Αρχείο

16 Ιουνίου 2014

Εκλογή προέδρου και εκλογές το 2016

Ρύθμιση του χρέους μέχρι τον Νοέμβριο, εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και εκλογές το 2016, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο ήδη κινείται ο πρωθυπουργός.
Ο Αντ. Σαμαράς πιστεύει ότι η χώρα και το μείζον θέμα του χρέους θα επιλύσει και νέα μέτρα δεν θα υπάξρουν, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Εφόσον συμβούν αυτά, είναι προφανές πως ανοίγει ο δρόμος για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας απ΄ αυτή τη...

βουλή και τότε οι εθνικές εκλογές υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν. για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, στο τέλος της τετραετίας.
Ο άγνωστος «Χ» των ανεξάρτητων βουλευτών
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του περασμένου μήνα έδειξαν ότι τα ποσοστά της συμπολίτευσης μειώθηκαν. Το παράδοξο της πολιτικής συγκυρίας είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βγήκε ενισχυμένη μετά τις εκλογές, καθώς, από το ασφυκτικό νούμερο των 152 ανέβηκε στους 155 με την προσθήκη των Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη. Επιπλέον, ο Δημήτρης Μπριάνης αντικατέστησε τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Σταυρογιάννη (εκλέχθηκε δήμαρχος Λαμίας) και η ΚΟ της ΝΔ αυξήθηκε κατά ένα άτομο.
Ωστόσο, μέχρι τον μαγικό αριθμό 180 χρειάζονται άλλοι 25 βουλευτές και μέχρι στιγμής τα φλερτ των ανεξάρτητων βουλευτών δεν είναι πολύ ευδιάκριτα, αλλά, κοινοβουλευτικοί παράγοντες από τον χώρο της ΝΔ εκτιμούν, όπως αναφέρουν «Τα ΝΕΑ», ότι υπάρχει ολοένα και αυξανόμενος αριθμός που δεν επιθυμεί εθνικές εκλογές.
Πρώην αντιμνημονιακοί
Τόσο στο Μαξίμου όσο και στη Συγγρού κάνουν λόγο για μια νέα «κατηγορία» βουλευτών που είναι οι «πρώην αντιμνημονιακοί» οι οποίοι ενδεχομένως να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το σκεπτικό,  είναι ότι η χώρα σταδιακά βγαίνει από το Μνημόνιο και η κυβέρνηση δείχνει εμφανώς ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, συνεπώς, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τα "Νέα", αρκετοί από αυτούς να αλλάξουν στάση.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «Είναι διαφορετικό να πέσεις ηρωικά στις Θερμοπύλες για να μην μπουν οι Πέρσες στον Μαραθώνα και άλλο να πέσεις μαχόμενος για κάτι που δεν έχει υπόσταση».
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ήρθε η στιγμή η έξοδος της χώρας από την κρίση να μην είναι εμφανής μόνο σε αριθμούς, αλλά και το δουν εμπράκτως και οι πολίτες.
Γαλάζια δεξαμενή
Στους διαδρόμους της Βουλής οι περισσότερες συζητήσεις αφορούν πρώην και νυν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την «γαλάζια» δεξαμενή.
Στελέχη όπως ο Παύλος Χαϊκάλης και η Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά θα μπορούσαν ,όπως αναφέρει η εφημερίδα, να αποτελέσουν μεταγραφικό στόχο της Ν, καθώς, ο μεν πρώτο είναι φανερό ότι δεν υποστηρίζει το οποιοδήποτε άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η δεύτερη ήταν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προς το παρόν κρατάει κλειστά τα χαρτιά της.
Ανοιχτός σε συζητήσεις δείχνει να είναι και ο Γιάννης Κουράκος, ο οποίος προς το παρόν προτιμάει να τοποθετείται πολιτικά κοντά στον Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά, ούτως ή άλλως, οι βουλευτές που βρίσκονται σε αυτήν την πλευρά θα βολιδοσκοπηθούν από την Συγγρού.
Κίνηση αναμένεται να γίνει και για να προσεταιριστεί η ΝΔ την Μίκα Ιατρίδη, παρά τις δηλώσεις της ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη και σίγουρα δεν θα επιστρέψει στις «αγκάλες» της Συγγρού.
Στο «σύμπαν» των ανεξάρτητων βουλευτών προστέθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα και ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ, ενώ οι εσωκομματικές κόντρες στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη δεν αποκλείεται να φέρουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι το όνομα που ακούγεται ως ο υποψήφιος επόμενος ανεξάρτητος και μέχρι στιγμής ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δείχνει θετικός στο να ψηφίσει υπέρ ενός Προέδρου της Δημοκρατίας αρκεί να προέρχεται από την Αριστερά.
Εκτός από τους ανεξάρτητους που προέρχονται από την «γαλάζια» δεξαμενή, ή από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρουν θα έχουν και οι κινήσεις του Πέτρου Τατσόπουλου ο οποίος στην παρούσα φάση δείχνει να κλίνει προς το όχι, όπως ακριβώς προτείνει και το πρώην κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

kendrodexia.gr