Αρχείο

16 Μαΐου 2014

Στα απόνερα της επίσκεψης Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη

Τα… παραλειπόμενα της παρουσίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη απασχολούν από χτες το βράδυ τις πολιτικές συζητήσεις στην πόλη. Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, γιου του Αχιλλέα Καραμανλή στην ομιλία του πρωθυπουργού, δεν είναι η μόνη που προκάλεσε συζητήσεις. Εκείνη που τράβηξε τα βλέμματα ήταν η μητέρα...

του –κατά τα άλλα- «αντάρτη» υποψήφιου περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, Καίτη.
Η κ. Τζιτζικώστα ήταν στην πρώτη γραμμή εκείνων που παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού (αν και ο γιος περιόδευε στην Πιερία) και μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις πολιτικές αναφορές του κ. Σαμαρά. Εκείνοι που την αναγνώρισαν μέσα στο πλήθος έσπευσαν να τη χαιρετίσουν, ένδειξη της ενότητας που μπορεί να φέρει μια εμφάνιση του προέδρου του κόμματος στη ΝΔ.
Δεν μπορέσαμε να τη διακρίνουμε την ώρα που ο πρωθυπουργός ανέβασε στην εξέδρα τους κ.κ. Ιωαννίδη και Καλαφάτη, όμως ακόμη κι όταν ο κ. Σαμαράς καλούσε σε στήριξη των επιλογών του κόμματός του στους δήμους και τις περιφέρειες η κ. Τζιτζικώστα παρέμενε χαμογελαστή.
Όπως άλλωστε και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αλληλεγγύης», που παρότι είναι σε «κόντρα» στις εκλογές με τους υποψηφίους της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», παρέστησαν στην ομιλία του πρωθυπουργού και μάλιστα έστησαν πηγαδάκια με τους «αντιπάλους» τους.
Ευχάριστη αυτήν την κατάσταση δεν τη λες, αλλά είναι φανερό ότι μπορεί να επιλέξουν διαφορετικά ψηφοδέλτια στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών, όμως στην κάλπη των ευρωεκλογών η επιλογή τους θα είναι κοινή.
Μια και ο λόγος για κάλπες, αυτή η «υποδοχή» στη ΔΕΘ από τόσες κοπέλες που μοίραζαν καθεμιά το εκλογικό υλικό ενός υποψηφίου, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως (τέτοιο χαρτομάνι πια…). Τα περισσότερα σχόλια –θετικά- στην άτυπη πασαρέλα συγκέντρωσε πάντως η εντυπωσιακή «διανομέας» του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου, Κώστα Γιουτίκα. «Δίμετρη», ξανθιά, πανέμορφη, κανένας δεν την προσπέρασε χωρίς δεύτερη ματιά. Τόσο που στην αναμονή εκτός περιπτέρου 13 της ΔΕΘ, ο κ. Γιουτίκας έδινε τις απαραίτητες εξηγήσεις: «Είναι σύζυγος φίλου, φρεσκοπαντρεμένη και την προσέχω σαν τα μάτια μου. Του το υποσχέθηκα»…
Η είσοδος του πρωθυπουργού στο περίπτερο 13 έγινε μαζί με τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έλαμπε από τη χαρά του για την… προτίμηση που του έδειξε ο κ. Σαμαράς. Άλλωστε, ο κ. Ιωαννίδης αφιέρωσε χτες τη μέρα του στον πρωθυπουργό, καθώς τον συνόδευε σε κάθε του βήμα. Ο Σαμαράς όχι μόνο ενώνει και είναι ο «αρχηγός», όπως λέει κι ο κόουτς, αλλά φέρνει και ψήφους. Όταν μάλιστα η «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» επενδύει στη συσπείρωση των νεοδημοκρατών, αυτό ακριβώς εννοεί.
