Αρχείο

3 Ιουνίου 2014

Από μοναχικός καβαλάρης μικρός «πρωθυπουργός» του Βορρά ο Τζιτζικώστας

«Ή στον δήμο ή σπίτι σου». Αυτό ήταν το τελεσίγραφο που είχε στείλει ο Αντώνης Σαμαράς στον Απόστολο Τζιτζικώστα ένα μεσημέρι στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου. Η κουβέντα ήταν μάλλον δύσκολη, αλλά αποδείχτηκε απελευθερωτική για τον τότε περιφερειάρχη, που την περασμένη Κυριακή έκανε περίπατο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κερδίζοντας με...

χαρακτηριστική άνεση τον αντίπαλό του Γιάννη Ιωαννίδη και σπάζοντας τα εκλογικά κοντέρ με το 71% που πέτυχε. Είναι κάτι σαν ο πρωθυπουργός του Βορρά!

Παρόντες στην κουβέντα των δύο ανδρών δεν ήμασταν, αλλά σύμφωνα με τη φημολογία που κυκλοφόρησε τότε, ο Τζιτζικώστας βρήκε το σθένος να του απαντήσει ψύχραιμα. «Αν είναι να με στείλει κάποιος στο σπίτι μου, αυτός θα είναι ο κόσμος» φέρεται να απάντησε στον πρωθυπουργό και το τετ α τετ έληξε μάλλον με ένταση.

Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη συνάντηση του Τζιτζικώστα με τον Σαμαρά. Είχαν προηγηθεί στο παρελθόν και άλλες πολλές. Μία από τις πρώτες είχε γίνει λίγο μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. Ο Τζιτζικώστας είχε στηρίξει (διακριτικά μεν, αλλά με σαφήνεια) την Ντόρα Μπακογιάννη στη μάχη της προεδρίας της Ν.Δ. και ήθελε να βρει ξανά διαύλους επικοινωνίας με τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Το κλίμα εκείνης της συνάντησης ήταν πολύ καλό, καθώς υπήρχαν και πολλά θέματα συζήτησης από το παρελθόν. Με πρώτο και καλύτερο τις αναφορές στον πατέρα του Απόστολου Τζιτζικώστα, τον αείμνηστο Γιώργο Τζιτζικώστα, που ως φανατικός αντιμητσοτακικός είχε πάντοτε καλές πολιτικές αλλά και προσωπικές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Το τετ α τετ χρονολογείται κάπου στον Δεκέμβριο του 2009. Ακολούθησε η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά (κόντρα στις προθέσεις του Παναγιώτη Ψωμιάδη) να είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο εκλεκτός του για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, μια επιλογή που σήμανε και την επιστροφή του Τζιτζικώστα στο πολιτικό στερέωμα (από το 2009 δεν ήταν πια βουλευτής), ενώ στη συνέχεια υπήρξαν ουκ ολίγες επαφές και θεσμικές συναντήσεις, που κύλησαν πάντοτε σε πολύ καλό κλίμα. Με τον Τζιτζικώστα να είναι πια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακόμη μια κρίσιμη συνάντηση έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο λίγο μετά την άνοδο του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Εκεί συζητήθηκε πολύ αναλυτικά και το θέμα της υποψηφιότητας του κ. Τζιτζικώστα. Οπως υποστηρίζει εδώ και καιρό ο κ. Τζιτζικώστας, σ’ εκείνη τη συνάντηση υπήρξε συμφωνία ότι το θέμα «Δήμος Θεσσαλονίκης» έχει λήξει και ότι ο Τζιτζικώστας θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Ν.Δ. στην Κεντρική Μακεδονία. Η γνώμη του Σαμαρά για αυτήν τη συνάντηση δεν έχει ποτέ μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί. Ομως τελικά μερικούς μήνες μετά φάνηκε ότι είχε αλλάξει άποψη: Ηθελε τον Τζιτζικώστα για τον δήμο («ή εκεί ή στο σπίτι σου») και τον Ιωαννίδη για την περιφέρεια. Μόνο που το εξέφρασε πολύ αργά. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ ιστορία.

