Αρχείο

12 Ιουνίου 2014

«Μαραθώνιος» επαφών Σαμαρά με στόχο επενδύσεις και διεθνείς «συμμαχίες»

Το κοστούμι του ευρωπαίου ηγέτη φορά ξανά ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τον ανασχηματισμό και τις δύο καυτές εβδομάδες της διπλής εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρωθυπουργός ξεκινά από αύριο ένα μαραθώνιο επαφών με ξένους αρχηγούς κρατών αλλά και επισκέψεις στο εξωτερικό.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα φέρουν ρευστότητα και θέσεις εργασίας στην...

ελληνική αγορά, αλλά και να ισχυροποιηθούν οι συμμαχίες της χώρας που θα βελτιώσουν τη θέση της και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.

Η πρώτη συνάντηση του κ. Σαμαρά είναι αύριο, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κουβέιτ, από όπου έχουν επενδύσει ήδη στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ενώ αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, αλλά και συζήτηση για την περαιτέρω τοποθέτηση κεφαλαίων στη χώρα μας.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χέινταρ Αλίεφ που θα επισκεφθεί τη χώρα μας για δύο ημέρες. Στο τραπέζι της συνάντησης των δύο ηγετών βρίσκονται τα ενεργειακά, ενώ έχουν κλείσει ήδη δύο μεγάλες συμφωνίες για τον αγωγό ΤΑΠ και για τη ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε καταφέρει να παρευρεθεί στην τελετή υπογραφής για τον TAP στο Μπακού, λόγω της βλάβης που είχε παρουσιάσει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και υπήρξε πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα πετάξει για την Πορτογαλία, προκειμένου να μιλήσει σε συνεδρίαση Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το ενδιαφέρον όμως είναι στα τετ α τετ που θα έχει στο περιθώριο ο κ. Σαμαράς, καθώς θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Κοέλιο, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν.

Η Κινεζική επέλαση

Την Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί στην Αθήνα τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάγκ, ο οποίος θα μεταβεί στη χώρα μας για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Οι Κινέζοι άλλωστε έχουν πραγματοποιήσει ήδη ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους τόσο στα λιμάνια, όσο και στα υπόλοιπα δίκτυα μεταφορών.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός με τον κινέζο ομόλογό του θα πετάξουν μέχρι την Κρήτη, καθώς η κινεζική πλευρά έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Η επίσκεψη αυτή γίνεται ένα χρόνο μετά το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, όπου είχε προετοιμαστεί το έδαφος για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμισι μήνα οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας διεθνώς, της China State Construction Engineering Corporation, είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Στη συνάντηση αυτή ο διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας Li Jiqin είχε επαναβεβαιώσει το κινεζικό ενδιαφέρον για το Καστέλι, παρουσιάζοντας στον κ. Σαμαρά αναπτυξιακές και επενδυτικές προτάσεις, με τη συζήτηση να αφορά στην χρήση του αεροδρομίου τόσο ως βάση αερομεταφοράς εμπορευμάτων που έχουν προορισμό την Ευρώπη, όσο και ως σημείο άφιξης των χιλιάδων Κινέζων τουριστών.

Το σύνολο των επενδύσεων που αναμένεται να κλείσουν μέσα από τις συναντήσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν στην δημιουργία πολλών εκατοντάδων θέσεων εργασίας στη χώρα μας και μάλιστα στην Περιφέρεια, όπως θα συμβεί με το αεροδρόμιο στο Καστέλι και με την κατασκευή του TAP στα βόρεια της Ελλάδας.

newpost.gr