστικές του γραμμές από το ΠΑΣΟΚ. Και η πολύκροτη υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο τρόπος δηλαδή που «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009, τα όσα συμπεριελήφθησαν σε αυτό ώστε να...

«καταδικαστεί» η κυβέρνηση Καραμανλή και να δρομολογηθεί η είσοδος της χώρας στα δεσμά του Μνημονίου, συνιστά κορυφαίο ζήτημα.

Η έντονη αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και, εν συνεχεία, του ΠΑΣΟΚ στο δημοσίευμα της Real News κινητοποίησε τη Νέα Δημοκρατία η οποία, χθες βράδυ, απάντησε και αυτή με σκληρούς τόνους εναντίον του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Αποτελεί απαράδεκτη πρακτική πολιτικά πρόσωπα, με πρώτον τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, να εξαπολύουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά προηγούμενων κυβερνήσεων. Θυμίζουμε μόνο ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, πλήρωσε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Δημοσίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το 2009 οι εκλογές προκλήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος διαχειρίστηκε από εκεί και πέρα την οικονομία της χώρας με το γνωστό δόγμα «Λεφτά Υπάρχουν».

Ας είναι, λοιπόν, οι πάντες και πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Συγγρού, αφού είχε βεβαίως προηγηθεί συνεννόηση με το στενό επιτελείο του Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά.

Μέσω της ανακοίνωσης αυτής, η Ν.Δ. - αν και δεν εισέρχεται σε μεγέθη – υιοθετεί πλήρως την επιχειρηματολογία της πλευράς Καραμανλή, μία κίνηση που – όπως πληροφορείται το Newpost – έγινε θετικά αποδεκτή από συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού. Άλλωστε, η ανάγκη να υπάρξουν γέφυρες στο εσωτερικό της Ν.Δ., η «ομοψυχία» της οποίας δοκιμάστηκε στις πρόσφατες εκλογές, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον κ. Σαμαρά προκειμένου να αντέξει στην κρίσιμη πολιτική περίοδο που έρχεται αλλά και να προχωρήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε εκλογές, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί από τις εξελίξεις.

Οι σχέσεις με Βενιζέλο, ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη πλευρά, σε μία συγκυρία που το Μαξίμου βρίσκεται στην... δυσάρεστη θέση αφενός να... πειθαρχεί τους γαλάζιους υπουργούς που βγαίνουν off side με δηλώσεις τους για τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αφετέρου δε να... ανέχεται τη συγκροτημένη προσπάθεια του Ευ. Βενιζέλου να διαφοροποιηθεί από την κεντρική κυβερνητική γραμμή!

Στο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για τη βούληση του Ευ. Βενιζέλου να ολοκληρωθεί η κυβερνητική προσπάθεια αλλά και κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι που εκτιμούν ότι η έκδοση ανακοίνωσης από το ΠΑΣΟΚ για την ΕΛΣΤΑΤ υπήρξε μάλλον προϊόν ανάγκης, προκειμένου να «καλυφθούν» οι «παπανδρεϊκοί» από τον κ. Βενιζέλο.

Στη Ν.Δ., άλλωστε, εκτιμούν ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και, γενικώς, η κυβέρνηση «στοχοποιήθηκαν» κατά τις ευρωεκλογές από το παπανδρεϊκό σύστημα αλλά και από παράγοντες άλλων πολιτικών χώρων καθώς πρόθεσή τους ήταν, αρχικώς, η εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ ώστε μέσω της κρίσης σε αυτό να «ελεγχθεί» τελικώς και η κυβέρνηση.

Γι αυτό και η χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ. στρέφεται, δίχως να τον κατονομάζει, εναντίον του κ. Παπανδρέου, αφήνοντας προσώρας εκτός κάδρου το ΠΑΣΟΚ. Οι γαλάζιοι επισημαίνουν, πάντως, ότι αργά ή γρήγορα, όταν η χώρα βρεθεί σε τροχιά για τις εθνικές εκλογές, η σημερινή ισορροπία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διατηρηθεί. Άλλωστε, όλοι κάνουν λόγο για μία μάχη μέχρις εσχάτων, όπου ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος – στη μάχη του με τον ΣΥΡΙΖΑ – δεν θα έχει περιθώρια να χαρίσει ούτε μία ψήφο...

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
newpost.gr