Αρχείο

24 Ιουνίου 2014

Ο Βρούτσης στον κόσμο του

«Στον κόσμο του» παραμένει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «είναι ζήτημα χρόνου η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση». Αυτό δήλωσε στο συνέδριο για τον κοινωνικό διάλογο που διοργάνωσε η ελληνική προεδρία και το Eurofound. Το παγκόσμιο ρεκόρ ανεργίας της χώρας μας, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ που έρχονται εντός...

του καλοκαιριού, αλλά και οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις που βρίσκονται επί θύραις δεν φαίνεται να ανησυχούν τον κ. Βρούτση, ο οποίος διατηρεί την αισιοδοξία του ότι πέρασαν τα πιο δύσκολα. Ομως ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πεπραγμένα των δύο ετών που βρίσκεται σε αυτήν τη νευραλγική θέση, σημειώνοντας με έμφαση ότι «νοικοκύρεψε» το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας «ενδυναμώνοντας την εισπρακτική βάση του και εμπεδώνοντας μια πιο συνεπή και υπεύθυνη ασφαλιστική συνείδηση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις». Μάλλον λησμονεί ο κ. Βρούτσης το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» από ρευστό, ακριβώς λόγω αυτών των πολιτικών που οδήγησαν σε απώλειες άνω των 30 δισ. ευρώ τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της πλευράς των εργαζομένων, οι απώλειες αυτές προέκυψαν από την αύξηση της ανεργίας, την εισφοροδιαφυγή, τη μείωση των μισθών, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, που προέκυψαν από τις μεταρρυθμίσεις που επέλεξε να εφαρμόσει από το 2010 και μετά το υπουργείο Εργασίας, και σε πολύ μεγάλο βαθμό φέρουν την υπογραφή του κ. Βρούτση.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε ένα «απλό, λειτουργικό και ευέλικτο πλαίσιο ανάπτυξης της αγοράς εργασίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, καθιερώνοντας θεσμούς, κανόνες και διαδικασίες σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα». Μόνο που δεν ανέφερε ότι αυτό το «ευέλικτο πλαίσιο» έχει οδηγήσει σε μισθούς των 200 και 300 ευρώ τον μήνα, σε στυγνή εκμετάλλευση της παροχής εργασίας, ενώ πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταβολή δεδουλευμένων, αφού «μπαίνουν μέσα» από τρεις έως 12 μήνες.

dimokratianews.gr