Αρχείο

27 Φεβρουαρίου 2013

Απόφαση-σοκ: Ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο


Ισόβια ποινή κάθειρξης για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Παπαγεωργόπουλου και πρώην γγ του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και ισόβια συν 9 χρόνια για τον πρώην ταμία του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Στον διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας Θωμά Γκόλα επέβαλε ποινή 15 ετών και 10 ετών...


στον έτερο διευθυντή Γεώργιο Γκαϊτατζή, για τους οποίους ο δικαστής ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατόν να διακριβωθούν τα κίνητρα τους για τη συνέργεια στην υπεξαίρεση. Και οι δύο διευθυντές αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Όλοι οι καταδικασθέντες αναμένεται να ασκήσουν έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης.
«Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση. κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις για αυτήν την απόφαση», περιορίστηκε να δηλώσει μετά την ανακοίνωση της ποινής ο πρώην δήμαρχος. Από την πλευρά του ο δικαστής απάντησε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Δεν θα είμαστε, πάντως, εμείς αυτοί κ.Παπαγεωργόπουλε».
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η σύζυγος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου εμφανώς καταβεβλημένη, τον πλησίασε και τον αγκάλιασε σφιχτά. Ο ίδιος ήταν εμφανώς απογοητευμένος αλλά, σε γενικές γραμμές, παρέμεινε ψύχραιμος.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό για Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη. Οι καταδικασθέντες αναμένεται να οδηγθούν από στιγμή σε στιγμή στις φυλακές Διαβατών. Ελαφρυντικά πρότερου έντιμου βίου αναγνώρισε μόνο για τους δύο διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας.
«Δεν αρκεί το λευκό ποινικό μητρώο. Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις και η διαδρομή στην πολιτική δεν μπορούν να θεμελιώσιουν την απονομή του ελαφρυντικού. Αντίθετα, θα έπρεπε να αποτελέσουν στοιχεία ήθους και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα. Το πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωθηκαν πράξεις διαφθοράς αμέσως μόλις η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου ανέλαβε τη διοίκηση. Ο κ.Παπαγεωργόπουλος δεν εκδήλωσε μεταμέλεια, φαίνεται ότι ήταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, σε μία απάντηση-κόλαφο στις αιτιάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Ο εισαγγελέας είχε προτείνει να αναγνωριστούν για όλους τους κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και για τον Παναγιώτη Σαξώνη επιπλέον  το ελαφρυντικό ότι ήταν ο άνθρωπος κλειδί για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.
Μετά την απόρρριψη των ελαφρυντικών από τον πρόεδρο, ο εισαγγελέας πρότεινε ως ποινές ισόβια κάθειρξη για τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη, 17 χρόνια κάθειρξη για τον έναν διεθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας Θωμά Γκόλα και 12 χρόνια για τον έτερο διευθυντή Γεώργιο Γκαϊτατζή.
Νωρίτερα ο πρόεδρος ανακοίνωσε την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης ύψους 17,1 εκατ. ευρώ από το 1999 έως το 2008. Ο πρώην δήμαρχος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, δια παραλήψεως λόγω της εγγυητικής του θέσης ως δημάρχου.
Ένοχος και ο άλλοτε στενός συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση και για απλή συνδρομή σε πλαστογραφία.
Ο Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση, απλή πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Επίσης, ένοχοι κρίθηκαν και οι δυο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας και Γεώργιος Γκαϊτατζής για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση.
Ο πρόεδρος της έδρας Γιώργος Αποστολάκης ανακοίνωσε την αθώωση των τριών πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη, Θ. Αθανάσαρο και Αν. Γερογιάννη.
Αθώοι κρίθηκαν και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, πλην των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας.
Στο σκεπτικό της απόφασης, που ανέπτυξε διεξοδικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία 'πηγή' χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.
Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός.
Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά» τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.
Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους».

Πηγή: voria.gr