Αρχείο

3 Ιουνίου 2014

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην τελετή έναρξης της ναυτιλιακής έκθεσης “Ποσειδώνια 2014”.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Η θάλασσα είναι η κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού! Αυτή η συγκεκριμένη θάλασσα, η Μεσόγειος – που στην αρχαιότητα σήμαινε «στο μέσον της γης» – είναι η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι εδώ που οι άνθρωποι έμαθαν να ανταλλάσουν αγαθά, εμπειρίες και ιδέες, είναι εδώ που έμαθαν να έρχονται σε επικοινωνία μεταξύ τους, να στήνουν γέφυρες ανάμεσά...

τους, να βγάζουν κέρδη, να συσσωρεύουν πλούτο, να παράγουν εισοδήματα και να βελτιώνουν συνεχώς τη ζωή τους. Φτάνοντας ως τα όριά τους. Ή πηγαίνοντας και πέρα από τα φυσικά όρια…

Άλλωστε, αυτή είναι η ουσία της ναυτοσύνης: να αναζητά κανείς τα όρια στη γραμμή του ορίζοντα και να προσπαθεί πάντα να ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης προσπάθειας!

Η θάλασσα δίνει ακόμα την αίσθηση της υπέρτατης Ελευθερίας: Γιατί πάντα μπορούσαν κάποιοι να ελέγξουν τους χερσαίους δρόμους. Αλλά ήταν πολύ πιο δύσκολο να ελέγξει οποιοσδήποτε τους θαλάσσιους δρόμους…

Έτσι οι χερσαίες αυτοκρατορίες οικοδομήθηκαν από πάνω προς τα κάτω -  top-down, όπως λένε οι αγγλοσάξονες. Ενώ οι θαλάσσιες αυτοκρατορίες συνήθως δημιουργήθηκαν από κάτω προς τα πάνω – bottom-up. Και οι χερσαίες αυτοκρατορίες συχνά νικήθηκαν από θαλάσσιες δυνάμεις στον προαιώνιο αγώνα της ωμής δύναμης ενάντια στην ευφυΐα της ανθρώπινης διάνοιας ή στην τόλμη της ανθρώπινης ψυχής, που αμφισβητούσαν την κυριαρχία της υπέρτατης δύναμης…

Έτσι η θαλάσσια σταδιοδρομία των ανθρώπινων κοινωνιών υπήρξε επίσης η κοιτίδα της δημοκρατίας! Γιατί άνθρωποι που ταξιδεύουν στο υγρό στοιχείο και φτάνουν ως τα όριά τους, δεν δέχονται ποτέ τυράννους και τυραννίες οποιασδήποτε μορφής.

Αγαπητοί φίλοι,

Μόλις σας μίλησα για κάτι που ορίζει τη διαχρονική ουσία της ίδιας της Ελλάδας! Της Ιστορίας της και του μοναδικού Πολιτισμού της που είναι αξεχώριστος από την θάλασσα. Από την εποχή του Ομήρου ακόμα, μέχρι και τις μέρες μας…

Για πάνω από τρείς χιλιετίες, οι Έλληνες έζησαν στιγμές μεγάλης δόξας, αλλά και στιγμές δυστυχίας. Όμως πάντα γύριζαν τα μάτια τους στη θάλασσα για να πάρουν κουράγιο κι ελπίδα, να ανακτήσουν δυνάμεις, να ξεπεράσουν δυσκολίες, να κατανικήσουν δυνάστες, να εδραιώσουν τη δύναμη και την ευημερία τους. Και να αρχίσουν ξανά από την αρχή…

Η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας, έχουν το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας.



Έτσι λοιπόν, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην Παγκόσμια Ναυτιλιακή Έκθεση, Ποσειδώνια 2014. Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα!

Η χώρα μου ανακάμπτει τώρα από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Δύο από τους «πρωταθλητές» της Ελληνικής Οικονομίας ήδη δημιουργούν νέα ρεκόρ: Ο Τουρισμός μας έκανε νέο ρεκόρ πέρσι με 18 εκατομμύρια επισκέπτες και ετοιμάζεται να κάνει νέο ρεκόρ και φέτος, με 20 εκατομμύρια! Και  η φετινή Έκθεση Ποσειδώνια ήδη έσπασε το ρεκόρ του 2012, σε συμμετοχές και σε χώρες προέλευσης, καθώς το δυναμικό του Παγκόσμιου Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, αλλά και η στρατηγική σημασία της Ελλάδος στο μέλλον, κερδίζουν έδαφος συνεχώς.

