Αρχείο

18 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Καραμανλής: Παραμένω παρών και όχι δεδομένος


«Δεν φεύγω, δεν πάω σπίτι μου». Αυτό το σαφέστατο μήνυμα στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε όσους βιάστηκαν να τον... αποστρατεύσουν προαναγγέλλοντας ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφιος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο κ. Καραμανλής, όχι μόνο δεν πρόκειται να...


γίνει συνταξιούχος με «παντόφλες», αλλά σκοπεύει να σηκώνει το γάντι κάθε φορά που κάποιοι εντελώς... τυχαία, όπως επιχείρησε ο κ. Στουρνάρας, συνεχίσουν τα περίεργα παιχνιδάκια τους με αναφορές στη διακυβέρνηση του τόπου από τη Ν.Δ. (2004-2009). Ο νέος ρόλος του, όπως τον περιγράφουν στενοί συνεργάτες του, είναι αυτός του θεσμικού εγγυητή που θα θωρακίζει τη φιλοσοφία μιας Ν.Δ. που ήταν και παραμένει ένα λαϊκό κόμμα, το οποίο δεν θεοποιεί την αγορά και στηρίζεται στη μεσαία τάξη που σήμερα βάλλεται πανταχόθεν. Την ίδια ώρα, διαμηνύει ότι ναι μεν στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά δεν πρέπει να τον θεωρούν πλέον «δεδομένο» όταν λαμβάνονται αποφάσεις που ενδέχεται να δημιουργήσουν εθνικά προβλήματα ή όταν λέγονται πράγματα που αλλοιώνουν το ιδεολογικό πλαίσιο της Ν.Δ. και προσβάλλουν την ιστορία της παράταξης και της κυβέρνησής του.
Το non paper με τα συγκεκριμένα στοιχεία ήταν απλώς η αρχή και η ένδειξη ότι πλέον η πλατεία Μαβίλη δεν σκοπεύει να αφήσει αναπάντητη τη λάσπη που θα ρίχνουν στον ανεμιστήρα διάφορα κέντρα διαπλοκής, τόσο πολιτικοοικονομικής όσο και διάφορων συγκροτημάτων Τύπου που έχουν αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη διάφορων παράκεντρων που αποπειρώνται από τώρα να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα. Το δεύτερο (μετά την έκδοση του πολυσέλιδου και με στοιχεία non paper) μήνυμα που στέλνει ο Κώστας Καραμανλής είναι ηχηρότατο, καθώς θεωρεί ότι κάποιοι με τις διαρροές που κάνουν τον τελευταίο καιρό περί αποστρατείας του εξυπηρετούν πόθους για μετάλλαξη του κόμματος σε κάτι άλλο, με την εμπλοκή προσώπων που όχι μόνο δεν θα προσφέρουν στην παράταξη, αλλά αντίθετα θα διώξουν και ψηφοφόρους προς άλλα κόμματα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «στρατηγείο» του Κώστα Καραμανλή παραμένει ενεργό και οι πολιτικοί και δημοσιογραφικοί επισκέπτες πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, μια και θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι δικαιωμένος σε πολλά επίπεδα και οφείλει, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, να παρεμβαίνει όπως εκείνος κρίνει κάθε φορά. Σκοπός δεν είναι, όπως τόνιζαν οι συνεργάτες του, να δημιουργήσει εμπόδια στον κ. Σαμαρά, μια και θεωρούν ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Εκείνο που θέλουν είναι να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι δεν γίνεται να ισοπεδωθεί άλλο η μεσαία τάξη, που πλέον δεν βρίσκεται στα όριά της, αλλά τα έχει ξεπεράσει. Γι' αυτό και κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ψηφίσει μια νέα άδικη φορολόγηση των ακινήτων ή άλλα μέτρα. Το αντίθετο, θα λέγαμε, μια και η περίοδος χάριτος που υπήρχε για μια σειρά θεμάτων φαίνεται ότι έχει λήξει. Για όσους παρατηρούν πάντως τις κινήσεις Καραμανλή, οι διαφοροποιήσεις κλιμακώνονται, καθώς ξεκίνησαν από την ψηφοφορία στη «λίστα Λαγκάρντ» και συνεχίζονται με διαβαθμίσεις.

Νίκος Ελευθερόγλου
Πηγή: dimokratianews