Αρχείο

12 Φεβρουαρίου 2014

Κάλεσμα Τζιτζικώστα σε Ιωαννίδη για συστράτευση

Τη βεβαιότητά του πως ο συνδυασμός του «Αλληλεγγύη Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία» θα κερδίσει στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στην Κεντρική Μακεδονία εξέφρασε ο εν ενεργεία Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος κάλεσε σε συστράτευση τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ζήτησε από τους άλλους υποψηφίους Περιφερειάρχες να μη μεταφέρουν στην...


περιφέρεια τα προβλήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής γιατί όπως είπε «ο διάλογος για την περιοχή δεν πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους». Δήλωσε επίσης αποφασισμένος να διεκδικήσει τον περιφερειακό θώκο παρά τα «εμπόδια».

«Αντάρτης δεν είναι ποτέ ο εν ενεργεία Περιφερειάρχης, ούτε οι αντιπεριφερειάρχες, ούτε οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Δεν δέχομαι τον όρο »αντάρτης». Δεν ερχόμαστε για να διχάσουμε αλλά για να ενώσουμε» είπε.

Σε ερώτηση της «Κ» για το εάν η απόφαση της ΝΔ να «κατεβάσει» τον Γιάννη Ιωαννίδη επηρεάστηκε από τη διένεξη που είχε πριν λίγους μήνες με το ΠΑΣΟΚ απάντησε πως: «Δεν το γνωρίζω πραγματικά. Πολλές σκέψεις είναι στο μυαλό μου. Πολλά με έχουν προβληματίσει». Σε άλλη ερώτηση της «Κ» για το εάν θα υποστηρίξει τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης της Συγγρού τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα αφοσιωθεί στη διοίκηση της Περιφέρειας και στην παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού του.

Έκανε «άνοιγμα» σε άλλους κομματικούς χώρους, κυρίως τους Ανεξάρτητους Έλληνες λέγοντας πως «οι κομματικές ταυτότητες μπαίνουν στο συρτάρι». «Έχουμε μια καθαρή αυτοδιοικητική πρόταση. Μακριά από κόμματα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι προέκυψε από παρθενογέννηση. Αλλά η κομματική ταυτότητα μπαίνει στο συρτάρι. Δεν ζητώ πιστοποιητικά από κανέναν» είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να τον διαγράψει η Νέα Δημοκρατία σημείωσε πως «όποιος και να με διαγράψει δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορία μου, τους αγώνες μου και το ψυχικό δέσιμο που αισθάνομαι με τους ανθρώπους της παράταξης».

Κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε σε βίντεο το συνδυασμό του «Αλληλεγγύη Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονίας» που όπως είπε είναι έργο των εθελοντών που έχει στο γραφείο του.

«Πρόκειται για ένα σύνθημα που ξεφεύγει από αυτά που έχουμε δει σήμερα. Θα τα αλλάξουμε όλα» ήταν το μήνυμα που έστειλε. Μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο έργο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως περιφερειάρχης. Υπενθυμίζεται πως ανέλαβε το Γενάρη του 2013. «Η επίδοση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η καλύτερη επίδοση μεταξύ των δεκατριών Περιφερειών της χώρας. 45 εκ. ευρώ. Ξεπεράσαμε τους στόχους μας κατά 12%» σημείωσε.  Καταφέραμε να ενισχύσουμε πάνω από χίλιες επιχειρήσεις και διασφαλίσαμε κονδύλια για άλλες τόσες», είπε.

«Όλα αυτά τα χρόνια έγινε έργο. Πήγαμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία που υπήρχε. Παρουσιάσαμε ανά θεματική ενότητα τους τομείς μας πάνω στους οποίους δουλέψαμε. Θέλαμε να κάνουμε πιο φιλικές τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες. Σήμερα οκτώ από τις δέκα διοικητικές πράξεις δεν χρειάζονται πολιτική υπογραφή. Είναι πολύ σημαντικό για τις ταχύτητες αυτό. Για πρώτη φορά παρέχονται υπηρεσίες στους πολίτες που δεν απαιτούν την μετακίνησή τους, μέσα από το ίντερνετ», συμπλήρωσε.

«Παρείχαμε τρόφιμα, συγκεντρώσαμε χρήματα, παιχνίδια που κατευθύναμε σε φορείς που έχουν ως αντικείμενο την κοινωνική πρόνοια. Για αυτούς τους λόγους καταθέσαμε την υποψηφιότητά μας. Γιατί αυτό το έργο και αυτή η δουλειά πρέπει να ολοκληρωθεί. Είμαι αποφασισμένος να ολοκληρώσω τη δουλεία αυτή» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι επτά άξονες της πολιτικής του είναι οι: αλληλεγγύη στους αδύναμους, σταθεροποίηση και αναγέννηση τοπικής οικονομίας, έξυπνη αναδιοργάνωση και αποτελεσματική του παραγωγικού προτύπου, βιωσιμότητα και προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, θεσμική αναδιοργάνωση στο διοικητικό μοντέλο, ποιοτική αναβάθμιση της λογικής της τοπικής διακυβέρνησης και προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων.

«Στόχος μας να είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πρώτη που θα βγει από την κρίση» ανέφερε.

Φορώντας γαλάζιο πουκάμισο και μπλε ζακέτα, όχι κοστούμι, αφού χαιρέτισε έναν έναν τους δημοσιογράφους ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου, αφού συνομίλησε σε «δημοσιογραφικά» πηγαδάκια. Σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία περιφερειακούς συμβούλους δεν έδωσε κανείς το παρών, αφού όπως είπε ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε με έναν έναν από αυτούς και τους ζήτησε να μην προσέλθουν στο Μακεδονία Παλλάς. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε και «παιχνίδι» και με τους δημοσιογράφους αφού τους έβγαζε φωτογραφίες με το κινητό του.

Μιλώντας για τους περιφερειακούς του συμβούλους και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αυτοί να αλλάξουν στάση είπε: «Πιστεύω στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα επί τρία χρόνια. Δώσαμε τα χέρια μετά τη διαδοχή. Ξέρω ότι κάποιοι θα δεχτούν πιέσεις και κάποιοι θα ενδώσουν. Δεν τους κρατώ κακία».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι «η σχέση μου με τον Πρωθυπουργό είναι αυτή που πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός με τον εκάστοτε εν ενεργεία Περιφερειάρχη. Ναι, μου είχε διαμηνυθεί ότι προορίζομαι για το δήμο αλλά είχα καταστήσει σαφή τη θέση μου. Θέλω να κάνω τη δουλειά μου στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.  Η προσφορά μου θα κλείσει όταν ολοκληρωθεί η πενταετία».

Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον Γιάννη Ιωαννίδη τον χαρακτήρισε φίλο. «Δεν κρατώ κακία σε κανέναν. Από εκεί και πέρα του ζητώ να έρθει να συστρατευτούμε για την Μακεδονία».

Του Βαγγέλη Στολάκη
karfitsa.gr