Αρχείο

5 Δεκεμβρίου 2012

Συνάντηση Αβραμόπουλου - Λαβρόφ σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσουν» οι ελληνορωσικές σχέσεις


Πηγή: protothema.gr

Στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε το πρωί της Τρίτης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Στη συνάντηση των δύο αντρών επιβεβαιώθηκε...


η αμοιβαία βούληση να ξαναμπούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε μια πορεία ουσιαστικής διεύρυνσης και εμβάθυνσης, που να ανταποκρίνεται στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς. Συμφώνησαν επίσης ότι οι δεσμοί αυτοί αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για τη δυναμική ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα και με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων στο άμεσο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών ανανέωσε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί τη χώρα μας, ενώ ο κ. Λαβρόφ αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Αβραμόπουλου να επισκεφθεί την Αθήνα, το προσεχές διάστημα, με σκοπό να τεθούν τα θεμέλια νέας ώθησης και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων και να υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών που θα ενισχύσει το συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ προγραμματίζεται να υπογραφούν το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2013-2015, το Εκτελεστικό Πρόγραμμα Συμφωνίας Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας 2013-2015, το Μνημόνιο Διαβουλεύσεων των δύο Υπουργείων Εξωτερικών και η Κοινή Δήλωση για ενίσχυση της Συνεργασίας σε θέματα Κινητικότητας.
Πέραν της διμερούς συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η διευκόλυνση του καθεστώτος θεωρήσεων, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για το επίπεδο της συνεργασίας της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπου επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της αμοιβαίως επωφελούς ανάπτυξης των σχέσεων της Ρωσίας με τους δύο Οργανισμούς.