Αρχείο

26 Μαΐου 2014

ΔΕΞΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ: Η θύελλα των ΑΝΕΛ, η αντοχή του ΛΑΟΣ

Με φόντο το χθεσινό αποτέλεσμα, επί τάπητος τίθενται και τα σχέδια για επαναπροσέγγιση της λεγόμενης πολυκατοικίας της ελληνικής Δεξιάς. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αρκούνταν χθες να παραπέμψουν στις πρόσφατες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς προέχει το κυβερνητικό έργο. Τόνιζαν ωστόσο ότι το μήνυμα της κάλπης δεν έχει ως αποδέκτη μόνον τη ΝΔ, αλλά το σύνολο του κεντροδεξιού χώρου - ο οποίος απέτυχε με ηχηρό τρόπο να εμφανίσει δυναμική.
Οι ΑΝΕΛ μόλις που κατάφεραν να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή, επιβεβαιώνοντας για πολλούς...

ότι βρίσκονται σε πορεία καθόδου που οδηγεί εκτός κοινοβουλευτικού χάρτη, ενώ το αντιμνημονιακό εγχείρημα των Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη (Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό) περιορίστηκε σε ένα πενιχρό 1,1%.
Παρά τις φιλοδοξίες για επανασυγκρότηση του φιλελεύθερου χώρου, σχεδόν απαρατήρητες πέρασαν οι Γέφυρες - η συμμαχία της Δράσης του Θόδωρου Σκυλακάκη και η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε ότι η -επίσης με φιλελεύθερο στίγμα - κίνηση του ελληνογερμανού, πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη ξεπέρασε σε ποσοστό τις Γέφυρες.
Αντοχές έδειξε να έχει την ίδια ώρα ο ΛΑΟΣ που άγγιξε το 3%. Αν και το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη αποχωρεί πλέον και από την Ευρωβουλή (διέθετε δύο έδρες), το ποσοστό του φανερώνει ότι εξακολουθεί να διαθέτει έναν πανελλαδικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί και το ισχυρό όπλο του για να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στις διεργασίες εντός της ελληνικής Δεξιάς. Μέχρι πρότινος, πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης απέκλειε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τον κ. Σαμαρά.
Οι ΑΝΕΛ εισέρχονται σε περίοδο μεγάλων αναταράξεων και αυτό φαίνεται ότι θέλει να προλάβει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε έτοιμος για μια συνένωση με άλλες δεξιές αντιμημονιακές δυνάμεις. Συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί ότι για να ευοδωθεί το εγχείρημα, ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει ως προαπαιτούμενο την ανάληψη της ηγεσίας. «Είναι καιρός με ένα μεγάλο πολιτικό συνέδριο, το οποίο θα ξεκινήσει τις διεργασίες του άμεσα, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εκείνον τον πολιτικό φορέα μαζί, δίπλα και γύρω από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που θα αποτελέσει την πατριωτική, δημοκρατική δύναμη, η οποία θα ανατρέψει το σημερινό καθεστώς» ανέφερε.  
Στην Ενωση των Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη η απογοήτευση από το χθεσινό αποτέλεσμα είναι έντονη, ενώ καταγράφεται προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στο νεοϊδρυθέν κόμμα. Ο κ. Ζώης αναγνωρίζει ότι η αντιπαράθεση έχει περάσει σε μια μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ο Γιάννης Μανώλης δεν βλέπει ότι υπάρχει περιθώριο για στήριξη της ΝΔ, παρά τη χαμηλή πτήση του κόμματος.
  
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
tanea.gr