Αρχείο

6 Δεκεμβρίου 2012

Την ανησυχία του για την ελευθεροτυπία εξέφρασε στη Βουλή ο Τ. Κουίκ


Μιλώντας απόψε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση  της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα την «εξέταση της Πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των  οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης...


κλπ», είπε μεταξύ άλλων τα εξής απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Καραγκούνη:
«Οι προτεινόμενες, έστω και σε αρχικό στάδιο, ποινικές κυρώσεις για εκείνους που κατέχουν ή διαχειρίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα τη χειραγώγηση της αγοράς, με βάζει σε ανησυχία σε σχέση με την Ελευθεροτυπία. Με την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού καθήκοντος.
Τα τελευταία δείγματα διώξεων δημοσιογράφων που διακίνησαν σημαντικές για την ενημέρωση του Έλληνα πολίτη πληροφορίες, δεν είναι καλός προάγγελος για το που το πάει η Ελλάδα με ντιρεκτίβες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα θέματα της ελεύθερης ενημέρωσης και μάλιστα σε μία άκρως μνημονιακή για τη χώρα, όπου κάποιοι θέλουν κλειστά στόματα.
Υπενθυμίζω επίσης ότι πρόσφατα επιβλήθηκε λογοκρισία και στο Bloomberg, το διεθνές δημοσιογραφικό οικονομικό Δίκτυο, που πασχίζει να συλλέξει πληροφορίες για το σκάνδαλο των swaps στην ελληνική προσχώρηση στην ΟΝΕ.
Ζήτησε από τον πρώην Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ τις σχετικές επιστολές και άλλα έγγραφα, ο Τρισέ αρνήθηκε να τις παραδώσει με το αιτιολογικό ότι η δημοσιοποίησή τους θα έβλαπτε την Αγορά (!) και το Bloomberg στράφηκε στη Δικαιοσύνη κατά αυτής της απόφασης.
Τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την ΕΚΤ! Στην ουσία δικαίωσε την λογοκρισία σε βάρος της ενημέρωσης των πολιτών για πράξεις που τον αφορούν άμεσα.
Αντιλαμβάνεστε κ. Υπουργέ, ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα ή ραδιοτηλεοπτικό ρεπορτάζ που μπορεί εύκολα και αυθαίρετα να χαρακτηριστεί ως υπονομευτικό του Χρηματιστηρίου και της Αγοράς γενικότερα, από εκείνους που θέλουν το νόμο της σιωπής, μετατρέπεται εύκολα σε ποινικό αδίκημα και σε δίωξη της Ελευθεροτυπίας.
Επίσης με την ευκαιρία αυτή, καλώ τη Κυβέρνηση να καταργήσει τον τυποκτόνο νόμο των αγωγών που επέβαλε ο Υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Ως δημοσιογράφος μαχόμενος επί 45 χρόνια και τώρα ως Βουλευτής, μου είναι αδιανόητο να αντιληφθώ πώς είναι δυνατόν η εντιμότητα και το δίκαιο ενός πολιτικού να εκκαθαρίζεται με αγωγές και να αποτιμάται με μερικές δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή με την κατάσχεση των σπιτιών των δημοσιογράφων, όταν η δικαίωσή του μπορεί να αποδειχθεί στα ποινικά δικαστήρια με την καταδίκη του όποιου δημοσιογράφου με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.
Ας τελειώνουμε με αυτή τη βιομηχανία των αγωγών όταν έχουμε πληθώρα διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα.
Και κάτι ακόμα:
Σας αποκάλεσα πριν με τον τίτλο του Υπουργού. Ξέρετε γιατί; Αναρωτιέμαι που βρίσκεται τόσον καιρό ο κ. Ρουπακιώτης. Είναι σαφές ότι εσείς ασκείτε πλήρως τα καθήκοντά του. Που είναι ο κ. Ρουπακιώτης;»