Αρχείο

16 Ιουνίου 2014

Π.Καμμένος: «Εχουμε κυβέρνηση Σημίτη με τη στήριξη της Ν.Δ. του Σαμαρά»

«Αυτήν τη στιγμή η χώρα έχει κυβέρνηση Σημίτη, που τη στηρίζει η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.» Αυτό πιστεύει ο Πάνος Καμμένος, που αιτιολογεί την άποψή του αναφερόμενος στην ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος, όπως λέει, είναι ο τέταρτος (μετά τους Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμο, Στουρνάρα) άνθρωπος του πρώην πρωθυπουργού που...

τοποθετείται σε μνημονιακή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλάει ακόμη για την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. και τονίζει ότι μόνο κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς τους Σαμαρά και Βενιζέλο, μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Γιατί ένα κίνημα που ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές βρέθηκε δύο χρόνια μετά στο 3,5%, χάνοντας περίπου 500.000 ψηφοφόρους;
Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ των εθνικών και των ευρωεκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% των ευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές έχουν χαμηλότερο ποσοστό. Από εκεί κει πέρα, είναι αλήθεια ότι υπήρχε συμπίεση στους ΑΝ.ΕΛ. Ο πόλεμος που έγινε με το ξεκίνημά μας ήταν σε πολλά επίπεδα. Ο πρώτος ήταν από τα ΜΜΕ. Είμαστε αποκομμένοι σχεδόν από όλα τα κανάλια. Στον έντυπο Τύπο δεν είχαμε εφημερίδες οι οποίες θα φιλοξενούν το πρόγραμμά μας. Περισσότερο φιλοξενούν ερωτήσεις του τύπου που μου κάνετε εσείς σήμερα. Το κίνημα ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, παρά τον πόλεμο που προανέφερα και ακόμη παρά τον οικονομικό πόλεμο. Να σας πω ένα παράδειγμα: Από τα 7.000.000 ευρώ που δόθηκαν στα κόμματα, οι ΑΝ.ΕΛ. με ποσοστό 7,5% πήραν μόλις 52.000 ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχουμε εισπράξει επειδή είναι δεσμευμένα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι επιθέσεις λάσπης που δεχόμαστε από μέσα ελεγχόμενα έχουν καταφέρει να μειώσουν το ποσοστό μας.

Θεωρείτε ότι έχετε ευθύνες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Εχετε κάνει λάθη;
Ουδείς αλάνθαστος. Τα λάθη που κάναμε είναι πως επιτρέψαμε να περάσει η προπαγάνδα της Συγγρού ότι αποτελούμε συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Εχουμε κάθετες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά θέματα. Πρώτα στα εθνικά θέματα. Οι ΑΝ.ΕΛ. είναι ένα πατριωτικό κίνημα. Αναδείξαμε το θέμα της Θράκης, και γι' αυτό υποψήφιος ήταν ο Τέρενς Κουίκ, οπού όλοι οι συνδυασμοί που στηρίζονταν από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν στους κόλπους τους πρόσωπα που υπέδειξε το τουρκικό προξενείο. Αναδείξαμε το Κυπριακό και είμαστε οι μόνοι που ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το σχέδιο Ανάν 2. Στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας, που αυτήν τη στιγμή πουλιέται από την κυβέρνηση Σαμαρά, τον πολιτικό που ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη προβάλλοντας δήθεν το όνομα Μακεδονία. Οι προγραμματικές θέσεις μας σε σχέση με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τις επενδύσεις δεν πέρασαν στον λαό και αυτό ήταν ένα λάθος.

Τι διαφορετικό θα κάνατε εάν ξεκινούσατε πάλι από την αρχή;
Ακόμη και αν ξεκινούσαμε από την αρχή θα κάναμε τα ίδια. Κάποιοι προσπάθησαν τους ΑΝ.ΕΛ. να τους παρουσιάσουν σαν πατερίτσες της Ν.Δ. Οτι δηλαδή θα είναι η ΔΗΜ.ΑΡ. της Δεξιάς και θα χρησιμοποιηθεί για συγκυβέρνηση. Αυτό πίστεψαν και πολλοί βουλευτές που εγκατέλειψαν τους ΑΝ.ΕΛ. όταν είδαν ότι δεν πρόκειται να γίνουμε οι προδότες του ελληνικού λαού που θα εγκλωβίσουν πολίτες να τους ψηφίσουν και στη συνέχεια θα συγκυβερνήσουν. Ισως αυτό που θα έκανα αν ξεκινούσαμε από την αρχή ήταν να μη δώσω τη δυνατότητα σε αυτούς να μας χρησιμοποιήσουν ως όχημα προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά.

Εσείς, ένας νέος πολιτικός, που ευαγγελίζεστε νέο ύφος και ήθος, αφήνετε να εννοηθεί ότι όσοι φεύγουν από το κίνημα εντάσσονται σε σχέδιο αποστασίας και πως κάποιοι από αυτούς είτε χρηματίζονται είτε εκβιάζονται. Εχετε στοιχεία;
Δεν αφήνουμε να εννοηθεί, το λέμε σαφώς. Αυτοί που αποχώρησαν δεν το έκαναν λόγω πολιτικών διαφορών. Δεν λέει κανείς ότι φεύγει γιατί έχει διαφορετική πρόταση. Χωρίς καν να εξηγείται ο λόγος, αυτό που κάνουν είναι λίγες μέρες μετά την αποχώρησή να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση και κάποιοι να εκλιπαρούν γι' αυτό. Θα σας θυμίσω ότι οι πρώτοι που έφυγαν ήταν ο κ. Ζώης, ο κ. Μαρκόπουλος και ο κ. Σταμάτης και η πρώτη δήλωση που έκαναν μέσω του τρίτου ήταν να ζητήσουν από τον κ. Σαμαρά να δείξει μεγαλοψυχία και να τους καλέσει κοντά του. Κάλεσε μόνο τον κ. Μαρκόπουλο, που είχε εκλεγεί, και τους υπόλοιπους τους άφησε.Οσον αφορά τους εκβιασμούς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα το κράτος λειτουργεί ως καθεστώς και χρησιμοποιεί εισπρακτικούς μηχανισμούς, όπως το ΣΔΟΕ, προκειμένου να πιέσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Εγκαταλείπουν τη «λίστα Λαγκάρντ», το μαύρο πολιτικό χρήμα και τη μεγάλη φοροδιαφυγή και ασχολούνται με ελεύθερους επαγγελματίες πολιτικούς για χρήσεις περασμένης δεκαετίας και για ποσά της τάξεως των 2.000 και 3.000 ευρώ. Αυτά γίνονται για να πιεστούν οι βουλευτές. Αν κάποιοι εκβιάζονται, αυτό θα το αποδείξει ο χρόνος.

