Αρχείο

20 Νοεμβρίου 2012

Η απάντηση της Φ. Πιπιλή για τα ονόματα Αγίων σε στάσεις

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε η Φωτεινή Πιπιλή, έπειτα από τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της περί κατάργησης ονομάτων Αγίων και εκκλησιών στις στάσεις των τρόλεϊ, του τραμ και του Μετρό. Ειδικότερα, η κ. Πιπιλή αναφέρει στη νέα δήλωσή της:
«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων που δημιουργεί η ταχύτητα ή η και κάποια επιπολαιότητα γραφομένων στο διαδίκτυο και επειδή εγώ ως...


δημοσιογράφος αλλά και ως βουλευτής ακολουθώ πιστά τη ρήση... των Λατίνων scripta manent αντί άλλο σχολιασμού, σας αποστέλλω προς δημοσίευση τα επίσημα πρακτικά της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της 14/1/2012 με θέμα συνεδρίασης τη λειτουργία των νέων σταθμών του μετρό και την έναρξη εργασιών του τραμ του Πειραιά.
Η ακριβή μου δήλωση έχει ως εξής:
Με την ευκαιρία, μιας και εδώ έχουμε τον πρόεδρο του μετρό, θα ήθελα να του κάνω και γενικότερες προτάσεις αναφορικά με τους καινούργιους σταθμούς που είναι υπό κατασκευή αλλά και να δείτε την ονοματολογία των καινούργιων σταθμών με τελείως διαφορετικό πνεύμα απ’ο,τι δόθηκε στην ονομασία σταθμών του μετρό στην Αθήνα. Για παράδειγμα, το να ονοματίζεις ένα σταθμό του μετρό μόνο αν είναι η εκκλησία του τάδε κοντά.  Θέλω να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα στις ονομασίες και να περάσουμε σε προσωπικότητες, που δεν έχουν να κάνουν με το πολιτικό σύστημα, ειδικά το σύγχρονο και να κάνουν με  ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού.
Για παράδειγμα, Μέγαρο Μουσικής-Μαρία Κάλλας ή Δημήτρης Μητρόπουλος.  Το μετρό, όπως ξέρετε, το χρησιμοποιούν κατά κόρον τουρίστες και είναι πολύ σημαντικό οι τουρίστες να μάθουν και να θυμηθούν ότι Μαρία Κάλλας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και άλλες προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού είναι Έλληνες και οι Έλληνες τιμούμε τη μνήμη τους με την ονομασία αυτή.  Για παράδειγμα θα σας πρότεινα ένας σταθμός οφείλει να ονομαστεί Αντώνης Τρίτσης. Κάνουμε τόσους σταθμούς, οφείλουμε να θυμηθούμε την προσφορά αυτού του ανθρώπου ως πολεοδόμου και μόνο, για να μην εμπλακούμε στα πολιτικά.  Γιατί ο Τρίτσης ήταν ο μεγάλος οραματιστής του τραμ στην Ελλάδα».