Αρχείο

3 Ιανουαρίου 2014

Στα σκαριά κόμμα της Δεξιάς

Πιθανό είναι πλέον η Νέα Δημοκρατία να βρεθεί με ένα ακόμη κόμμα στα πλευρά της, καθώς στον εκτός της ΝΔ χώρο της Δεξιάς συγκεντρώνεται πλέον η κρίσιμη μάζα στελεχών για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα έρθει να καλύψει και τα όποια κενά αφήνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου.

Η συγκρότηση μίας δεξιάς παράταξης με εθνικά και αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά αποτελεί ζητούμενο όχι μόνον για τα...


στελέχη που βρέθηκαν εκτός τειχών της Ν.Δ. αλλά και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα που ψάχνει έναν θεσμικό παίκτη προκειμένου να απορροφήσει το κύμα δυσαρέσκειας πριν αυτή κατευθυνθεί τελικά στη δεξαμενή της Χρυσής Αυγής.

Ο Βύρων Πολύδωρας, ο τελευταίος που διεγράφη από τη ΝΔ αφού καταψήφισε τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ουδέποτε έκρυψε ότι δεν θα συνταξιοδοτηθεί και σε συνομιλητές του εμφανίζεται έτοιμος ακόμη και να ηγηθεί ενός σχήματος που, όμως, δεν θα έχει χαρακτηριστικά «παράγκας» αλλά θα προσομοιάζει σε μία «Ελιά» της κεντροδεξιάς, ενώνοντας δυνάμεις που σήμερα κινούνται σε διαφορετικά σχήματα.

Ο κ. Πολύδωρας φέρεται να είχε επαφές, τις προηγούμενες ημέρες, με τον κ. Φράγκο Φραγκούλη – ο οποίος πάντως παρά τα θρυλούμενα δεν εμφανίζεται πρόθυμος να ηγηθεί – ενώ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και με άλλα στελέχη.

Προς την κατεύθυνση ενός τέτοιου σχήματος κινούνται και άλλα στελέχη όπως ο Χρ. Ζώης με τους δύο βουλευτές της νέας ΜΕΡΑς (Νικ. Σταυρογιάννης και Γ. Κουράκος), ο Νικ. Νικολόπουλος, ο Κ. Κιλτίδης κ.α.

Κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία του εγχειρήματος αποτελούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Π. Καμμένου, στο εσωτερικό των οποίων διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα σε κρίσιμα θέματα ενώ υπάρχουν και έντονες ενστάσεις για τη διαχείριση κρίσιμων κοινοβουλευτικών διαδικασιών, κάτι που ερμηνεύει και την προαναγγελία παραίτησης (σ.σ. εφόσον υλοποιηθεί) από την κ. Ραχήλ Μακρή. Έντονα προβληματισμένος για την πορεία του κόμματος εμφανίζεται σε συνομιλίες του ο κ. Νότης Μαριάς, εκ των υποστηρικτών της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο κ. Τέρενς Κουίκ, που ούτε καν θέλει να ακούει το σενάρια σύμπραξης των ΑΝΕΛ με την Κουμουνδούρου.

Ο κ. Π. Καμμένος βρίσκεται μεν υπό πίεση, ωστόσο και στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει με σχετική επιτυχία αντίστοιχες κρίσεις. Ωστόσο, είναι σαφές πώς παρά την κάμψη της ΝΔ, το κόμμα που καβάλησε το αντιμνημονιακό κύμα των εκλογών του 2012, αδυνατεί αφενός να εισπράξει τις απώλειες της ΝΔ και αφετέρου δεν προβάλλεται ως μία συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση για τον κεντροδεξιό χώρο.

Υπό την έννοια αυτή, δεν αποκλείεται να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά Καμμένου προκειμένου να προσχωρήσει σε ένα νέο σχήμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Πολύδωρας... αυτοπροτείνεται για αρχηγός δεν σημαίνει ότι αποτελεί και την επικρατέστερη εκδοχή καθώς ο χώρος χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών... ηγετών. Στο παρασκήνιο, άλλωστε, ακόμη και πριν τη διαγραφή Πολύδωρα οι ζυμώσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη προς αναζήτηση του προσώπου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενοποιητικά για το σύνολο των στελεχών της παραδοσιακής, λαϊκής δεξιάς. Και επί του παρόντος ακόμη αναζητείται...

newsbomb.gr