Αρχείο

19 Νοεμβρίου 2012

«Αναψε πράσινο» στις ρήτρες περικοπών


Πηγή: naftemporiki.gr

Απολύσεις και νέοι φόροι θα επιβάλλονται στο εξής κάθε φορά που «εκτροχιάζονται» οι στόχοι του μνημονίου, ενώ σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να απαιτούνται και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Αυτά προκύπτουν, εμμέσως πλην σαφώς, από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που παρέδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε όλους τους υπουργούς κατά τη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη...


Σαμαρά, με βάση τις οποίες καθορίζονται οι ρήτρες αυτόματης επιβολής ποινών και γενικότερα η λειτουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων, που προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που δεν εκπληρώνονται οι στόχοι που έχουν πλέον τεθεί μετά την ψήφιση των πρόσφατων μέτρων και του προϋπολογισμού.
Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έλαβαν το περασμένο Σάββατο το «πράσινο φως» της τρόικας και σήμερα, εκτός απροόπτου, κατατίθενται στη Βουλή προκειμένου ο κ. Στουρνάρας να μεταβεί αύριο στο κρίσιμο Eurogroup έχοντας «σφραγίσει» όλες τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα, αφενός για την αποφυγή τυχόν εμπλοκής της τελευταίας στιγμής, αφετέρου δε ως ένα ακόμη δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις και επομένως είναι πλέον η σειρά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ
Σύμφωνα δε με το περιεχόμενό τους, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», προβλέπονται τα εξής:
* Η πορεία των δημοσίων εσόδων θα παρακολουθείται ανά μήνα σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, φορείς κ.λπ.
* Εάν υπάρχει απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από το στόχο του μνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο.
* Εάν επί δύο τρίμηνα δεν εκπληρωθούν οι στόχοι από κάποιο υπουργείο, αυτομάτως θα τοποθετείται επίτροπος, ο οποίος θα είναι Ελληνας, από το υπουργείο Οικονομικών στο συγκεκριμένο υπουργείο, ενώ άμεσα θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών» αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
* Εάν επί δύο επίσης τρίμηνα δεν εκπληρώνονται οι στόχοι στους δήμους, αυτομάτως θα μπαίνουν νέοι φόροι στους δημότες, ακόμη και αύξηση του ΤΑΠ στο τρία τοις χιλίοις.
* Εάν οι διοικητές ΔΕΚΟ δεν πιάσουν στους στόχους, αυτομάτως τους κόβεται ο μισθός ή απολύονται.
* Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, θα λαμβάνονται μέτρα.
* Από 1/1/2014 οι φορείς και τα υπουργεία θα δανείζονται μόνο για επενδύσεις.
* Προβλέπεται η παραμονή των γενικών διευθυντών των υπουργείων υπό προϋποθέσεις, ακόμη κι αν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
* Στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την Εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους», θα πρέπει να πηγαίνουν τα έσοδα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό στην πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίζεται και «η παραμικρή λεπτομέρεια για τα πάντα», όπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, δηλαδή από το πού και πώς θα πωλείται το βρεφικό γάλα, μέχρι τις συντάξεις, οι οποίες στο εξής θα καταβάλλονται κάθε τελευταία μέρα του μήνα, ενώ υπάρχει και σειρά διευκρινιστικών ρυθμίσεων ακόμα και για τα ταξί και τα βυτιοφόρα.
Με τη δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα απομακρύνονται οι απειλές των εταίρων μας να ελέγχουν αυτοί την πορεία του προϋπολογισμού υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και ΟΤΑ.
Με τις δύο αυτές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση μεταβαίνει ουσιαστικά έτοιμη στις Βρυξέλλες για την αυριανή «μάχη», ενώ ο κ. Στουρνάρας θα έχει στις αποσκευές του και την πρόταση της Αθήνας για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την επιμήκυνση.
Ακόμη δύο πράξεις αφορούν στο καθεστώς μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Βουλής που πρέπει να συμβαδίσει με αυτό που ισχύει σε όλο το Δημόσιο, καθώς και στις συντάξεις των βουλευτών.
«Φρένο» στις δαπάνες με παρατηρητήριο στους ΟΤΑ
«Φρένο» στις δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) βάζει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς επεκτείνεται και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (ΔΕΚΟ), η οποία προβλέπει ότι όποιος φορέας αποκλίνει σε μηνιαία βάση, το ποσό θα αφαιρείται από την επιχορήγηση του επόμενου μήνα.
Το εγκεκριμένο μάλιστα ποσό ακαθάριστου δανεισμού θα μειώνεται ισόποσα μέχρι να αντισταθμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις, οπότε η επιχορήγηση και ο δανεισμός θα αναπροσαρμόζονται στα αρχικά εγκεκριμένα όρια. Αν υπάρξει απόκλιση σε βάθος τριμήνου, εξαμήνου ή έτους, η ίδια διάταξη προβλέπει αναστολή της καταβολής των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ενώ εάν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου φορέα λήγει αυτοδίκαια σε διάστημα ενός μηνός από τη διαπίστωση της εν λόγω απόκλισης.
Υπάρχει υποχρέωση υποβολής ετήσιων προϋπολογισμών που θα εξειδικεύονται σε μηνιαία και σε τριμηνιαία βάση και θα υποβάλλουν μηνιαία οικονομικά στοιχεία.
Ιδρύεται Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας στους ΟΤΑ, το οποίο σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους στόχους άνω του 10% επιβάλλει αύξηση των φόρων στους πολίτες, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής ΤΑΠ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, περιορισμό δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου η οποία θα θεωρείται νόμος του κράτους αφορούν και τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για το χρέος, για τον οποίο η τρόικα πιέζει να αυξηθεί η εποπτεία του και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ο λογαριασμός θα ενεργοποιηθεί πλήρως με την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ θα τροφοδοτείται μεν με τα δάνεια του EFSF, αλλά και με φορολογικά έσοδα ως μέρος της συνεισφοράς της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους.

48ωρο επαφών
Υπό το κράτος της πίεσης του χρόνου η κυβέρνηση έδωσε το Σαββατοκύριακο αγώνα με το... χρονόμετρο, προκειμένου να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, δύο ημέρες μόλις πριν από το Eurogroup της Τρίτης, όπου βασικό ζήτημα θα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε το διήμερο - Σάββατο και Κυριακή - ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας, στην οποίαν διαπιστώθηκε ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της.
«Είμαστε έτοιμοι 101% ειπώθηκε χαρακτηριστικά», ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ότι ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας και η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν όλες οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, αλλά και μερικές μικρές αλλαγές σε πτυχές του πολυνομοσχεδίου με στόχο την καλύτερη διευκρίνιση συγκεκριμένων ζητημάτων, έτσι ώστε και οι εκπρόσωποι των δανειστών να μην έχουν αμφιβολίες και αντιρρήσεις. Ο υπουργός Εργασίας επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα του υπουργείου Εργασίας, για την άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι, για τα εργασιακά και τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις θα εκδοθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.