Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κηρύξει ως την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Γραμματέας Γυναικών και Προστασίας της Οικογένειας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η βία κατά των γυναικών συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...
και είναι το πιο αποσιωπημένο έγκλημα στον κόσμο. Είναι η ακραία έκφραση άσκησης εξουσίας του άνδρα προς τη γυναίκα και ο ισχυρότερος μηχανισμός ελέγχου αυτής .
Η σωματική κακοποίηση της γυναίκας συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ψυχολογική και λεκτική βία, οικονομικό έλεγχο και κοινωνική αποστέρηση. Συνδέεται με διάφορους μύθους (αλκοολισμός, φτώχια, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο), τους οποίους τα στατιστικά στοιχεία έχουν από καιρό καταρρίψει και αποδεικνύουν περίτρανα, ότι η κακοποίηση των γυναικών αφορά όλα τα κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά στρώματα. Πλήττει τη ζωή και την αξιοπρέπεια της κάθε γυναίκας, που δέχεται τη βία.
Η πλήρης άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από γυναίκες και κορίτσια αποτελεί αναφαίρετο, αναπόσπαστο και αδιαίρετο τμήμα των παγκόσμιων ανθρώπινων δικαιωμάτων και είναι σημαντική για την πρόοδο, για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Η βία που συνδέεται με το φύλο, συνιστά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος στην ακεραιότητα και στην προσωπικότητα του ατόμου. Αυτή η παραβίαση εμποδίζει την άσκηση μιας αυτεξούσιας ζωής.
Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας έκλεισε πάνω από 1,5 χρόνο λειτουργίας, συγκεντρώνοντας πανελλαδικά 7.676 κλείσεις, από τις οποίες οι 5.986 (ποσοστό 78%) αφορούσαν περιστατικά έμφυλης βίας. Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι, ότι η βία είναι διάχυτη σε όλη την κοινωνία, ανεξαρτήτως οικογενειακής ή οικονομικής κατάστασης.
Οι δραματικές διαστάσεις που λαμβάνουν επιπλέον οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία του ελληνικού πληθυσμού είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Όταν κάποιος αδυνατεί να χειριστεί τη ζωή του και τα ζητήματα της επιβίωσής του, ένα μόνιμο αίσθημα ματαιότητας τον καταβάλλει. Είναι γεγονός, πως όλοι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αλλά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αδιέξοδο έχουν αυξηθεί δραματικά. Οι έντονα στρεσογόνοι και αρνητικοί παράγοντες που υφίστανται σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας, συνεισφέρουν ισχυρά στην εμφάνιση ενός προβλήματος ψυχικής υγείας, και μετά βεβαιότητας επιτείνουν τα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών.»
Η Γραμματεία Γυναικών και Προστασίας της Οικογένειας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προτείνει την άμεση εφαρμογή δράσεων και δημιουργία ομάδων με στόχο:
Τη διάδοση και τήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ.
Την οργάνωση ολοκληρωμένων δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών με πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη.
Τη δημιουργία και εφαρμογή κατάλληλου και επαρκούς νομικού πλαισίου το οποίο, αναδεικνύοντας τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, θα στοχεύει πραγματικά στην πάταξή του και όχι στη συγκάλυψή και υποβάθμισή του.
Την προώθηση ισότιμης εκπαίδευσης και τη δημιουργία προγραμμάτων ισότητας των φύλων στα ελληνικά σχολεία.
Την πρόληψη και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώµης.
Μη δέχεσαι παθητικά κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται. Σπάσε το φράγμα της σιωπής, μίλησε γι’ αυτό που σου συμβαίνει. Μην νιώθεις ενοχές. Πάρε τις αποφάσεις σου από την πρώτη φορά που θα συμβεί, γιατί συνήθως η βία επαναλαμβάνεται. Μην δεχτείς καμία δικαιολογία. Καμία ανεκτικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε πράξη βίας. Η κάθε γυναίκα πρέπει να νιώσει πως κρύβει μέσα της δύναμη και πως πρέπει να αντισταθεί σε κάθε απειλή εναντίον της.
Επαναλαμβάνουμε τη συλλογική μας δέσμευση για μια κοινωνία ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, που να προσφέρει καλύτερη διαβίωση και ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας.»