Αρχείο

3 Ιουνίου 2014

“Bόμβα” Καραμανλή για ΠτΔ -Το σχέδιο για κεντροδεξιά ‘Ελιά’ και οι 180 ‘πρόθυμοι’-Οι “πρωταγωνιστές” και τα ‘σημεία κλειδιά’

Πολύ κοντά στην επιτυχία ενός στρατηγικού σχεδίου που θα ανατρέψει τα δεδομένα του πολιτικού σκηνικού, όπως προέκυψε από την κάλπη της 25ης Μαίου και θα καθορίσει την ατζέντα των εξελίξεων τα επόμενα δύο χρόνια βρίσκεται το Μαξίμου.

Εκλογή του Κώστα Καραμανλή ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κεντροδεξιά “Ελιά” για την επανασυσπείρωση των περίπου 1.000.000 “συντηρητικών” ψηφοφόρων που έχουν...

‘δραπετεύσει’σε σχήματα της “πατριωτικής” Δεξιάς, προβλέπει το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Μέγαρο Μαξίμου, για να αποφύγει το σκόπελο των πρόωρων εκλογών με αφορμή το Προεδρικό θέμα και να εξασφαλίσει παράταση ζωής της σημερινής για κυβέρνησης για ένα έως δύο χρόνια ακόμα.

Σημεία κλειδιά στην πραγματοποίηση του “κόλπο γκρόσο” απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ από τον Αντώνη Σαμαρά, εκτιμάται ότι θα είναι η στάση του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού, η εξέλιξη της προσπάθειας της Ντόρας Μπακογιάννη να διαδεχθεί την Κάθριν Άστον στο άτυπο πόστο του “Υπουργού Εξωτερικών” της ΕΕ, αλλά και οι διεργασίες για το σχηματισμό ενός νέου κεντροδεξιού πόλου, με ανάλογη αντιπροσώπευση εντός της Βουλής και ένταξης σε αυτόν όσο μεγαλύτερου αριθμού “ανεξάρτητων” σήμερα, βουλευτών, αλλά και άλλων που θα είναι ‘πρόθυμοι’ να εκλέξουν ΠτΔ από τη σημερινή Βουλή, πάση θυσία.

Στο τρίτο σημείο, πρωταγωνιστές των εξελίξεων φέρονται, ένα παραδοσιακό πολιτικό πρόσωπο εντός της σημερινής Βουλής, με ιστορική διαδρομή στη ΝΔ, και ο πρόσφατα θεαματικά επανακάμψας στο πολιτικό σκηνικό, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Οι δύο άντρες βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο για τη δημοσιοποίηση ανοιχτού καλέσματος, με 10 “φιλολαικές” άμεσα πραγματοποιήσιμες προτάσεις, σε όλες τις δυνάμεις της ‘πατριωτικής ‘ Δεξιάς, αλλά και σε κεντροδεξιούς σχηματισμούς, που θα αποτελούν και το πολιτικό πλαίσιο της σύστασης ενός νέου, ενωτικού, λαικού, ριζοσπαστικού, κεντροδεξιού, κόμματος.

Πολιτικοί αναλυτές νεκτιμούν ότι η αποδοχή η μη, από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού μιας παρόμοιας πρότασης, που χθές στην εκπομπή Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη ακούστηκε για πρώτη φορά δια χειλέων Νικήτα Κακλαμάνη, που επισήμανε ότι “τώρα είναι η σειρά για κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, θα φανεί και από την είσοδο “καραμανλικών” βουλευτών στον αυριανό ανασχηματισμό.

Για παράδειγμα, πιθανή υπουργοποίηση του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Χαρ.Αθανασίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα μπορούσε να εκλειφθεί και ως μια κατ’αρχάς θετική αντίδραση από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, στη χθεσινή πρόταση που βγήκε για πρώτη φορά δημόσια ως “ενδεχόμενο”. Πληροφορίες μάλιστα του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ αναφέρουν ότι ήδη στενοί συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες κύκλων για την επανασυσπείρωση του χώρου, χαρακτηρίζοντάς τες “πολύ καλές”.

Το δεύτερο σημείο αυτού του σχεδίου, φαίνεται πως επιλύεται αυτόματα με την τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούγκερ στην Προεδρία της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα και με παλαιότερο ρεπορτάζ του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, την κατάληψη της θέσης της Ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, από τη Ντόρα Μπακογιάννη. Η εξέλιξη αυτή περνάει από άλλο κανάλι και δεν έχει σχέση με την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο θα το δεχόταν “ως μάνα εξ ουρανού” στην παρούσα πολιτική συγκυρία.

Τέλος υπάρχουν και τα “Μαθηματικά’ αυτής της εξίσωσης, που οδηγεί στην εκλογή του Κώστα Καραμανλή ως Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και στην “επέκταση του κυβερνητικού ορίζοντα” του σημερινού δικομματικού σχηματισμού για 12-24 μήνες ακόμα.

Η κυβερνητική πλειοψηφια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ότι θα αριθμεί 156 βουλευτές ( 153 + Λοβέρδος-Αηδόνης + Ν.Κακλαμάνης που δημόσια τάχθηκε υπέρ Καραμανλή για την Προεδρία ).

Οι άνεξαρτητοποιημένοι της Βουλής αριθμούν 21 άτομα . Η κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝ.ΕΛΛ, που επισήμως θα καταψηφίσουν οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί, ώστε να προκληθούν εθνικές εκλογές, είναι 14 βουλευτές. Εντούτοις εκτιμάται ότι δύσκολα πολιτικοί όπως ο Τέρενς Κουίκ θα έλεγαν ΟΧΙ σε εκλογή Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία, ενώ δυσχερής θα είναι και η ανάπτυξη αντίθετης ρητορικής κια από τον ίδιο τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο, που έχει συνδέσει την πολιτική και κυβερνητική του σταδιοδρομία με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Τέλος η ΔΗΜΑΡ, που σπαράσσεται από την πο0λιτική κρίση και την ανοιχτή αμφισβήτηση της ηγεσίας της, όπως προέκυψε από την κατάρρευση των εκλογικών της ποσοστών, μετρά σήμερα 14 βουλευτές. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία μια σύντομη προσφυγή στις κάλπες που θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία, αλλά και να παρατείνουν όσο το δυνατό μακρύτερα την κοινοβουλευτική τους θητεία, εκτιμάται ότι αρκετοί θα μπορούσαν να αποιδεχτούν τελικά μια πλειοψηφούσα πρόταση για την Προεδρία, που θα έφερνε τον πήχυ κοντά στον μαγικό αριθμό των 180.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα “Προεδρικά και κυβερνητικά” μαθηματικά του Μαξίμου και όχι μόνον, κύκλοι κοντ’α σε αυτόν που εκπόνησε το σχέδιο, υπολογίζουν ότι: Αν στα πιθανά 156 ΝΑΙ στο όνομα του Κώστα Καραμανλή, αναζητηθούν άλλοι 25 “πρόθυμοι” από τους συνολικά 58 που απαριθμούν οι “Ανεξάρτητοι”, οι ΑΝ.ΕΛΛ και η ΔΗΜΑΡ, η εκλογή μπορεί να κλειδώσει από την παρούσα Βουλή και οι εκλογές να αποφευχθούν. Παράλληλα θα συγκροτηθεί και επίσημα η κεντροδεξιά ‘Ελιά’ στο πρότυπο του συνασπισμού των δύο Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων υπό την Μέρκελ, στη Γερμανία.

7imeres.gr