Αρχείο

26 Νοεμβρίου 2012

Νέες διαβεβαιώσεις για κανονική καταβολή των συντάξεων το Δεκέμβριο


Πηγή: in.gr

Στις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα καταβληθούν οι συντάξεις και το επίδομα των Χριστουγέννων, ενώ δεν θα υπάρξουν περικοπές για το μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Γιάννη Βρούτση, που πρόσθεσε ότι η «όποια προσαρμογή θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο μήνα και εφεξής».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Mega...


υπουργό Εργασίας, οι συντάξεις του ΙΚΑ του Ιανουαρίου, θα μπουν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2013, θα είναι έτοιμος ο νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός υπολογισμού και πληρωμής των συντάξεων, που θα προκύψουν μετά τις μειώσεις στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών.
Οι νέες μειώσεις θα είναι 5% για τις συντάξεις από 1001 έως 1500 ευρώ, 10%, από 1501 έως 2000 ευρώ, 15% από 2001 έως 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.
Συνεχίζοντας ο κ. Βρούτσης, χαρακτήρισε «αναγκαίες» τις πρόσφατες μειώσεις στις συντάξεις και υποστήριξε, ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ επανέλαβε, ότι για πρώτη φορά μέσα στο 2013 ο κοινωνικός προϋπολογισμός θα έχει πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ.
«Εάν δεν κάναμε τις προσαρμογές θα είχαμε έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι θα πηγαίναμε σε άτακτες περικοπές», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενος στο εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων μέσα στο 2014, και σημείωσε, ότι εντός του 2013 θα υπάρξουν νέες αναλογιστικές μελέτες και νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ.
Πρόσθεσε επίσης, ότι σε μεγάλο βαθμό η η αποπληρωμή των περίπου 60.000 εφάπαξ του Δημοσίου που βρίσκονται στην αναμονή τα τελευταία δύο χρόνια, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε τέλος, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των αδικιών, «έστω και αν μπαίνουμε σε ζήτημα αυξήσεων» όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε ότι για να αποκατασταθούν οι αδικίες που αποτυπώθηκαν στην πρώτη μελέτη βιωσιμότητας των Ταμείων, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προχωρήσουν μέσα στο 2013 «σε ουσιαστική και πραγματική γενική αναλογιστική μελέτη για όλα τα ταμεία που με πολλή ακρίβεια θα αποτυπώνει αυτή την αναζητούμενη ισορροπία μεταξύ εισφοράς και παροχής».