Αρχείο

13 Δεκεμβρίου 2012

Αισιοδοξία Χατζηδάκη για την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ


Πηγή: voria.gr

Αισιόδοξος σχετικά με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ για το έτος 2012, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Περιφερειών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πορεία του προγραμματισμού.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, παρά την υστέρηση που παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους...


σε σχέση με τους αρχικούς στόχους (απορρόφηση 700 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,2 δισ.), τα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία της Κομισιόν υπολογίζουν το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στις αρχές Νοεμβρίου στο 45,3% δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα παραπάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η απορρόφηση κυμαίνεται περίπου στο ποσοστό της Γερμανίας, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο πήχης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συνέχισε, ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ και αυτόν τον στόχο προσπαθούμε να πετύχουμε με δυσκολίες, σημειώνοντας πως είχε γίνει προσπάθεια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και χτίζουμε πάνω σε αυτήν.
«Στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το κλείσιμο του χρόνου, θα έχουμε μια ριζικά διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που σας παρουσιάζουμε και θα κάνουμε σημαντικά αιτήματα πληρωμών στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Τέλος, ο υπουργός προχώρησε στην αναγγελία επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να προχωρήσει ο επενδυτής σε λειτουργία της επιχείρησής του με δικό του ρίσκο, προτού εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας . Οι μόνες προαπαιτούμενες ενέργειες θα είναι οι αδειοδοτήσεις που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς.