Αρχείο

14 Δεκεμβρίου 2012

Η δήλωση Σαμαρά από τις Βρυξέλλες


"Σήμερα τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος αγωνίας για την Ελλάδα.
Σήμερα τελειώνουν οι φήμες, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις για έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ.
Σήμερα η Ελλάδα κερδίζει τη μεγάλη ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση. Όρθια, όχι γονατισμένη. Καλύτερη, όχι ισοπεδωμένη. Ισχυρότερη, όχι...


απομονωμένη.
Τα χρήματα που εκταμιεύονται για την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη κάναμε, αποτελούν μια δικαίωση και μια αφετηρία.
Δικαίωση για την πολιτική τριών κομμάτων που πίστεψαν στην Αναγέννηση της χώρας και όχι στην καταστροφή της.
Που πίστεψαν στην Ευρώπη και όχι σε μιαν Ελλάδα απομονωμένη.
Και θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τούτη την ώρα τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Κουβέλη και τους Βουλευτές τους αλλά και τους Βουλευτές, τους αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας, που δώσαμε μαζί τις μάχες και τα τρία κόμματα και τις κερδίσαμε μαζί.
Και είναι μια αφετηρία για ολόκληρη την Ελλάδα και τους Έλληνες, που έχοντας αποφύγει τον γκρεμό, έχουν στέρεους πλέον λόγους να αισιοδοξούν!
Είναι δικαίωση γιατί ουσιαστικά θα πάρουμε μέσα στους επόμενους μήνες 52,5 δισεκατομμύρια. Πράγμα που κανείς δεν είχε τολμήσει να προβλέψει προηγουμένως.
Κι απ’ αυτά, τα 40 περίπου θα μείνουν μέσα στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά και τόσο μεγάλο ποσοστό θα μείνουν μέσα στην Ελλάδα.
Από τα υπόλοιπα, τα 11 σβήνουν 20 δισεκατομμύρια χρέους. Ούτε τέτοια πρόβλεψη είχε γίνει προηγουμένως.
Αρχικά ήταν να πάρουμε αμέσως 31 δισεκατομμύρια και παίρνουμε αμέσως 34,5.
Από αυτά, στην αρχή προβλεπόταν να έχουμε στη διάθεσή μας 4 δισεκατομμύρια περίπου προκειμένου να καλύψουμε άμεσες ανάγκες.
Από τις επόμενες μέρες θα έχουμε στη διάθεσή μας σχεδόν τα διπλά: 7 δισεκατομμύρια! Και 7 το επόμενο αμέσως τρίμηνο.
Κι όλα αυτά πέρα και πάνω από τη χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
--Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεχρεώσουμε όλα όσα το Ελληνικό δημόσιο, το κράτος χρωστάει στους Έλληνες πολίτες όλα τα τελευταία χρόνια. Από το 2010 και μετά το κράτος έφτασε στο σημείο να χρωστάει στους πολίτες πάνω από 9 δισεκατομμύρια.
--Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που έχουν κυριολεκτικά παραλύσει εδώ κι ένα χρόνο.
--Η ρευστότητα έτσι θα αρχίσει να αποκαθίσταται, ώστε να υπάρξουν δάνεια για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Να σωθούν θέσεις εργασίας και να φρενάρουμε η ανεργία.
--Όλο αυτό το σύννεφο αβεβαιότητας που σκέπαζε τη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα, απομακρύνθηκε πλέον οριστικά. Κι αυτό θα επιτρέψει να υπάρξουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να πέσει η ανεργία, που ήταν πάντα το μεγάλο ζητούμενο.
Κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα γίνει τίποτε από αυτά.
Κάποιοι θεωρούσαν βέβαιο ότι θα μας πετάξουν έξω από το Ευρώ.
Κάποιοι πίστευαν ότι δεν διαπραγματευθήκαμε τίποτα!
Κι ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν:  πως κόπηκαν τα επιτόκια για τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν μπορούν να πιστέψουν πως κόπηκαν τα χρεολύσια για τα επόμενα 15 χρόνια, πως μας επιστρέφουν τα κέρδη που κέρδισαν οι ξένες κεντρικές τράπεζες πάνω στο Ελληνικό χρέος, ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν πως μας κόβουν κι άλλα 20 δισεκατομμύρια από το μελλοντικό μας χρέος, πέρα από τα 20 που κόψαμε εμείς με την επαναγορά των Ελληνικών ομολόγων.
Ήδη δανειζόμαστε πολύ πιο φθηνά από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, και με τους καλύτερους όρους που δανείστηκε ποτέ μια χώρα που βρίσκεται σε τέτοια κρίση. Ήδη κόψαμε περισσότερο χρέος απ’ ότι έχει κοπεί ποτέ. Κι αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν σημαντικά και οι δημόσιες δαπάνες και οι ανάγκες μας για τόκους και χρεολύσια.
Και ήδη εξασφαλίσαμε ότι θα μπουν την επόμενη χρονιά στην Ελληνική οικονομία περισσότερα χρήματα από εκείνα που θα βγουν λόγω της λιτότητας.
Για πρώτη φορά αλλάζει το μείγμα πολιτικής κι υπάρχει προοπτική πραγματική και ελπίδα για Ανάπτυξη.
Κάποιοι όλα αυτά τα είχαν αμφισβητήσει. Και τώρα δεν ξέρω τι θα πουν, αλλά μάλλον ούτε  και εκείνοι ξέρουν…
Όμως η σημερινή μέρα δεν είναι απλά δικαίωση μιας πολιτικής.
Είναι ημέρα ενότητας και ελπίδας.
Όσα έγιναν ως τώρα, ίσως μας δίχασαν.
Όσα μπορούν να γίνουν από δω και μπρός, πρέπει να το ελπίζω, να μας ενώσουν.
Γιατί σήμερα κερδίσαμε μιαν μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση οριστικά.
Στο χέρι μας είναι πια. Μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.
Την αξιοπιστία μας την αποκαταστήσαμε στο εξωτερικό.
Τώρα θα αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και την Ελπίδα μέσα στη χώρα.
Αλλά και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού.

Σ. Κεδίκογλου: Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει χρόνος δυστυχώς, γιατί αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής. Μόνο μια ερώτηση.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα θέμα με τους υπαλλήλους της Βουλής, το οποίο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και φαίνεταινα υπάρχει ένα μπέρδεμα.
Α. Σαμαράς: Εγώ και η κυβέρνηση μου εκβιασμούς δε δεχόμαστε. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων και όλοι, όλοι ανεξαιρέτως, θα έχουν την ίδια ακριβώς μεταχείριση. Σε τέτοιες ώρες είναι επόμενο αυτή να είναι η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης".