Αρχείο

5 Δεκεμβρίου 2012

Αρχίζει η καταβολή των εφάπαξ στο Δημόσιο


Πηγή: nooz.gr

«Γίνονται συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες για τον αρτιότερο τρόπο οργάνωσης των ασφαλιστικών Ταμείων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δικαιούχους», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.
«Το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο...


Οικονομικών επιταχύνουν τους ρυθμούς τους έτσι ώστε να αυξήσουμε ταχύτητα και να πετύχουμε το μεγαλύτερο αριθμό απορροφητικότητας. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και το κάνουμε», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η εκκαθάριση των αιτήσεων για την καταβολή των εφάπαξ που εκκρεμούν, έχει ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αλλά η διαδικασία θα επιταχυνθεί από τον Ιανουάριο του 2013, και αφού προηγηθεί η καταβολή της δόσης.
Κατά την συνάντηση, εξετάσθηκαν οργανωτικά θέματα των Ταμείων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κονδυλίων που θα προέλθουν από την εκταμίευση της δόσης και η ενίσχυση με πόρους πέραν του 1,3 δισ. ευρώ που θα δοθεί για το εφάπαξ των ασφαλισμένων του Δημοσίου, του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και των Ταμείων Πρόνοιας των υπαλλήλων του ΙΚΑ και της ΔΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έχει προκριθεί το σενάριο της αποπληρωμής με σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από τις παλαιότερες αιτήσεις.
Με τα σημερινά του έσοδα το Ταμείο μπορεί να καταβάλει περίπου 6.000 εφάπαξ το χρόνο, ενώ αυτή την περίοδο καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2009 και είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
Συνολικά εκκρεμούν 62.000 αιτήσεις από τις οποίες 40.228 είναι ληξιπρόθεσμες. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι έως το τέλος του 2013 να έχουν καταβληθεί 37.000 εφάπαξ.
Τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι μετά την εκταμίευση της δόσης και την ενίσχυση του προσωπικού του Ταμείου, από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα μπορούν να καταβάλλονται τα εφάπαξ σε 3.500 δικαιούχους κάθε μήνα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 43 υπάλληλοι του Ταμείου θα εργάζονται και εκτός του κανονικού ωραρίου τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα, ενώ θα αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό και 25 υπάλληλοι των πρώην οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που έχουν καταργηθεί.