Αρχείο

5 Δεκεμβρίου 2012

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα του πυρήνα της Ευρώπης»


Πηγή: real.gr

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα του πυρήνα της Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Munchner Merkur», στο Μόναχο, όπου βρέθηκε για να προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού...


Α. Σαμαρά.
Στις επισημάνσεις της εφημερίδας ότι πολλά μέλη του CSU θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα αποτύγχανε. Συνεισφέρουμε 2500 χρόνια ιστορία σε αυτή την ήπειρο. Κανένα δέντρο σε αυτόν τον κόσμο δεν επιβιώνει χωρίς ρίζες. Για να κάνουμε μια σύγκριση: Θα μπορούσατε να φανταστείτε να διώχνει ο Ομπάμα την Καλιφόρνια από το δολάριο εάν έχει ένα πρόβλημα;»
Για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «στην αρχή υπήρξαν αρνητικές προκαταλήψεις. Δύο επισκέψεις έσπασαν τον πάγο. Ο Σαμαράς στο Βερολίνο, η Μέρκελ στην Αθήνα».
Σε ερώτηση για το αν επιθυμεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι «πριν από δέκα χρόνια προσπεράσαμε τη μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, κάτι για το οποίο αγωνίστηκα τότε στο πλευρό του Πέτερ Αλτμάιερ».
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς, φτιάξαμε ένα πλοίο με τη σκέψη μόνο στην καλοκαιρία και όχι στην καταιγίδα». Τόνισε δε ότι «τώρα θα πρέπει, βήμα προς βήμα, να φτάσουμε σε αυτό το στόχο. Επιθυμώ η Ευρώπη να μην είναι μόνο μία νομισματική ένωση, αλλά να υπάρξει κοινή οικονομική και πολιτική ανάπτυξη».
Επισήμανε δε ότι «θέλω έναν «πρόεδρο της Ευρώπης», ο οποίος θα μιλάει στο όνομα της ένωσης και όχι μόνο των εθνικών συμφερόντων», ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτής της άποψης είναι και ο Β. Σόιμπλε».
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης σε ερώτηση αν οι Έλληνες θα πρέπει να υποταχθούν ολοκληρωτικά σε έναν ξένο από οικονομικής άποψης, ξεκαθάρισε ότι «οι Έλληνες είναι ένας περήφανος λαός και με αυτοπεποίθηση, θα επιτύχουμε μόνοι μας», ενώ αναφέρθηκε και στις δραστικές περικοπές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι «έχουμε πετύχει σε πέντε μήνες αυτά για τα οποία άλλες δημοκρατίες θα χρειάζονταν μία γενιά, αυτό είναι ένα θαύμα».