Αρχείο

24 Ιουνίου 2014

Ζητά πιο πολλά κονδύλια για την Υγεία

«Γκρεμίζει» την πολιτική του προκατόχου του Αδωνη Γεωργιάδη σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, όπως οι περικοπές στον προϋπολογισμό των μονάδων Υγείας και το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να ζητήσει αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία, μέσω ανακατανομής των δαπανών που...

αντιστοιχούν σε κάθε υπουργείο, στο πλαίσιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ τόνισε ότι η συνολική δαπάνη για το φάρμακο στη χώρα μας πρέπει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα (στόχος του Α. Γεωργιάδη ήταν να μην ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ για το 2014), αφήνοντας «παραθυράκι» για μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα το επόμενο διάστημα.

«Πρέπει να ξαναδούμε τη σχέση μεταξύ του ΑΕΠ και των δαπανών για την Υγεία. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σεβόμενοι τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας, πρέπει να γίνει μια εσωτερική συζήτηση για την κατανομή των κονδυλίων μεταξύ των υπουργείων» είπε ο υπουργός. Στο μέτωπο των φαρμάκων, ο κ. Βορίδης άφησε να εννοηθεί ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να μη βλέπει μόνο τους ψυχρούς αριθμούς, αλλά και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, αναζητώντας τρόπους για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. «Δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο την πλευρά του φορολογούμενου πολίτη, αλλά και εκείνη του ασφαλισμένου. Πρέπει να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των δαπανών για τον πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας έδειξε να κινείται σε διαφορετική, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, γραμμή απέναντι στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, καθώς, απαντώντας σε ερώτηση για εκείνους που συμπληρώνουν πολύ νωρίς το μηνιαίο πλαφόν επισκέψεων, σχολίασε ότι «ορισμένες κακές περιπτώσεις δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν έναν ολόκληρο κλάδο». Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου επανεξετάζει και το θέμα των κριτηρίων αξιολόγησης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που θα συζητηθεί με την ΠΟΕΔΗΝ.

Γεράσιμος Κόντος
dimokratianews.gr