Ο Ελληνικός στόλος ήδη μεταφέρει το 15% του παγκόσμιου εμπορίου! Στα τελευταία 10 χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ναυπηγήσει πάνω από 2500 ποντοπόρα πλοία, κυρίως σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Τώρα που μιλάμε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραγγέλνουν ένα νέο πλοίο κάθε 2 μέρες!

Ακόμα πιο σημαντικό: η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή. Γίνεται ακόμα η καλύτερη «πύλη» για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής ως την Ιαπωνία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Βεβαίως, χρειαζόμαστε επενδύσεις, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στα λιμάνια μας και στα χερσαία οδικά δίκτυα από εκεί και πέρα. Επίσης χρειαζόμαστε επενδύσεις για να εκσυγχρονίσουμε τα ναυπηγεία μας. Και επενδύσεις για να αναδειχθούμε ως περιφερειακός κόμβος παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στις θάλασσές μας. Και για να αξιοποιήσουμε ακόμα την παγκόσμια τάση για μεταφορά ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, από θαλάσσιους δρόμους, αλλά για τη χρήση του αερίου ως καυσίμου στη ναυσιπλοΐα, πράγμα που είναι πολύ πιο ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον.

Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής εμπορικής, γεω-στρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Ευκαιρίες που ξεπερνούν τα σύνορά της, όπως ξεπερνούν σε σημασία και τα όρια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου…

Τώρα είναι η στιγμή και εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος, για να αναδειχθούν αυτές οι ευκαιρίες. Και για να συζητηθούν επιχειρηματικά σχέδια με προσανατολισμό το μέλλον: Τα Ποσειδώνια 2014! Όπου βρίσκονται μαζί περί τους 2000 αντιπροσώπους της παγκόσμιας ναυτιλίας από 93 διαφορετικές χώρες!

Στόχος μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα γενικότερα και τα μεγάλα λιμάνια μας πιο συγκεκριμένα, παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα. Ξέρω ότι αυτό ήταν πάντα το όνειρο ζωής για ξεχωριστούς ανθρώπους, όπως ο κ. Θεμιστοκλής Βώκος, ο συνιδρυτής των Ποσειδωνίων. Τώρα είναι επίσης η φιλοδοξία και μας ολόκληρης χώρας.

Ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Χρειαζόμαστε σκληρή δουλειά, αυστηρό σχεδιασμό και πολιτική σταθερότητα, για να το κάνουμε πραγματικότητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια γυρίσαμε την πορεία αυτής της χώρας προς τα πάνω. Στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε «πρόσω ολοταχώς».

Και φέτος, με την Ελληνική Προεδρία, είχαμε τη «Διακήρυξη των Αθηνών» που έβαλε τις βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό της Θαλάσσιας πολιτικής ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Αλλάζουμε, λοιπόν, τη χώρα μας. Και μαζί αλλάζουμε τις προοπτικές  ολόκληρης της περιοχής μας. Και προχωράμε κοιτώντας μπροστά, κοιτώντας προς τη θάλασσα, με έμπνευση από την ίδια τη θάλασσα και από το «Ελληνικό υπόδειγμα» που υπήρξε γαλάζιο.

Με τη στήριξη των Ελλήνων πλοιοκτητών που κερδίζουν τις μάχες σε όλους τους ωκεανούς κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς, μαζί με τη μεγάλη παράδοση της Ελληνικής ναυτοσύνης, επανεκκινούμε τη Χώρα μας ξεκινώντας από τη θάλασσα.

Τη θάλασσα που πάντα προσδιόρισε την Ελληνική Ιστορία όπως και την παγκόσμια Ιστορία, τον Ελληνικό Πολιτισμό, και βέβαια, τον Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Εύχομαι να έχετε μια πολύ ευχάριστη διαμονή και πολύ χρήσιμες επαγγελματικές επαφές. Και σας καλωσορίζω και πάλι, στην Ελλάδα και στα «Ποσειδώνια 2014».