Ο πρωθυπουργός μπήκε με τη συνοδεία του από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία, για να αποφευχθεί συνάντησή του με διαμαρτυρόμενους στην πύλη της ΧΑΝΘ και υπό το φόβο τυχόν απροόπτων. Κι αν τα βλέμματα των ανδρών συγκέντρωσε η «promoter» Γιουτίκα, τα βλέμματα των γυναικών συγκέντρωσε ο Κρητικός της φρουράς Σαμαρά, ο οποίος άνετα θα έκανε καριέρα μοντέλου. Για πολλές ενδιαφερόμενες να διευκρινίσουμε ότι τον έχουν ξαναδεί στη συνοδεία της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη. Οι κυρίες έχουν έτσι ακόμη ένα λόγο να ζηλεύουν την όμορφη Όλγα…
Δυναμική παρουσία κι από τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος προτού εμφανιστεί ο πρωθυπουργός με υψωμένα τα χέρια χαιρέτησε όλες τις αμφιθεατρικές εξέδρες και έλαβε θερμό χειροκρότημα από τους παριστάμενους.
Πιο δυναμική ήταν η παρουσία της ΟΝΝΕΔ. Όταν μιλάμε για κερκίδα το εννοούμε. Μέχρι και ποδοσφαιρικά συνθήματα ακούστηκαν, σε βαθμό που ανάγκαζαν τον πρωθυπουργό να διακόπτει κάθε λίγο την ομιλία του. Μέχρι που σε κάποια στιγμή προς το τέλος, τα μειδιάματα του κ. Σαμαρά έγιναν ένα πλατύ χαμόγελο και ο πρωθυπουργός σταμάτησε για να ακούσει τη φωνή της νεολαίας του κόμματός του. Το απολάμβανε πραγματικά και δεν το έδειχνε μόνο, το είπε κιόλας.
Μάχιμος παρά την ηλικία του και ο Νικόλαος Μέρτζος και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. «Πολύ συχνά σε βλέπουμε τελευταία στην πόλη πρόεδρε», του είπαμε. «Και που είσαι ακόμη…», απάντησε. Βόλτα με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ασπασμοί με τον Σταύρο Καλαφάτη, παρόν στην ομιλία του πρωθυπουργού, σιγά μην έμενε ο κ. Μέρτζος αμέτοχος σε εκλογική περίοδο.
«Εσύ ησύχασες» έλεγαν στον Δημήτρη Γαλαμάτη όσοι τον έβλεπαν στην εκδήλωση του πρωθυπουργού. Μπορεί να μη συμμετέχει ο πρώην δήμαρχος Βόλβης στις εκλογές ως υποψήφιος, αλλά μόνο ησυχία δεν έχει. Διότι μετά το προφανές ακολουθούσε η «θανατηφόρα» ατάκα: «Βοήθα βρε Δημήτρη. Να είμαι η τέταρτη επιλογή σου…». Κάτι ξέρουν οι υποψήφιοι. Άλλωστε, ο κ. Γαλαμάτης την έχει την εκλογική προίκα και δεν είναι αμελητέα… Ποιον θα προικίσει είναι το ζήτημα.
Δίπλα δίπλα κάθισαν οι κ.κ. Αλέξανδρος και Δημήτρης Μπακατσέλος, στην πρώτη σειρά μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης, τους υπουργούς και τους βουλευτές. Παρόν κι από τους κ.κ. Κούβελα και Κοσκινά, όχι όμως κι από την κ. Έλενα Ράπτη, την οποία έψαχναν πολλοί. Μια μουρμούρα για την απουσία της υπάρχει στην πόλη, ήρθε και το χτεσινό και πυροδότησε νέες γκρίνιες. Η κ. Ράπτη, όπως πληροφορούμαστε, είναι στην Κύπρο, αλλά αυτό δεν αρκεί για ορισμένους ως αιτιολογία. Άσε που πολλοί το εξέλαβαν αρνητικά: «Σε περίοδο εκλογών να λείπει στην Κύπρο;».
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ήταν επίσης «ευτυχισμένος» χτες, καθώς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίσκεψη του πρωθυπουργού. Πριν την ομιλία, στην επίσκεψη Σαμαρά στο έργο της παράκαμψης των Τεμπών. Στην ομιλία του κ. Σαμαρά στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ, όλο το πακέτο των υποδομών στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός περνάει από τα χέρια του κ. Σιμόπουλου, ο οποίος δεν έκρυβε τη χαρά του, καθισμένος ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου και την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Πόπη Καλαϊτζή.

του Τάσου Τασιούλα
voria.gr