Θεωρείτε ότι η ρητορική για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σάς έκανε κακό;
Το θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ το έχουμε ξεκαθαρίσει εκατοντάδες φορές και δεν έχει περάσει γιατί αποτελεί το κύριο όπλο της κυβερνητικής προπαγάνδας κατά των ΑΝ.ΕΛ. Εμείς δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με κανέναν που δεν θα δεχθεί τις «κόκκινες» γραμμές μας. Εκτός από τα εθνικά θέματα που προείπα, «κόκκινη» γραμμή υπάρχει και για το θέμα των ευρωπαϊκών επιλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον με τη στάση που κρατά για τη στήριξη του Γιούνκερ μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους. Ανήκουμε στο κόμμα των αντιφεντεραλιστών με τον Κάμερον. Η θέση είναι καθαρά απέναντι στον κ. Γιούνκερ, που στηρίζουν από κοινού Τσίπρας, Σαμαράς και Βενιζέλος.

Υπάρχει περίπτωση και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν με τη Νέα Δημοκρατία;
Η Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή της Ευρώπης των λαών δεν υφίσταται. Είναι μια Πολιτική Ανοιξη με ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία ανατρέπουν τις απόψεις του Εθνάρχη και της ιδρυτικής διακήρυξης της Ν.Δ., συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και το καλύπτει σε σκάνδαλα και δίνει ασυλία σε ανθρώπους του που θα έπρεπε να βρίσκονται προφυλακισμένοι. Συγκεκριμένα, στον κ. Βενιζέλο, στον κ. Παπακωνσταντίνου και σε άλλους, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε τεράστια σκάνδαλα, όπως στο θέμα της ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Η μία και μόνη εξεταστική που έλεγε ο κ. Σαμαράς έχει ανατραπεί. Αυτήν τη στιγμή διορίζεται υπουργός Οικονομικών ο τέταρτος στη σειρά άνθρωπος του Σημίτη. Ο κ. Σαμαράς εφαρμόζει την πολιτική που του επιβάλλουν οι δανειστές. Οι δανειστές έβαλαν επί Παπανδρέου στο Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου, στενό συνεργάτη του κ. Σημίτη, ο οποίος αλλοίωσε τα στοιχεία και έβαλε τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης. Εν συνεχεία παρέδωσαν τη χώρα στον δεύτερο συνεργάτη του κ. Σημίτη, στον κ. Παπαδήμο, που προχώρησε στην εγκληματική ενέργεια του PSI, την οποία έκανε σε συνεργασία με τους επόμενους δύο υπουργούς Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα, σημερινό διοικητή της ΤτΕ, και τον κ. Χαρδούβελη, και αυτός στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη. Συνεργασία λοιπόν με την κυβέρνηση Σημίτη που στηρίζει η Ν.Δ. δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να γίνει.

Μια υποθετική ερώτηση. Σε εθνικές εκλογές οι ΑΝ.ΕΛ. είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία. Με ποιον θα συνεργαστείτε;
Θα καταθέταμε τον εθνικό σχεδιασμό που έχουμε καταθέσει για κάθε υπουργείο και θα καλούσαμε όλες τις δυνάμεις να έρθουν να συνεργαστούν. Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που δεν θα παίρνει εντολές από το Βερολίνο και που θα δώσει πάλι τη δυνατότητα να ξεκινήσει η πρωτογενής παραγωγή. Οταν ο ελληνικός λαός καταδικάσει τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν δυνάμεις που θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα από το τούνελ.

Οι εμμονές και τα social media

Τα στελέχη που αποχωρούν από τους ΑΝ.ΕΛ. σάς καταλογίζουν εμμονές σε διάφορα ζητήματα και ότι παίρνετε αποφάσεις μέσω των social media.
Τις αποφάσεις τις παίρνω μέσα από τα social media και μάλιστα με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, οι οποίες θα ενταθούν. Θα δοθεί η δυνατότητα στα μέλη μας να ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με νομοσχέδιαή πολιτικές επιλογές. Αυτό για όσους ανήκουν στους παλαιοκομματικούς χώρους θεωρείται μειονέκτημα· εμείς το θεωρούμε πλεονέκτημα. Οσον αφορά τις εμμονές, θα παραμείνουμε εμμονικοί στο θέμα των επιτρόπων στα υπουργεία, στο να μην είναι δυνατόν η Βουλή να αποφασίζει με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, στο ότι θα συγκρουόμαστε με συμφέροντα που εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνόμια όταν υπάρχουν 2.100.000 άνεργοι, 3.000.000 ανασφάλιστοι και το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλείνει.

Κώστας Σαλαμούρας
dimokratianews.gr