Μετά τη συνάντηση όπου ακούστηκε το τελεσίγραφο Σαμαρά, ο Τζιτζικώστας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και έκανε δύο κρίσιμα ραντεβού. Είδε την ομάδα του, όπου διαπίστωσε μια μεγάλη διάθεση των συμβούλων να τον ακολουθήσουν. Το βράδυ μάζεψε τους στενούς συνεργάτες του στο σπίτι του. Ηταν μια δύσκολη και έντονη βραδιά. Με πολλά τσιγάρα, πίτσες και συζητήσεις που διήρκεσαν μέχρι τις 5.30 το πρωί. Οταν η ομήγυρη διαλύθηκε, όλοι ήξεραν ότι ο δρόμος δεν έχει γυρισμό και ότι ο «Απόστολος θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης». Από εκεί και πέρα και μέχρι να πετύχει το εντυπωσιακό 71% μεσολάβησαν πολλά, αλλά μάλλον χωρίς μεγάλη σημασία. Γιατί τελικά μετά το όχι του Τζιτζικώστα στον Σαμαρά όλοι δούλεψαν για το δικό του ποσοστό: Από την πόλωση, στην οποία προχώρησε ο Γιάννης Ιωαννίδης αλλά και η Ν.Δ. απέναντί του, και τη δική του στρατηγική να μην ανεβάσει τους τόνους, μέχρι την επιλογή του κόσμου να μην ψηφίσει βουλευτή της Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές και την καλή ποιότητα του συνδυασμού της «Αλληλεγγύης». Κι αυτό γιατί τελικά ο Τζιτζικώστας κατάφερε να έχει μαζί του σχεδόν το 90% των υποψηφίων του Παναγιώτη Ψωμιάδη, μια και ούτε ο Κώστας Ζωντανός (το Νο 2 της Ν.Δ.) που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για τρεις ολόκληρες ημέρες για να πείσει τους συμβούλους να πάνε με τον Ιωαννίδη έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Εξάλλου η ομάδα είχε ετοιμασθεί εδώ και καιρό. Ηταν οι στενοί συνεργάτες του από την περίοδο της περιφέρειας (Θανάσης Θάνος, Νίκος Ιωάννου, Κώστας Μπέφας και Αρης Μάτσικας), αλλά και άλλοι που προστέθηκαν στην πορεία, όπως οι Περικλής Πηλείδης, Πέτρος Δαναός, Δημήτρης Κάππας, Γιώργος Παπαλεξίου και Στάθης Βουλγαρίδης, ο δικηγόρος Γρηγόρης Κωτσόπουλος, ο Ηφαιστίων Σερδάρης, αλλά και οι πιο πολιτικοί συνεργάτες, που ετοίμασαν το προεκλογικό πρόγραμμα: ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Βακάλης και ο παλιός στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη Δημήτρης Ζαφειριάδης.


Η καθοριστική γνωριμία με τον Εθνάρχη

Στα μεγάλα ατού του Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν και η καθοριστική στήριξη που είχε από την οικογένειά του. Με πρώτο και καλύτερο τον αείμνηστο Γιώργο Τζιτζικώστα, έναν «άρχοντα της πολιτικής» που μεσουράνησε για δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Θεσσαλονίκης. «Ηταν για πολλά χρόνια ο μοναδικός πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με οποιονδήποτε μεγαλοεπιχειρηματία από την Αθήνα» λέει παράγοντας που τον γνώρισε καλά. Απλός άνθρωπος, που μπορεί να περάσει όμορφα με ένα ποτήρι κρασί και μια καλή παρέα στην πιο απλή ταβέρνα της Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, αλλά ταυτόχρονα και ένας πολιτικός πλούσιος σε γνωριμίες και φιλίες. Προσωπικός φίλος του βασιλιά Κωνσταντίνου, που μάλιστα είχε στείλει και προσωπικό μήνυμα στην κηδεία του το 2004, αλλά και με άλλες πολιτικές σχέσεις. Τόσο με τους αείμνηστους πρώην προέδρους της Ν.Δ. Ευάγγελο Αβέρωφ και Μιλτιάδη Εβερτ όσο και με το καραμανλικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις πρώτες πολιτικές κουβέντες που είχε κάνει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο νεαρός τότε Απόστολος ήταν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σε κάποιο ταξίδι του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Εθνάρχης είχε διανυκτερεύσει στο Παλατάκι, όπου διέμενε ο Γιώργος Τζιτζικώστας, που ήταν τότε υπουργός Βορείου Ελλάδος, και η συζήτηση που είχε με τον πιτσιρικά τότε Τζιτζικώστα ήταν μάλλον καθοριστική για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική. Δίπλα στον Γιώργο Τζιτζικώστα, καθοριστική βοήθεια του έδωσε και η δεύτερη γυναίκα του πατέρα του, η Καίτη Τζιτζικώστα, μια γυναίκα με επίσης μεγάλες γνωριμίες σε πολλά επίπεδα, αλλά και τα μεγαλύτερα αδέλφια του, ο Μιχάλης και ο Μανώλης, που τον βοήθησαν σημαντικά στην πρόσφατη εκλογική μάχη του.

Νίκος Οικονόμου
dimokratianews.gr